Μια "Μουσικοπαρέα" στο Χαρίσειο Γηροκομείο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μια "Μουσικοπαρέα" στο Χαρίσειο Γηροκομείο

Η ημερίδα "Η μουσική ταξιδεύει στο χρόνο" αφορά μουσικές θεραπευτικές παρεμβάσεις σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων άνοιας, κατάθλιψης και μοναχικότητας μέσω της μουσικής, και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, μουσικούς και φροντιστές ηλικιωμένων /ανοϊκών.
Θεραπευτικές παρεμβάσεις με μέσο τη μουσική που στοχεύουν να "ξεκλειδώσουν" τα συναισθήματα να "απελευθερώσουν" τις μνήμες, τις επιθυμίες και τις δεξιότητες και να ενεργοποιήσουν την έκφραση, το λόγο και το σώμα των ηλικιωμένων, περιλαμβάνονται στο βιωματικό εργαστήριο του προγράμματος, "Μουσικοπαρέα", που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα: "Η μουσική ταξιδεύει στο χρόνο". Το πρόγραμμα "Μουσικοπαρέα", του κοινωφελούς φορέα Ζωοδόχος Πηγή, απευθύνεται σε ιδρυματοποιημένους και ως επί το πλείστον ανοϊκούς ηλικιωμένους, προσφέροντας δωρεάν εβδομαδιαίες συνεδρίες μουσικοθεραπείας, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε δημόσια και μη κερδοσκοπικά γηροκομεία με σκοπό την ψυχική, διανοητική και σωματική αφύπνισή τους.
   "H ζωή με ελάχιστα ή καθόλου ερεθίσματα στην προχωρημένη ηλικία είναι πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη κατάθλιψης και άνοιας. Η μουσική είναι το μόνο ερέθισμα που δρα σε όλους τους τομείς του εγκεφάλου με πολλαπλά οφέλη στη σωματική, ψυχική και νοητική υγεία των επωφελουμένων. Οι θεραπευτικές δράσεις της "Μουσικοπαρέας" βασίζονται στη δημιουργία μιας σχέσης οικειότητας με τους ηλικιωμένους, στην παρέα και το παιχνίδι. Στο πλαίσιο των θεραπευτικών παρεμβάσεων ένας έμπειρος μουσικοθεραπευτής μπορεί να ξεκλειδώσει το συναίσθημα και να απελευθερώσει μνήμες, επιθυμίες, δεξιότητες και να ενεργοποιήσει την έκφραση, το λόγο και το σώμα αντιμετωπίζοντας αβίαστα και φυσικά τα αποτελέσματα της άνοιας" ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο μουσικοθεραπευτής, συντονιστής του προγράμματος "Μουσικοπαρέα", Μιχάλης Τόμπλερ.
   Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 14 Στέγες Γερόντων (μεταξύ των οποίων και ένα κέντρο Alzheimer) και ενός κέντρου ειδικών ατόμων, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Τον Οκτώβριο του 2017 το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα χρηματοδότησε την επέκταση του προγράμματος σε επτά νέες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για ένα χρόνο, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των επωφελούμενων ιδρυμάτων στα 21. Παράλληλo όφελος του προγράμματος "Μουσικοπαρέα" είναι ότι παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση, έμμισθη απασχόληση και συνεχής υποστήριξη στους νέους, άνεργους, ή υποαπασχολούμενους μουσικούς που επισκέπτονται τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
   Η ημερίδα "Η μουσική ταξιδεύει στο χρόνο" αφορά μουσικές θεραπευτικές παρεμβάσεις σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων άνοιας, κατάθλιψης και μοναχικότητας μέσω της μουσικής, και απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, μουσικούς και φροντιστές ηλικιωμένων /ανοϊκών. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνουν εισηγήσεις θέματα: "Η "άλλη ηλικία" και η φροντίδα της", "Η μουσικοθεραπεία ως επιστήμη και πρακτική", "Μουσικές παρεμβάσεις και η "άλλη ηλικία"", από εκπροσώπους τους προγράμματος "Μουσικοπαρέα", του Χαρίσειου Γηροκομείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα και της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει εντάξει το θεραπευτικό ρόλο της μουσικής στις δράσεις της. Το απόγευμα θα γίνει βιωματικό εργαστήριο και στη λήξη μουσική δράση με τη συμμετοχή των τροφίμων του Χαρισείου Γηροκομείου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων