Η γρίπη δεν κάνει διακρίσεις και σκοτώνει. Το εμβόλιο είναι η λύση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η γρίπη δεν κάνει διακρίσεις και σκοτώνει. Το εμβόλιο είναι η λύση


του Αλέξανδρου Γιατζίδης, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr
Είναι συγκλονιστικό να μαθαίνουμε ότι ένας άνθρωπος 52 χρονών, ο Στέλιος Σκλαβενίτης, χάνει την ζωή του από την γρίπη. Η γρίπη δυστυχώς δεν κάνει διάκριση. Γι' αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Πριν λίγο καιρό ένας φίλος γιατρός καρδιολόγος και μάλιστα μέσα σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έφυγε από την γρίπη. Είναι τρελό και μόνο να το σκέφτεται κανείς. Όμως ούτε η ιατρική του ιδιότητα, ούτε, οι φίλοι, γιατροί του περιβάλλοντος του, ούτε και η υποστήριξη του νοσοκομείου, στάθηκαν ικανά να σώσουν τον άνθρωπο.
Η γρίπη λοιπόν σκοτώνει και θέλει προσοχή. Και πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο όλοι και κυρίως όσοι ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ
Τρία άτομα έχασαν μέσα σε μια εβδομάδα τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 29. Ωστόσο, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή, την εβδομάδα 19-25 Μαρτίου παρουσίασαν μείωση. Πάντως, σύμφωνα με νεότερα επιδημολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ το σύνολο των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ ανήλθε σε 9 
Συνολικά, από την αρχή της περιόδου της γρίπης, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν καταγραφεί 95 περιστατικά γρίπης και 28 θάνατοι. Από τα 95 περιστατικά γρίπης νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ τα 91. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι οι 24 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι τέσσερις σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε θαλάμους. Από τους 28 ασθενείς που κατέληξαν μόλις οι τρεις είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ οι 26 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εποχική γρίπη για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός ως μέσο προφύλαξης.
Σε ό,τι αφορά τα 95 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, τα 61 αφορούσαν σε άνδρες και τα 34 σε γυναίκες.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η περίοδος δραστηριότητας του ιού της εποχικής γρίπης χαρακτηρίζεται την τρέχουσα εβδομάδα από πτωτική τάση ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Μαΐου.
Πάντως, η εικόνα που διαμορφώνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι σημαντικά ηπιότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο της γρίπης. Την περίοδο Οκτώβριος 2016 – Μάιος 2017 ο συνολικός αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων με νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν 291 και των θανάτων 108.



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων