Επιπλέον 1,2 δισ. πλήρωσαν οι εργοδότες για εισφορές το 2017 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Επιπλέον 1,2 δισ. πλήρωσαν οι εργοδότες για εισφορές το 2017


Κατά 1,2  δισ. ευρώ αυξήθηκε η συνεισφορά των εργοδοτών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το δελτίο μηνιαίων στοιχείων γενικής κυβέρνησης το οποίο εξέδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα, οι κοινωνικές εισφορές των εργοδοτών ανήλθαν στα 6,643 δισ. ευρώ κατά χρονικό διάστημα Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου 2017 έναντι 5,463 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα το 2016.
Με άλλα λόγια οι εργοδοτικές εισφορές για την κύρια ασφάλιση, επικουρική ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ανεργία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1,2 δισ. ευρώ μέσα μόλις σε 12 μήνες.
Συνεπώς οι εν λόγω εισφορές εκτινάχθηκαν  κατά 17,7% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2017 –Σεπτεμβρίου 2016.
Έτσι οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ (κύρια ασφάλιση), του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό –εφάπαξ), του ΕΟΠΥΥ (υγεία) και του ΟΑΕΔ  (ανεργία) αποτελούν φέτος το 42% του συνόλου των καταβληθέντων εισφορών για το 2017.
Το υπόλοιπο 58% των ασφαλιστικών εισφορών καταβλήθηκε από τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες-αυταπασχολούμενους και τους αγρότες.
Με άλλα λόγια, αναλογικά με τις άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες οι οποίες καταβάλλουν εισφορές στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι εργοδότες καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος τους.
Σημειώνεται πως πέρυσι , οι εργοδότες κατέβαλλαν το 38% του συνόλου των εισφορών. Αυτό σημαίνει πως φέτος σε σχέση με πέρσι  αυξήθηκε  η συνεισφορά τους στο ασφαλιστικό σύστημα κατά 4 μονάδες, καθώς –όπως προαναφέρθηκε- έφτασε στο 42%.
Αρμόδια στελέχη των ταμείων ανέφεραν πως η αύξηση της συνεισφοράς των εργοδοτών στον "κορβανά" του ασφαλιστικού –συνταξιοδοτικού συστήματος  οφείλεται σε τρεις  βασικούς λόγους:
*Ο πρώτος είναι η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Δεδομένου ότι οι εργοδοτικές εισφορές δεν μειώθηκαν ως ποσοστό επί των ακαθαρίστων αποδοχών των μισθωτώνοαεδ κατά τα τελευταία τρία σχεδόν έτη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, αυξήθηκαν τα έσοδα από αυτές μαζί με το πλήθος των εργαζομένων.
* Ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση των εσόδων από τις εισφορές των αυταπασχολούμενων και των αγροτών λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των κρατήσεων τους, αλλά και οικονομικής στασιμότητας. Έτσι αυξήθηκε το "ειδικό βάρος" των εργοδοτικών εισφορών στο σύνολο των εισφορών έναντι των εισφορών των αυτασφαλισμένων.
* Ο τρίτος λόγος είναι πως αυξήθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές του κράτους ως ποσοστό των ακαθαρίστων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων στα πλαίσια της σταδιακής εναρμόνισης των εισφορών που φέρνει η ένταξη τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων