Πνίγουν την αγορά φέσια νοσοκομείων, ταμείων και ΔΕΚΟ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πνίγουν την αγορά φέσια νοσοκομείων, ταμείων και ΔΕΚΟ


Η "είδηση" στην χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ότι τα κρατικά φέσια προς ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ περίπου μέσα στον Αύγουστο δεν ήταν μόνο το… προφανές. Δηλαδή η πολύ μεγάλη αύξησή τους σε έναν μόνο μήνα.
Μεγάλη είδηση ήταν και η μη… μείωσή τους, ειδικά στο "σκέλος" των οφειλών νοσοκομείων, ταμείων, ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του "ευρύτερου" δημοσίου. Ο λόγος για την αδυναμία των φορέων αυτών να πληρώσουν νέες συντάξεις, να εξοφλήσουν προμηθευτές και συνταξιούχους.
Η σημασία αυτής της "μη μείωσης" είναι πάρα πολύ μεγάλη όχι μόνο για την αγορά που "πνίγεται" αλλά και για την διαπραγμάτευση. Και αν δεν αναστραφεί, μπορεί να "κοστίσει" την δεύτερη υποδόση, ή να προκαλέσει ένα νέο "θρίλερ" αιτημάτων παράτασης διαθεσιμότητας που δεν θα κάνει "καλό" στην γ΄ αξιολόγηση που τώρα ξεκινά…
Η συμφωνία με τους δανειστές για την καταβολή της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ προβλέπει ότι πρέπει να μειωθούν πρώτα σε "καθαρή" αξία τα κρατικά φέσια κατά 150% σε σχέση με το ύψος της πρώτης ισόποσης δόσης (δηλαδή κατά 1,2 δισ. ευρώ). Η σύγκριση γίνεται σε σχέση με την αξία που είχαν στο τέλος Απριλίου.
Με βάση την ανάλυση των στοιχείων του ΥΠΟΙΚ, σε σχέση με το τέλος Απριλίου λοιπόν τα φέσια όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Η αύξηση προέρχεται από τις επιστροφές φόρων (όπως και τον Αύγουστο), αλλά και στο σκέλος της Γενικής Κυβέρνησης, υπήρχε αύξηση…
Όλα αυτά με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ. Η Κομισιόν (που θα κρίνει την επίτευξη του στόχου) μετρά και άλλες οφειλές (π.χ. μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων, εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις οι οποίες  δεν ανακοινώνονται με την ίδια μέθοδο…
Πήραν χρηματοδοτήσεις 793 εκατ ευρώ

Στο ερώτημα αν οι φορείς έχουν να πληρώσουν, η απάντηση είναι ότι την ίδια (σχεδόν) περίοδο, το κράτος "κεντρικά" έδωσε επιχορηγήσεις.
Διέθεσε το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου περίπου 793 εκατ. ευρώ όπως προκύπτει από ανάλυση στοιχείων του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Από το ποσό αυτό τα 443 εκατ. ευρώ κατέληξαν σε φορείς της γενικής κυβέρνησης…
Τα στοιχεία δείχνουν ότι δύο τινά συμβαίνουν όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες: ή ότι οι φορείς έχουν λεφτά αλλά δεν πληρώνουν, ή ότι νέα χρέη δημιουργούνται.
Σε κάθε περίπτωση, πλέον η κυβέρνηση καλείται σε πολύ λίγο χρόνο, σε έναν μόνο μήνα να πληρώσει για να μην επαναληφθεί ένα ακόμη "θρίλερ" καταβολής της δόσης.
Όσο για την οικονομία και την κοινωνία είναι η μόνη χαμένη γιατί πλέον το Προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρει ρητά ότι δεν θα αποπληρωθούν όλα τα χρέη έως το μέσο του 2018 που ήταν ο νέος (εξ αναβολής) στόχος του μνημονίου.

Η κυβέρνηση δεν… ξέρει, η ΑΑΔΕ πληρώνει

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς πάντως για την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι "υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών" αλλά είπε ότι "δεν θέλω να αμφισβητήσω το νούμερο που αναφέρετε, αλλά από ό,τι θυμάμαι, πρέπει να είναι αρκετά χαμηλότερο το πραγματικό. Από εκεί και πέρα, όπως σας έχω πει, με τους εταίρους μας έχουμε συμφωνήσει ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως εντός ακριβώς αυτού του χρονοδιαγράμματος, παρά τις διοικητικές δυσκολίες, που πράγματι μερικές φορές είναι εξαιρετικά μεγάλες. Νομίζω ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουμε καταφέρει να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας, οι οποίες απορρέουν από τις συμφωνίες μας με τους εταίρους. Επομένως, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, σε ό,τι αφορά και την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατομμυρίων, η οποία εξαρτάται ακριβώς από την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών".
Η αναφορά περί χαμηλότερου ποσού πάντως, μπορεί να συνδέεται με μία θετική έκπληξη του Σεπτεμβρίου. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Σεπτέμβριο επέστρεψε σε φυσικά και νομικά πρόσωπα 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, τον επόμενο μήνα τα "φέσια" στο σκέλος επιστροφών φόρων θα είναι πάρα πολύ μειωμένα.
Μάλιστα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής εκτίμησε ότι με βάση αυτή την επίδοση, οι συνολικές εκκρεμότητες για επιστροφές φόρων από την Α.Α.Δ.Ε., από 2,5 δισ. ευρώ, που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου, περιορίστηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου στα 1,25 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της χρημάτων, που επιστρέψαμε, οφείλεται και στην κάλυψη των 300 εκατ. ευρώ επιστροφών, που προέκυψαν μέσα στο Σεπτέμβριο".
Της Δήμητρας Καδδά
capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων