«Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 8μηνο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

«Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 8μηνο

H υστέρηση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, η μετάθεση είσπραξης του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα και οι χαμηλές εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις δημιούργησαν «τρύπα» ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου.

Αντίθετα, οι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών στήριξαν τον προϋπολογισμό, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για την αποδοτικότητα των νέων μέτρων που έχουν ληφθεί. Ακόμα και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, παρά την αύξηση του συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα και την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων, αλλά και την αυξημένη τουριστική κίνηση. Μάλιστα, στους έμμεσους φόρους συμπεριλαμβάνεται ποσό 296,16 εκατ. ευρώ, που αφορά στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων (έσοδα αποκρατικοποιήσεων).

Η υστέρηση στα έσοδα οδήγησε στη μη επίτευξη, έστω και οριακά, του πρωτογενούς πλεονάσματος για το χρονικά διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,54 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,57 δισ. ευρώ.

Πάντως, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, καθώς θα διαπιστωθεί εάν οι 650.000 περίπου φορολογούμενοι που δεν είχαν πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα το πράξουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση ή εάν εντάχθηκαν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Επίσης, θα διαπιστωθεί εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατέβαλαν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, το σύνολο των εσόδων είναι μειωμένο έναντι του στόχου κατά 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, 1,069 δισ. ευρώ αφορά φορολογικά έσοδα. Συγκεκριμένα, η υστέρηση που καταγράφεται είναι αποτέλεσμα των μειωμένων εισπράξεων από:

• Τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 469 εκατ. ευρώ ή 8,5%.

• Τον Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων κατά 118 εκατ. ευρώ ή 7,4%.

• Τους φόρους στην περιουσία κατά 788 εκατ. ευρώ ή 48,1%.

• Τους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 123 εκατ. ευρώ ή 8,7%.

• Τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 13 εκατ. ευρώ ή 1,0%.

• Τον ΦΠΑ καπνού κατά 24 εκατ. ευρώ ή 6,2%.

• Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 346 εκατ. ευρώ ή 26,3%.

Αντίθετα, σημαντική ήταν η συμβολή των άμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) κατά 142 εκατ. ευρώ και των έμμεσων φόρων ΠΟΕ κατά 135 εκατ. ευρώ ή 21,8%.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου ανήλθαν στα 32,7 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,702 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 201 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 120 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 329 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1,583 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 519 εκατ. ευρώ.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ - kathimerini

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων