Υπόθεση Novartis: Ξανακαλούν για κατάθεση τους προστατευόμενους μάρτυρες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Υπόθεση Novartis: Ξανακαλούν για κατάθεση τους προστατευόμενους μάρτυρες

Το στοιχείο αυτό θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό καθώς από μόνες τους οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων δεν αρκούν ως αποδεικτικό μέσο. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως πέραν των καταθέσεων υπάρχουν επιπλέον στοιχεία τα οποία ενισχύουν τις καταγγελίες.

Υπουργικές αποφάσεις οι οποίες "κουμπώνουν" χρονικά με χρηματικές καταβολές σε πολιτικά πρόσωπα και αναφορές στα περίφημα ημερολόγια που κατασχέθηκαν και βρίσκονται στη δικογραφία περιλαμβάνει, σύμφωνα με δικαστικές πηγές,  η εισαγγελική έρευνα για την Novartis.
Το στοιχείο αυτό θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό καθώς από μόνες τους οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων δεν αρκούν ως αποδεικτικό μέσο. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως πέραν των καταθέσεων υπάρχουν επιπλέον στοιχεία τα οποία ενισχύουν τις καταγγελίες. Οι ίδιες πηγές πάντως διέψευδαν πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη δικογραφία βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ και ανέφεραν χαρακτηριστικά πως "ό,τι φτάσει στη χώρα που αφορά στοιχεία σε βάρος πολιτικών θα πάει αμέσως στη Βουλή". 
Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για το ξέπλυμα 
Πάντως η εισαγγελική έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται σε ό,τι αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθώς οι εισαγγελικές αρχές έχουν σχετική δικαιοδοσία. Μάλιστα εκτιμάται πως σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η έρευνα της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη (και των εισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη) για τα μη πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς αξιωματούχους, πρόσωπα που βρίσκονταν στο περιβάλλον πολιτικών και ήταν στενοί συνεργάτες τους αλλά και μια λίστα γιατρών που διαρκώς μεγαλώνει οι οποίοι συνθέτουν το παζλ έρευνας για την Novartis. Η έρευνα μάλιστα για την εμπλοκή των εκατοντάδων (πιθανόν και χιλιάδων) γιατρών βαίνει προς ολοκλήρωση σχετικά σύντομα. Μάλιστα κατάλογος των γιατρών φαίνεται πως αυξάνεται εντυπωσιακά.  
Επίσης έχουν υποβληθεί δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία ζητεί στοιχεία από τις Ελβετικές αρχές όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς-τροφοδότες της Novartis αλλά και για εταιρίες που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως "οχήματα" για να ξεπλένονται τα ποσά που προορίζονταν για δωροδοκίες. Αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών έχουν υποβληθεί και για τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται.
Νέες καταθέσεις και ψυχομετρικά τεστ
Για το συγκεκριμένο σκέλος της υπόθεσης αναμένεται να υπάρξουν εκ νέου καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, οι οποίοι θα ξανακληθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσουν επιπλέον στοιχεία για τα μη πολιτικά πρόσωπα και τις πρακτικές που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η εταιρεία για να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στην ελληνική αγορά του φαρμάκου.  Οι μάρτυρες, σύμφωνα με τις πληροφορίες έκαναν την εμφάνισή τους στις εισαγγελικές αρχές περίπου μία εβδομάδα πριν αρχίσουν την κατάθεση τους, δηλαδή τον Οκτώβριο και πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, προκειμένου να ελεγχθεί εάν πράγματι έχουν τα εχέγγυα να γίνουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Μάλιστα, δικαστικές πηγές έλεγαν ότι πέρασαν και από ψυχολογικά τεστ, προκειμένου να κριθεί εάν έχουν "σώας τα φρένας" και εάν τα όσα γνωρίζουν μπορούν να τους δώσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Η ίδια δικαστική πηγή λέει μάλιστα ότι "οι μάρτυρες δεν εμφανίστηκαν για να μιλήσουν μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά συνολικά για την εταιρεία". Αναφέρουν μάλιστα πως σχετικά με την ένταξή τους στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων υπήρξε έγγραφη έγκριση του επόπτη – αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία δεν εστάλη στη Βουλή διότι περιλαμβάνει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας των μαρτύρων.
Τεράστιος όγκος στοιχείων 
Οι εισαγγελείς αναζητούν στοιχεία και διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε από την έρευνα για τα Panama Papers και άλλες λίστες. Παράλληλα έχουν να αξιολογήσουν και ένα τεράστιο όγκο από έγγραφα, υπολογιστές και άλλα στοιχεία τα οποία έχουν κατασχεθεί στις δεκάδες εφόδους που έχει κάνει η εισαγγελία τόσο στη Novartis όσο και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.  
Του Παναγιώτη Στάθη 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων