Πρωτοφανής μεθόδευση, ο πλήρης κομματικός έλεγχος του ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρωτοφανής μεθόδευση, ο πλήρης κομματικός έλεγχος του ΕΟΠΥΥ


του Γρηγόρη Σαμπάνη, οικονομολόγου, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, medlabnews.gr

Πλήρης κομματικός έλεγχος του ΕΟΠΥΥ με συνωμοτική (!) μεθόδευση
«Μυστικό» προεδρικό διάταγμα μεταφέρει στον υπουργό Υγείας όλες τις αποφασιστικές αρμοδιότητες και κρίσιμες λειτουργίες του Οργανισμού

Με μια πρωτοφανή μεθόδευση, που αποτελεί υπόδειγμα αυταρχικής/πελατειακής διακυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας κάνει το δεύτερο και τελευταίο βήμα για την πλήρη κατάλυση της αυτοτέλειας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και την παράδοσή του στους μηχανισμούς του κυβερνώντος κόμματος, μεταφέροντας στο γραφείο του όλες τις αποφασιστικές αρμοδιότητες και κρίσιμες λειτουργίες του ΕΟΠΥΥ.

Με συνωμοτικές (!) κινήσεις, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατέληξε να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ένα εξαιρετικά σημαντικό προεδρικό διάταγμα για τον ΕΟΠΥΥ, αιφνιδιάζοντας άπαντες τους ασχολούμενους με τα θέματα της δημόσιας υγείας. Ουδεμία δημόσια διαβούλευση προηγήθηκε της κατάρτισης και δημοσίευσης του διατάγματος σε ΦΕΚ, το οποίο προφανώς αποτελεί προϊόν του στενού κύκλου περί τον υπουργό και των κομματικών μηχανισμών.

Είχε προηγηθεί, το καλοκαίρι, μια νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλοίωση της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, κατά τρόπον ώστε να ελέγχεται από το γραφείο του υπουργού και τους κομματικούς μηχανισμούς. Φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν ήταν αρκετό σε όσους βλέπουν στον ΕΟΠΥΥ μια χρυσοτόκο όρνιθα για άσκηση πελατειακής πολιτικής, γι’ αυτό και σπεύδει το υπουργείο να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ το προεδρικό διάταγμα που ακυρώνει όση αυτοτέλεια είχε μείνει στον Οργανισμό.

Με το εν λόγω διάταγμα, ο (μεγάλος) προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, οι συμβάσεις με ιδιώτες (γιατρούς, κλινικές) και η πολιτική για τα φάρμακα περνούν στον έλεγχο του υπουργείου και του κ. Ξανθού προσωπικά, ενώ ο ΕΟΠΥΥ υποβιβάζεται σε ρόλο υποστηρικτικής υπηρεσίας του υπουργείου, η οποία θα εφαρμόζει τον κεντρικά καθορισμένο προϋπολογισμό επί τη βάσει μνημονίου (!) με το υπουργείο.

Όπως έχουμε τονίσει και το καλοκαίρι, όταν έγινε το πρώτο βήμα για τον κομματικό έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, τέτοιες μεθοδεύσεις ακυρώνουν την προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια (με συνεχή πίεση και από την τρόικα) για αποσύνδεση της άσκησης πολιτικής στο χώρο της δημόσιας υγείας από κομματικούς, πελατειακούς μηχανισμούς.
Ο ΕΟΠΥΥ ιδρύθηκε το 2011, εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης, για να οργανωθεί ορθολογικά και αποτελεσματικά η παροχή υπηρεσιών υγείας, μακριά από πελατειακές πρακτικές των κομμάτων.

Όχι τυχαία, ο νομοθέτης προνόησε για τη συγκρότηση της διοίκησης του Οργανισμού, κατά τρόπον ώστε να μην αποτελεί θεσμική προέκταση του γραφείου του εκάστοτε υπουργού Υγείας και του κυβερνώντος κόμματος, αλλά να υπάρχουν θεσμικοί μηχανισμοί ελέγχου των αποφάσεων με ορθολογικά κριτήρια και αντίβαρα σε προσπάθειες εξυπηρέτησης αλλότριων προς το σκοπό του Οργανισμού σκοπιμοτήτων.

Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση έχει τα δικά της σχέδια για την παλινόρθωση των πελατειακών μηχανισμών στην υγεία και τα θέτει σε εφαρμογή με τον πιο αυταρχικό τρόπο. Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά αυτές οι μεθοδεύσεις φαίνεται ότι αποτελούν ένα μικρό προανάκρουσμα των κομματικών νταουλιών που θα ηχήσουν στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, ενδεχομένως πολύ σύντομα, όταν θα αρχίσουν οι προγραμματισμένες διαδικασίες για προσλήψεις γιατρών…

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων