Συμπεράσματα από το 9o Κρητο-Κυπριακό Συμπόσιο Ρευματολογίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συμπεράσματα από το 9o Κρητο-Κυπριακό Συμπόσιο Ρευματολογίας

Με επιτυχία διεξήχθη για 9η συνεχή χρονιά το Κρητο-Κυπριακό Συμπόσιο Ρευματολογίας στη Λεμεσό της Κύπρου. Ασθενείς και επιστήμονες από την Κύπρο και την Ελλάδα ανέλυσαν τα δεδομένα των θεραπειών για τις ρευματικές παθήσεις καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς, ενώ προτάθηκαν πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους. 
Σύμφωνα με τον Δρ. Χριστάκη Χριστοδούλου, Ρευματολόγο,  Πρόεδρο της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου, τα νέα δεδομένα από το National Interview Survey (7 Μάρτιου 2017, Vital Signs) έδειξαν ότι κατά το 2013-2015, οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που διεγνώσθησαν από ιατρό να πάσχουν από αρθρίτιδα έφταναν στα 54.4 εκατομμύρια (22,7% το πληθυσμού). Ο επιπολασμός της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι 1% και το ίδιο ισχύει για τις οροαρνητικές σπονδυλοαρθρίτιδες (ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, εντεροπαθική, αντιδραστική, ιδιοπαθή).
Στόχος η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία 
Στόχος για τις ρευματοπάθειες είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Για παράδειγμα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αν γίνει η διάγνωση και χορηγηθεί δυναμική και επιθετική θεραπεία μέσα στους πρώτους  τρείς μήνες από την ημέρα έναρξης των συμπτωμάτων αυτό οδηγεί σε καλύτερη πρόγνωση της νόσου, καταπολεμά την φλεγμονή και διατηρεί καλύτερη κινητικότητα στις αρθρώσεις.
Για να είναι όμως δυνατή η έγκαιρη διάγνωση απαιτείται και η έγκαιρη προσέλευση του ασθενή στο γιατρό, καθώς επίσης και η έγκαιρη παραπομπή του από τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (π.χ. Γενικούς ιατρούς, Ορθοπεδικούς, Παθολόγους, Καρδιολόγους, Γαστρεντερολόγους, Οφθαλμίατρους). έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μειώνει τα κόστη στην Υγεία
Οι επιπτώσεις σε ασθενείς και τα συστήματα υγείας
Για τις επιπτώσεις στους ασθενείς, την κοινωνία και τα συστήματα υγείας από τη μη διάγνωση και θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΚΠΑ), μέλος του ΣΕΠ και καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Κώστας Αθανασάκης. Ο κ. Αθανασάκης επεσήμανε ότι η καθυστέρηση στη διάγνωση όχι μόνο καταστρέφει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά αυξάνει και τα κόστη στην Υγεία. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δίνει στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές ένα "μεγαλύτερο πεδίο δράσης”, επιτυγχάνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα ενώ, βελτιώνει την συνολική ποιότητα ζωής των πασχόντων (σε όρους Quality Adjusted Life Years), μειώνει την μη-ικανότητα προς εργασία καθώς και τι απώλειες παραγωγικότητας  με έμμεσο κόστος για την κοινωνία.
Εκπαίδευση και έρευνα
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παθολόγος ρευματολόγος κ. Δημήτριος Μπούμπας εστίασε στην ανάγκη για εκπαίδευση και έρευνα καθώς όπως είπε είναι οι βασικοί πυλώνες που θα δώσουν την ευκαιρία στους επιστήμονες της Υγείας να γίνουν καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Ο κ. Μπούμπας αναφέρθηκε και σε μία νέα από του στόματος θεραπεία για τους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργό ρευματοειδή αρθρίτιδα, το tofacitinib citrate 5 mg, που έχει πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων και το οποίο λαμβάνεται από το στόμα, δύο φορές την ημέρα σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη (MTX), από ενήλικες ασθενείς που είχαν ανεπαρκή ανταπόκριση ή δυσανεξία σε ένα ή περισσότερα τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs).
Το tofacitinib citrate της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, ανήκει σε μια νέα κατηγορία αναστολέων των κινασών Janus (JAK) και μπορεί να χορηγηθεί ως μονοθεραπεία σε περίπτωση δυσανεξίας στη MTX ή σε περιπτώσεις όπου η θεραπεία με MTX δεν είναι κατάλληλη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόγραμμα ανάπτυξης του tofacitinib citrate περιλαμβάνει δεδομένα ασφαλείας πλέον των οκτώ ετών από τις μακροχρόνιες μελέτες επέκτασης, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 21.100 έτη έκθεσης ασθενών στο φάρμακο έως σήμερα. 
Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από την Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου. Συνδιοργανωτές ήταν η Πανεπιστημιακή Κλινική Ρευματολογίας Ηρακλείου, η Παγκρήτια Ένωση Υγείας και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων