400 εκατ. εκτός στόχου ο προϋπολογισμός του φαρμάκου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

400 εκατ. εκτός στόχου ο προϋπολογισμός του φαρμάκου

Δυσοίωνες όσο ποτέ είναι οι προβλέψεις για τη φετινή πορεία της δαπάνης για το φάρμακο, τόσο όσον αφορά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, όσο και αυτόν των δημόσιων νοσοκομείων.

Όπως εκτιμούν στελέχη από το χώρο της φαρμακευτικής αγοράς, με τα σημερινά δεδομένα των υπερβάσεων που καταγράφονται στο κλειστό κονδύλι του φαρμάκου, η "τρύπα" μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να ξεπεράσει τα 400εκατ. ευρώ για τα σκευάσματα που χορηγούνται μέσω των φαρμακείων (εξωνοσοκοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη), ενώ επιπλέον 150 εκατ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζεται πως θα είναι η υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης.

Φορείς του κλάδου εξηγούν πως αν στα παραπάνω ποσά του claw back (μηχανισμός για την κάλυψη της υπέρβασης σε σχέση με τον ετήσιο κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ) προστεθούν οι απαιτήσεις των αναγκαστικών εκπτώσεων, τότε οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν μόνο για την παρούσα χρονιά σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για το πρώτο εξάμηνο, οι φαρμακευτικές θα πρέπει να καταβάλλουν για rebate και claw back περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του χώρου αναφέρουν μάλιστα πως λόγω του πολύ χαμηλού πλαφόν στο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα (1,94 δισ. ευρώ για το 2017), οι υπερβάσεις όχι μόνο δεν θα περιοριστούν, αλλά αντίθετα θα διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, εφόσον οι ανάγκες- ασφαλισμένων και ανασφάλιστων- δεν μειώνονται.

Πάντως σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών και το νέο τρόπο υπολογισμού του, αποφασίστηκε πως το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Τα πράγματα εντούτοις γίνονται ακόμη πιο δύσκολα από την επόμενη χρονιά, καθώς οι θεσμοί έχουν δώσει εντολή για περαιτέρω μείωση της διαφοράς ανάμεσα στο "κλειστό” πλαφόν του ΕΟΠΥΥ και τις πραγματικές δαπάνες, κατά 15% επιπλέον σε σύγκριση με φέτος. Αυτό θα ισχύσει για όλες τις δαπάνες της περίθαλψης.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας θεωρούν ανέφικτο το φετινό στόχο αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40%- δεδομένου πως το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη προσφέρει ισχυρά κίνητρα για την διεύρυνση του όγκου πωλήσεών τους- και ως εκ τούτου αποκλείουν τη συγκράτηση της δαπάνης για τα φάρμακα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων