Ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προστασία των ερευνητών δημοσιογράφων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προστασία των ερευνητών δημοσιογράφων

Μια τέτοια οδηγία είναι "ζωτικής σημασίας για την ελευθερία του Τύπου και την ερευνητική δημοσιογραφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση" αναφέρουν οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου (GUE), David Casa (EPP), Ana Gomes (S&D), Monica Macovei (ECR), Maite Pagazaurtundúa (ALDE) και Benedek Jávor (Greens).
Την προώθηση οδηγίας "για την προστασία των δημοσιογράφων απέναντι σε αγωγές που στόχο έχουν να τους εξαντλήσουν και κατ' επέκταση να τους φιμώσουν, πριν το πέρας της προθεσμίας του Μαΐου, που η ίδια η Κομισιόν είχε θέσει" ζητούν ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, με επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς.
Μια τέτοια οδηγία είναι "ζωτικής σημασίας για την ελευθερία του Τύπου και την ερευνητική δημοσιογραφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση" αναφέρουν οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου (GUE), David Casa (EPP), Ana Gomes (S&D), Monica Macovei (ECR), Maite Pagazaurtundúa (ALDE) και Benedek Jávor (Greens).
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην επιστολή τους προς τον Φ. Τίμμερμανς, "που δεν είναι η πρώτη", οι ευρωβουλευτές τονίζουν μεταξύ άλλων:
"Η μέθοδος φίμωσης των δημοσιογράφων με τέτοιες αγωγές χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην Μάλτα από την διαβόητη Pilatus Bank και την Henley & Partners προκειμένου οι ερευνητές δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ να σταματήσουν να ερευνούν το σκάνδαλο των "πωλήσεων" υπηκοότητας. Η πρακτική είχε χρησιμοποιηθεί και εναντίον της δολοφονημένης ερευνήτριας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, με την συνενοχή του Μαλτέζου πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, του επιτελάρχη του, Κίθ Σκέμπρι, και του υπουργού Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, Όουεν Μπονίτσι".
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν στην επιστολή τους ότι νομοσχέδιο για την προστασία των δημοσιογράφων είχε πρόσφατα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο της Μάλτας αλλά καταψηφίστηκε από την κυβέρνηση, που επιχειρηματολόγησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
"Η συνενοχή της κυβέρνησης της Μάλτας στην χρήση αυτών των πρακτικών καθιστά την δήλωση αναμενόμενη αν όχι απογοητευτική. Και μπορεί η αιτιολόγηση που δόθηκε είναι φτωχή και ατεκμηρίωτη, όμως υπερθεματίζει την ανάγκη για την θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για αυτό το μείζον ζήτημα", υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι με την πρώτη επιστολή τους τον Ιανουάριο, οι ευρωβουλευτές είχαν καλέσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο να προτείνει μια ευρωπαϊκή οδηγία, εναντίον αυτών των αγωγών, που θα περιλαμβάνει τα εξής:
▪ Την ικανότητα των ερευνητών δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων ΜΜΕ να αιτούνται αυτές οι αγωγές να απορρίπτονται και να διεκδικούν αποζημίωση.
▪ Την επιβολή προστίμων στις εταιρείες που επιμένουν να καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές προσφεύγοντας σε δικαστήρια εκτός ΕΕ.
▪ Την δημιουργία ενός ταμείου που θα υποστηρίζει τους ερευνητές δημοσιογράφους και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, που επιλέγουν να αντισταθούν σε τέτοιες απόπειρες φίμωσης και να τους βοηθήσουν να ορθοποδήσουν μετά την οικονομική εξουθένωση.
▪ Την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα ονόματα αυτών των εταιρειών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων