Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν τα απογευματινά ιατρεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν τα απογευματινά ιατρεία

Υπό στενή παρακολούθηση θέτει το υπουργείο Υγείας τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στις διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ζητεί από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να καταγράφουν σχολαστικά όλα τα στοιχεία που αφορούν την ολοήμερη λειτουργία τους, με στόχο να ελέγχεται εάν τηρούνται οι περιορισμοί που υπάρχουν ως προς το πότε και –κυρίως– πόσα περιστατικά μπορούν να δέχονται το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η έκδοση της εγκυκλίου ήρθε σε συνέχεια πορισμάτων του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) με τα αποτελέσματα ελέγχων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία μεταξύ άλλων κατέδειξαν ετεροβαρή κατανομή εξετάσεων και ιατρικών πράξεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες που γίνονταν κατά την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων σε σχέση με την τακτική πρωινή λειτουργία. Αποτέλεσμα αυτής της ετεροβαρούς κατανομής είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι αμοιβές του προσωπικού για την εργασία τους κατά την απογευματινή λειτουργία υπερέβαιναν κατά πολύ τις τακτικές τους αποδοχές. Ενδεικτικοί είναι οι έλεγχοι στο Νοσοκομείο Αττικόν, οι οποίοι κατέδειξαν ότι οι εξετάσεις που διενεργούνταν στο ακτινολογικό τμήμα κατά την απογευματινή λειτουργία υπερέβαιναν αυτές της πρωινής λειτουργίας, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, όπου επίσης καταγράφηκε άνιση κατανομή ιατρικών πράξεων. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οι αποδοχές του προσωπικού σε κάποιες περιπτώσεις από τα απογευματινά ιατρεία ήταν υπερδιπλάσιες από τον βασικό μισθό.

Με αυτά τα δεδομένα, στη χθεσινή εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, επισημαίνεται ότι «θα πρέπει να ακολουθείται ο κανόνας της ομαλής κατανομής όλων των ιατρικών πράξεων μεταξύ της τακτικής και της ολοήμερης λειτουργίας (σ.σ. απογευματινά ιατρεία), δηλαδή δεν θα πρέπει να παρατηρείται, καταφανώς, η διενέργεια ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων –π.χ. υψηλού κόστους– κατά την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου σε σχέση με την τακτική λειτουργία».

Υπενθυμίζεται ότι τα απογευματινά ιατρεία αρχικά θεσμοθετήθηκαν το 2001 επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου ως ένας τρόπος αύξησης των εσόδων των γιατρών του ΕΣΥ. Το 2010, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου μετατράπηκαν σε «ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», καθώς προστέθηκε σε αυτά και η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων. Τα πρώτα χρόνια της κρίσης μειώθηκε ο αριθμός των πολιτών που κατέφευγαν σε αυτά, αλλά επανέκαμψαν μετά το 2014, όταν επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη μειώθηκε το κόστος των επισκέψεων. Ενδεικτικές της «ανοδικής τάσης» των τελευταίων ετών είναι οι επιδόσεις της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής: το 2016 τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων ευθύνης της δέχθηκαν 202.458 επισκέψεις, έναντι 189.345 το 2015 και 174.334 το 2014. Τις περισσότερες «απογευματινές» επισκέψεις πολιτών δέχθηκαν τα ειδικά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» δέχθηκε 23.773 επισκέψεις, το ΚΑΤ 23.537 επισκέψεις και το «Ελενα Βενιζέλου» 18.241 επισκέψεις. Από τα γενικά νοσοκομεία, τις περισσότερες επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία δέχθηκε το «Γ. Γεννηματάς» (18.241). Πέρυσι στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας διενεργήθηκαν 41.320 εξετάσεις κατά την ολοήμερη λειτουργία (έναντι 40.440 το 2015) και σε αυτά της 6ης ΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας 52.053 (έναντι 50.622 το 2015).
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ -

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων