Συνέχεια στο εμπάργκο των φαρμακοποιών για τα αναλώσιμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συνέχεια στο εμπάργκο των φαρμακοποιών για τα αναλώσιμα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την άρση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ- την οποία ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου- για ιατροτεχνολογικά υλικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμα υλικά, δηλώνουν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας. Το "ρήγμα” στις σχέσεις με τη διοίκηση του Οργανισμού φαίνεται μάλιστα να βαθαίνει περαιτέρω, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής να στέλνει δύο εξώδικα προς τον ΕΟΠΥΥ: για το θέμα της ασυνέπειας ως προς τον χρόνο πληρωμής, γνωρίζοντας του ότι εάν δεν συμμορφωθεί στα όσα ορίζει η σύμβαση, τότε θα διεκδικήσει τα ποσά δικαστικώς και για το θέμα των τιμών και της άτακτης πληρωμής των φαρμακείων.
Οι φαρμακοποιοί ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου σε όλα τα φαρμακεία και να "ανακαλέσει τη σχετική καταχρηστική και παράνομη απόφαση του, ώστε να εισπράττουν τα μέλη μας απευθείας από τον ασφαλισμένο την διαφορά τιμής μέχρι την τιμή προμήθειας, καθώς και ένα εύλογο κέρδος”. 
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος, εφτά μήνες μετά την υπογραφή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σκευάσματα ειδικής διατροφής και αναλώσιμο υλικό, υπάρχουν ακόμη άλυτα προβλήματα. Αφενός η εξόφληση των υποβολών μέχρι στιγμής γίνεται με μεγάλη απόκλιση από τα συμφωνηθέντα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση Ιανουαρίου (για τον Ιανουάριο παραμένουν απλήρωτα 636 φαρμακεία και για τον Φεβρουάριο 1.195 φαρμακεία). Αφετέρου οι αποδοτέες τιμές αναλωσίμου υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής από τον ΕΟΠΥΥ διαμορφώθηκαν με ειδικές αποφάσεις του Οργανισμού, σε αρκετά μικρότερες από αυτές της χονδρικής. Η δε σχετική απόφαση του ΕΟΠΥΥ απαγορεύει επίσης-σύμφωνα με τον κ. Λουράντο- από τα φαρμακεία να εισπράττουν οποιαδήποτε διαφορά υπάρχει, γεγονός που οδηγεί σε οικονομική ζημία όποιο φαρμακείο τα χορηγήσει. 
Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ απαντά πως ο χρόνος πληρωμής των φαρμακείων έχει περιοριστεί σημαντικά από 90 ημέρες το 2015, σε 60 ημέρες το 2017. Συγκεκριμένα, στις 7 Αυγούστου αποζημιώθηκαν τα φαρμακεία για τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούνιο (υποβολές φαρμάκου μηνός Μαΐου) συνολικού ύψους 152 εκατ. ευρώ. Μέχρι τέλος του μήνα τα φαρμακεία αναμένεται να αποζημιωθούν τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούλιο. Ειδικά για την κατηγορία υλικών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, τα οποία από 1ης Ιανουαρίου 2017 χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, το ποσοστό εκκαθάρισης των υποβολών μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ξεπερνά το 95% και το 91%, αντίστοιχα. Παράλληλα, όπως ενημερώνει, η διαδικασία για τις υποβολές του Μαρτίου για τα συγκεκριμένα υλικά,αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Αυγούστου. 
Στη "μέση” βρίσκονται οι ασφαλισμένοι και ειδικά οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που δεν μπορούν να καταλάβουν τους λόγους που οι φαρμακοποιοί της Αττικής συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, τη στιγμή που προχωρούν οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ.  "Μένει ανεξήγητος ο λόγος της συνέχισης των κινητοποιήσεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα τους συνεχίζουν τη μη διάθεση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για το σακχαρώδη διαβήτη” σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. 
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων