Σε μόνιμη λιτότητα το ταμείο των νοσοκομείων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σε μόνιμη λιτότητα το ταμείο των νοσοκομείων

Τα 161 εκατ. αγγίζει στο εννεάμηνο το "κενό” στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Η τρύπα στα έσοδα αφορά την εκτός στόχου επιχορήγηση του ΕΣΥ, των υγειονομικών περιφερειών και των μονάδων του ΠΕΔΥ, η οποία καταγράφεται ελλειμματική ήδη από την έναρξη της χρονιάς και συνεχίστηκε έτσι μέχρι και το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και τον Αύγουστο, μόλις το 31,1% της κρατικής επιχορήγησης είχε καταφέρει τελικά να φτάσει ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων. Το ποσοστό αυτό μεταφραζόταν σε υστέρηση 201 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου: από τα 1,301 δισ. ευρώ που είναι το ετήσιο κονδύλι, είχαν αποδοθεί 404 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα πέρσι η επιχορήγηση άγγιζε τα 679 εκατ. Η "τρύπα” των 161 εκατ. στο εννεάμηνο δείχνει πως υπήρξε "κινητικότητα” στην επιχορήγηση των νοσοκομείων, ωστόσο οι πόροι που δίνονται είναι μειωμένοι και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες.
Η παραπάνω υστέρηση οδηγεί σε συσσώρευση οφειλών προς προμηθευτές υγειονομικού υλικού, φαρμακευτικές και άλλες επιχειρήσεις. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων αυξάνονται σταθερά κάθε μήνα και μέχρι και τον Αύγουστο άγγιζαν τα 558 εκατ. ευρώ.
Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κάνουν λόγο για αυξανόμενες ελλείψεις, ειδικά σε αναλώσιμα υλικά, αλλά κυρίως στη συντήρηση και την επισκευή των ιατρικών μηχανημάτων. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, σε πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω ελλείψεων σε υλικά, τα προβλήματα στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας  συνεχίζονται, ενώ συχνά δεν επαρκούν τα κονδύλια για να αντιμετωπιστούν ούτε τα έκτακτα περιστατικά.
Πρόσφατο παράδειγμα είναι το νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου- όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων- από 15 Νοεμβρίου έως τέλους του χρόνου θα σταματήσουν εκ νέου λόγω έλλειψης πόρων οι τακτικές ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις (όπως γινόταν εξάλλου για μεγάλο διάστημα φέτος).
Το 2015 τα νοσοκομεία έλαβαν 1,5 δισ. ευρώ (1,117 δισ. που προβλέπονταν από τον αρχικό προϋπολογισμό και εντός του έτους αυξήθηκε το όριο δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ), ενώ πέρσι πήραν 1,156 δισ. ευρώ. Η επόμενη χρονιά όμως αναμένεται ακόμη πιο δύσκολη για τη βιωσιμότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αφού σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού την επόμενη χρονιά η επιχορήγηση του ΕΣΥ θα είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Υγείας στηρίζει τις ελπίδες του στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών, με τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία, που εντούτοις ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων