MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Πώς να προστατεύσεις το περιβάλλον και ...την τσέπη σου τον Αύγουστο



Πώς να προστατεύσεις το περιβάλλον
και ...την τσέπη σου τον Αύγουστο

Αύγουστος! Oι πόλεις αδειάζουν ή και όχι...
Εσύ μπορείς να μειώσεις τα έξοδά σου, να συμβάλλεις στην εξοικονόμηση ενέργειας και να προστατεύσεις το περιβάλλον που ζεις, αλλάζοντας, μόνο, μερικές καθημερινές σου συνήθειες.
Εύκολα, γρήγορα και απλά , όπου κι αν βρίσκεσαι...

Πριν φύγεις από το σπίτι...

  • Βεβαιώσου ότι έχεις "σβήσει" όλες τις ηλεκτρικές συσκευέςαπό τον κεντρικό τους διακόπτη. Οι συσκευές σε κατάσταση ανα?ονής (stand by), συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια φουσκώνοντας το λογαριασμό του ηλεκτρικού.
  • Κλείσε το γενικό διακόπτη του νερού πριν φύγεις για διακοπές, για να αποφύγεις μια πιθανή διαρροή νερού όταν θα λείπεις.

Ταξιδεύοντας...

  • Προτίμησε τα οικονομικότερα και οικολογικότερα μέσα μεταφοράς, όπως το τραίνο ή το πλοίο και ξέχνα το αεροπλάνο.
  • Αν δεν έχεις επιλογή και χρειάζεσαι το αεροπλάνο για φτάσεις στον προορισμό σου, προτίμησε την ηλεκτρονική έκδοση των εισιτηρίων σου, εξοικονομώντας χαρτί.
  • Στο αυτοκίνητο, αν η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 35 βαθμούς, δεν χρειάζεται να ανάψεις το air condition, αρκεί να ανοίξεις τα παράθυρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι αναμμένα τσιγάρα έξω από το αυτοκίνητο και μην ανάβεις φωτιά σε δασική περιοχή, κοντά σε δέντρα ή όπου υπάρχουν ξερά χόρτα, για κανένα λόγο.

Στις διακοπές...

  • Αποτύπωσε με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τις αγαπημένες σου εικόνες και μην αγοράζεις μηχανές μιας χρήσης. Αν πάλι ανήκεις στους φανατικούς του φιλμ, προτίμησε το 36άρι, αντί για 24άρι.
  • Ζήτα από το ξενοδοχείο να μη σου αλλάζουν σεντόνια και πετσέτες κάθε μέρα, γιατί είναι άσκοπη σπατάλη ενέργειας, αλλά και νερού.
  • Μη μαζεύεις μπροσούρες, διαφημιστικά φυλλάδια και χάρτες που τελικά πετάς γιατί δε χρειάζεσαι, από τα stands των ξενοδοχείων και των ταξιδιωτικών γραφείων.
  • Προτίμησε το ποδήλατο και τις χαλαρές πεζοπορίες για τις εξερευνήσεις των διακοπών , που πάντα κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις.
  • Δοκίμασε τα τοπικά εδέσματα, που είναι ιδιαίτερα νόστιμα, ενώ χρειάζονται λιγότερες μεταφορές για να φτάσουν στο πιάτο σου και, πλουτίζουν το διαιτολόγιό σου.
  • Μάζεψε τα σκουπίδια από παραλίες, δάση, βουνά, τις όχθες και τις παραλίες που επισκέπτεσαι, ακόμη κι αν δεν τα άφησες εσύ.
Αν πάλι αποφασίσεις να απολαύσεις την άδεια πόλη...
  • Προτίμησε την ευχάριστη δροσιά του ανεμιστήρα (προτίμησε μάλιστα έναν ανεμιστήρα οροφής) αντί τη βαριά ατμόσφαιρα του air- condition. Επιπλέον κράτησε τη ζέστη μακριά τη μέρα κατεβάζοντας τις τέντες και κλείνοντας τα παντζούρια και εκμεταλλεύσου τη βραδινή δροσιά αερίζοντας καλά το σπίτι τη νύχτα.
  • Χρησιμοποίησε τα μέσα μαζική μεταφοράς, που ειδικά τις μέρες αυτές είναι ταχύτατα και άνετα, αφήνοντας το αυτοκίνητο στο σπίτι.
  • Δοκίμασε το ποδήλατό σου στους άδειους πια δρόμους της πόλης, απολαμβάνοντας μέρη που δύσκολα προσεγγίζεις τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.


Γνωρίστε μερικές από τις αιτίες που σας φέρνουν πονοκέφαλο


Τα λάθη που κάνουμε όταν τρώμε σε μία ταβέρνα

Ακόμα και τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο Έλληνας δεν εγκαταλείπει την αγαπημένη του συνήθεια για μία έξοδο για φαγητό έξω. Μπορεί να μην το κάνει τόσο συχνά, αλλά οι παρέες πολλές φορές καταλήγουν για φαγητό κάπου σε ένα ταβερνάκι. Είναι κομμάτι της κουλτούρας μας και της φιλοσοφίας μας, η κοινή συνεύρεση για φαγητό έξω με φίλους. Αποτελεί ίσως την πιο συχνή και η πιο μεγάλη απόλαυση του έλληνα είναι να τρώει σε κάποιο ταβερνάκι.


Είναι μια συνήθεια, που είναι συνυφασμένη με τη διασκέδαση, την καλοπέραση, την καλή παρέα, τη χαλάρωση, τις διακοπές και το καλό φαγητό. Στις διάφορες ταβέρνες, ο Έλληνας όπως, και στη υπόλοιπη ζωή του κάνει μεγάλες καταχρήσεις και συχνά πέφτει σε μεγάλα διατροφικά σφάλματα.

1. Πάει για λάθους λόγους.
Πάει είτε γιατί πεινά πολύ, με αποτέλεσμα να καταναλώνει πολύ περισσότερη τροφή από αυτή που μπορεί και πρέπει, διότι δεν χρειάζεται να περιμένει πολύ για να φάει. Είτε γιατί τον κάλεσαν , δεν πεινά, αλλά πάει για την παρέα και παρασύρεται στην κραιπάλη που απαιτεί η παρέα.

2. Παραγγέλνει πολλά.
Όταν λοιπόν ανοίγει τον κατάλογο , τα θέλει όλα, όλα όσα δεν μπορεί να έχει στο καθημερινό του τραπέζι. Έτσι παραγγέλνει ότι λαχταρά η ψυχή του και υποκύπτει στη κάθε λαιμαργία του.

3. Λανθασμένη επιλογή ορεκτικών.
Είναι κυρίως τηγανιτά, και πολύ σύνθετα (με κρεμά γάλακτος-τυριά- ζαμπόν κτλ), δηλαδή λαχταριστά!!!! Το μόνο που κάνουν είναι ανοίγουν τη όρεξη και γεμίζουν τον οργανισμό με θερμίδες, χοληστερίνη και τριγλικερίδια!

4. Λανθασμένη επιλογή σαλάτας.
Δεν είναι ποτέ μια απλή σαλάτα σαν και αυτή που θα μπορούσε κάποιος να καταναλώσει στο σπίτι του, αλλά είναι πιο σύνθετη, όχι ως προς τη ποικιλία των λαχανικών, αλλά ως προς το dressing (κυρίως με βάση τη μαγιονέζα) και τα συνοδευτικά (κοτόπουλο, τυρί μπέικον κτλ.).

5. Ψωμί.
Μέχρι να έρθουν τα ορεκτικά και η σαλάτα, έχει καταναλωθεί σχεδόν όλη η ποσότητα ψωμιού, λόγο ανυπομονησίας και αναμονής του φαγητού.

6. Αλκοόλ.
Το ευχάριστο περιβάλλον της ταβέρνας , ο φωτισμός , η μουσική , η καλή παρέα και η χαλαρή και εύθυμη συζήτηση, κάνουν το αλκοόλ να ρέει άφθονο στο τραπέζι!

7. Επιδόρπιο.
Μια γλυκιά αμαρτία είναι πάντα καλύτερη από ένα εποχιακό φρούτο.

8. Νερό.
Υπάρχει μονό για διακόσμηση στο τραπέζι και σε περίπτωση που πνίγει κάποιος από το φαγητό! Δεν θεωρείται απαραίτητο.

9. Έρχεται «κατοχή».
Ο έλληνας είναι της λογικής «δεν πετάμε ποτέ φαγητό» και αφού το έχει πληρώσει, τα πιάτα θα πρέπει να είναι άδεια, ακόμα και αν δεν αντέχει άλλο.

10. Τρώει γρήγορα.
Η λαιμαργία και η καλή παρέα με τη συζήτηση, κάνουν τον Έλληνα να τρώει και να πίνει χωρίς να σκέφτεται. Καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ γρήγορα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του να μην καταλαβαίνει ότι έχει χορτάσει.

Αν θέλουμε λοιπόν μια επίσκεψη σε μια ταβέρνα να καταλήξει σε μια ευχάριστη ανάμνηση μέχρι την επομένη φορά και όχι σε έναν στομαχόπονο, καλό είναι να μην κάνουμε τα παραπάνω λάθη και να είμαστε πιο συνετοί με το τι θα φάμε και το πόσο θα πιούμε!

Πηγή: diatrofi.gr

Τροφές – αντίδοτα στην ηλιακή ακτινοβολία


Η έκθεση στον ήλιο, σε μία χώρα τόσο ηλιόλουστη όσο η Ελλάδα, είναι αναπόφευκτη. Όσο λοιπόν πλησιάζουμε προς τις καλοκαιρινές μας διακοπές είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να γνωρίζουμε τι θα μας βοηθούσε να προστατευτούμε από την ηλιακή ακτινοβολία. Εκτός από τα διάφορα αντηλιακά προϊόντα με τα οποία μας έχει εφοδιάσει η τεχνολογία, αντηλιακή προστασίαμπορούν να μας προσφέρουν και μίαπληθώρα τροφών που αφθονούν την περίοδο του καλοκαιριού.

Φρούτα και λαχανικά προσφέρονται απλόχερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι τυχαία. Τα αντιοξειδωτικά, ουσίες δηλαδή που προστατεύουν το δέρμα από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, βρίσκονται  κυρίως στις δύο αυτές ομάδες τροφίμων.

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C και E) που ενισχύουν την αντοχή του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίαρχο ρόλο στην αντηλιακή προστασία έχουν τα καροτενοειδή (π.χ. λουτεϊνη, β-καροτένιο, λυκοπένιο). Φαίνεται πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C και ηπαράλληλη εφαρμογή αντηλιακών προϊόντων που περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, προστατεύει σημαντικά από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ τα καροτενοειδή, όπως φανερώνουν οι μέχρι τώρα ενδείξεις, έχουν φωτοπροστατευτική δράση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν από το ερύθημα που προκαλείται από την έντονη έκθεση σε UVA και UVB ακτινοβολία, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν  το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί, η υπεριώδης ακτινοβολία. Η βιταμίνη Ε, η οποία βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο,  τα αμύγδαλα και το αβοκάντο, δρα ενισχυτικά στην προστατευτική δράση των καροτενοειδών.

Ποικίλα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν την περίοδο του καλοκαιριού αποτελούν σημαντικές πηγές καροτενοειδών. Τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το πεπόνι και το σπανάκι μπορούν να μας εφοδιάσουν με β-καροτένιο, η τομάτα, το κόκκινο γκρέιπφρουτ και το καρπούζι με λυκοπένιο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια και τα λαχανάκια Βρυξελλών με ζεα-ξανθίνη ενώ, το σπανάκι, τα πράσινα φασόλια και το λάχανο με λουτεΐνη.

Η φωτοπροστατευτική δράση των καροτενοειδών είναι συνεργιστική. Αυτό σημαίνει, πως εάν θέλετε να προστατευτείτε από την ηλιακή ακτινοβολία δεν αρκεί να καταναλώνετε τομάτες. Είναι σημαντικό να υπάρχει στη διατροφή σας ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Γι΄ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο πέντε φρούτα και δύο σαλάτες.

Εκτός όμως από τα καροτενοειδή, ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό όταν εκτίθεστε στον ήλιο είναι τα προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανά στελέχη βακτηριακών ειδών. Σύμφωνα με τις μελέτες των τελευταίων ετών κάποια από τα στελέχη αυτά, με κυριότερο τo γαλακτοβάκιλλο johnsonii, φαίνεται πωςενισχύουν τη φυσική άμυνα του δέρματος και το προστατεύουν από την έκθεση στον ήλιο. Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλο, ενώ μπορούν να ληφθούν και με τη μορφή κάποιου συμπληρώματος.

Σημαντικό ρόλο στην αντηλιακή προστασία κατέχουν και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία, ρυθμίζουν τηλειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια(σολομό, σκουμπρί, κολιό και τσιπούρα) και στους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα). Προσπαθήστε λοιπόν, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, να καταναλώνετε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και η μία από αυτές να είναι κάποιο από τα προαναφερόμενα λιπαρά ψάρια.

Τέλος, αυτό που όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας εάν θέλουμε να έχουμε επαρκή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι η σωστή υδάτωση. Κατά την έκθεση στον ήλιο, το ανθρώπινο σώμα, προσπαθώντας να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του, αυξάνει την εφίδρωση. Αποτέλεσμα της έντονης εφίδρωσης  είναι η απώλεια υγρών αλλά και ηλεκτρολυτών με πιθανή τη διαταραχή της ισορροπίας των υγρών του δέρματος. Η αυξημένη κατανάλωση νερού είναι λοιπόν απαραίτητη για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται, αλλά δεν επαρκεί.

Φροντίστε, εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης του νερού, να αυξήσετε και την κατανάλωση φυσικών χυμών, φρούτων και λαχανικών. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε  και την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που το σώμα σας χάνει κατά την έκθεση στον ήλιο.   

Γράφει η Παρασκευή Κουστουράκη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc


ΠΗΓΗ: mednutrition.gr

Κρυοθεραπεία, μοναδική για τα πρησμένα πόδια.

Συντάκτες: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, βιολόγος, Θάλεια Γούτου, Αισθητικός, medlabnews.gr

ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ
Μία στις δύο γυναίκες και ένας στους τρεις άνδρες παραπονιούνται για κουρασμένα, πρησμένα πόδια με το πρόβλημα αυτό να γίνεται εντονότερο κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω της ζέστης. Τα κυκλοφορικά αυτά προβλήματα σπανίως ξεκινάνε στα πενήντα, συνήθως εμφανίζονται σε νεαρές ηλικίες ενώ παρατηρούνται ακόμα και σε εφήβους. Ωστόσο σίγουρα με την πάροδο του χρόνου το πρόβλημα γίνεται εντονότερο καθώς το δέρμα λεπταίνει και οι φλέβες επιβαρύνονται.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΗΞΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ:
  • ·       Κληρονομικά αίτια
  • ·       Υπερβολική ζέστη
  • ·       Εγκυμοσύνη
  • ·       Ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα
  • ·       Στενά ρούχα
  • ·       Ορθοστασία
  • ·       Σταύρωμα των ποδιών κατά το κάθισμα
  • ·       Αντισυλληπτικά χάπια

Κάθε μέρα τα πόδια μας μεταφέρουν το βάρος μας κοντά ή μακριά που σημαίνει ότι πρέπει πάντα να είναι δυνατά και έτοιμα για δράση. Έτσι η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα πρώτα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από πόνο, αίσθηση βάρους, πρήξιμο, κούραση, αίσθηση τσιμπήματος ή νυχτερινές κράμπες.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΦΛΕΒΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Η διανομή των φλεβών στα πόδια ποικίλει σε κάθε άνθρωπο. Ωστόσο       φλεβικό σύστημα αποτελείται από:
·       Το επιφανειακό φλεβικό σύστημα, το οποίο αποστραγγίζει περίπου το 10% της φλεβικής επιστροφής. Εντούτοις μπορεί να αναλάβει την αποστράγγιση μεγαλύτερης ποσότητας όταν το βαθύ φλεβικό σύστημα παρεμποδίζεται.
·       Το βαθύ φλεβικό σύστημα, το οποίο αποστραγγίζει το 90% της φλεβικής επιστροφής και βρίσκεται ανάμεσα στις μυϊκές μάζες.
Τα δύο αυτά συστήματα συνδέονται με:
·       Κοινωνές φλέβες, οι οποίες συνδέουν δύο βαθιές ή δύο επιφανειακές φλέβες
·       Διατρητικές φλέβες, οι οποίες συνδέουν μία επιφανειακή φλέβα με μία βαθιά φλέβα. Οι φλέβες αυτές έχουν επίσης βαλβίδες που εμποδίζουν τη ροή του αίματος από το βαθύ φλεβικό σύστημα στην επιφάνεια. Η κακή λειτουργία αυτών των βαλβίδων κάνει το αίμα να λιμνάζει στα πόδια και προκαλεί τα παραπάνω επώδυνα συμπτώματα.
Οι φλέβες των κάτω άκρων προέρχονται από το φλεβικό σύστημα του ποδιού το οποίο κρύβει ένα εξαιρετικά πυκνό δίκτυο: την φλεβική αψίδα του ποδιού ή αλλιώς «αντλία Lejars». Κάθε φορά που βάζουμε το πόδι μας στο έδαφος η πίεση σε αυτό το σημείο «αδειάζει το πόδι» στέλνοντας το αίμα προς τα πάνω και με αυτό τον τρόπο πυροδοτεί την επιστροφή του κυκλοφορικού συστήματος. Οι φλέβες στη συνέχεια μεταφέρουν και αποστραγγίζουν το αίμα στο πόδι χάρις σε δύο βασικά φλεβικά συστήματα:
·       Τις εξωτερικές και εσωτερικές σαφηνείς φλέβες (επιφανειακό σύστημα)
·       Τις πρόσθιες και οπίσθιες κνημιαίες φλέβες και την ιγνυακή φλέβα (βαθύ σύστημα).
Η συστολή των μυών στα κάτω άκρα συνθλίβει τις φλέβες αδειάζοντας τις από το αίμα που περιέχουν.
Η κακή λειτουργία οποιουδήποτε από τα παραπάνω συστήματα μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο των κουρασμένων ποδιών. Το πιο συχνό αίτιο είναι η απομονωμένη ακράτεια των εξωτερικών σαφηνών φλεβών.
Η επιβράδυνση της λεμφικής κυκλοφορίας επίσης μπορεί να προκαλέσει βαριά πόδια, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως φλεβο-λεμφική στάση. Πράγματι, το σώμα μας αποτελείται από 70% νερό. Η πλειοψηφία αυτού του εξωκυτταρικού υγρού μεταφέρεται από το αίμα. Το λεμφικό σύστημα συλλαμβάνει τα απομένοντα κυτταρικά απόβλητα και στη συνέχεια ενώνεται με τη κυκλοφορία του αίματος στην υποκλείδια φλέβα. Όπως και με την κυκλοφορία του αίματος, και με τη λεμφική κυκλοφορία μπορεί να προκύψουν προβλήματα όταν η μυϊκή περίσταλση αποδυναμώνεται.
ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η κρυοθεραπεία έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση των κουρασμένων – πρησμένων ποδιών. Η αγγειοσυστολή που προκαλείται από ειδικά εκχυλίσματα βοτάνων προκαλεί την αίσθηση κρύου στο δέρμα και είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις πρηξίματος καθώς λειτουργεί σαν «αντλία» για την κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει άμεσα τον πόνο στα κουρασμένα πόδια.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΥΟΥ
·       Με αγγειοσυστολή
Η αγγειοσυστολή μειώνει την αιμάτωση των ιστών. Η ζέστη από το εσωτερικό του σώματος δεν φτάνει πλέον στην επιφάνεια. Ο σκοπός είναι να πυροδοτηθεί μία λειτουργία «αντλίας» που θα κινητοποιήσει το φλεβικό σύστημα να μεταφέρει προς τα πάνω το λιμνάζον στα άκρα αίμα.
·       Με εξάτμιση
Η εξάτμιση συγκεκριμένων ουσιών (αιθανόλη, αιθέρας, αιθέρια έλαια) επίσης μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση κρύου στο δέρμα. Ένα μόριο διαλύτη χρειάζεται ενέργεια ώστε να εξατμιστεί και την ενέργεια αυτή τη βρίσκει στο περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν και τα ψυγεία. Ακριβώς έτσι λειτουργούν και τα αιθέρια έλαια.
Το αιθέριο έλαιο μέντας προκαλεί μία κρύα αίσθηση μέσω του συνδυασμού της αγγειοσυστολής και της εξάτμισης. Για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία των πρησμένων  ποδιών ενώ επίσης ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και δρα κατά της κατακράτησης, ιδιότητα που το καθιστά ιδανική επιλογή και για την γλυπτική του σώματος.


ΔΡΑΣΗ ΑΝΤΛΙΑΣ
Αυτή η δράση «αντλίας» συνιστάται για την επιδιόρθωση των εξωτερικών σαφηνών φλεβών, που είναι και το κύριο αίτιο της εμφάνισης κουρασμένων ποδιών. Ο πόνος που συνδέεται με αυτή την κατάσταση οφείλεται στη σημαντική επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος σε αυτές τις φλέβες. Η μόνη θεραπεία για άμεση ανακούφιση είναι η γρήγορη κινητοποίηση της αντλιακής δράσης που θα διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: το λεμφικό massage στο πόδι και την πρόκληση κρύου που θα ενεργοποιήσει την αντλιακή λειτουργία.

ΠΗΓΗ medispa.gr

Διαβάστε επίσης:

Kαλοκαιρινές περιπέτειες υγείας, που μπορεί να μας χαλάσουν τις διακοπές.

Επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Το καλοκαίρι είναι απαραίτητο για να χαλαρώσουμε και αναζωογονηθούμε. Οι διακοπές από την ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι απαραίτητες για να μας δώσουν ενέργεια και την ψυχική ανάταση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ζωή μας.


Όμως το καλοκαίρι ενέχει κινδύνους, που είναι καλό να γνωρίζουμε και τα τους αποφεύγουμε, αλλιώς κινδυνεύουμε να εμπλακούμε με περιπέτειες που θα μας καταστρέψουν τις λίγες αλλά πολύτιμες μέρες των διακοπών μας.


Αφυδάτωση
Ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού και οι ψηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν τη λήψη πολλών υγρών. Η αφυδάτωση είναι κίνδυνος που απειλεί όλους αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα. Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστο 8 ποτήρια την ημέρα. Οι χυμοί είναι μια καλή λύση για να παίρνουμε τα απαραίτητα υγρά. Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
 Τα αλκοολούχα ποτά να αποφεύγονται διότι αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης. 

Ηλίαση - θερμοπληξία Ο ήλιος προκαλεί ρυτίδες και  γήρανση δέρματος. Μη βγαίνετε στον ήλιο από τις 12 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Οι αντηλιακές κρέμες με βαθμό προστασίας μεγαλύτερο από 30 SPF είναι απαραίτητες. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι η κυριότερη αιτία καρκίνων δέρματος. Εγκαύματα που προκαλούνται λόγω ήλιου αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο δέρματος.
 Οι θάνατοι από θερμοπληξία μπορούν να προληφθούν.
 Δεν πρέπει να κάνετε δύσκολες εργασίες κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας αλλά σε άλλες ώρες της ημέρας πιο δροσερές. Τα ρούχα σας να είναι ελαφριά, ανοικτού χρώματος. Τα γυαλιά ήλιου καλής ποιότητας και το καπέλο μπορούν να προσφέρουν προστασία όταν βγαίνετε έξω.

Τροφικές δηλητηριάσεις
Τροφικές δηλητηριάσεις και διάρροιες καραδοκούν το
καλοκαίρι. Κρέας, πουλερικά και ψάρι να ψήνονται καλά. Το πλύσιμο των χεριών είναι απλή και αποτελεσματική μέθοδος που μειώνει πολύ τη μετάδοση μικροβίων που προκαλούν διάρροιες. Μη βάζετε τα ωμά μαζί με τα ψημένα. Υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθούν μικρόβια και να επιμολυνθούν τα ψημένα από μικρόβια. Μην αφήνετε ωμά ή ψημένα φαγητά έξω από το ψυγείο. Μην ξεχνάτε να πλένετε με άφθονο νερό λαχανικά και σαλάτες.





Πνιγμός
Από τους σημαντικότερους κινδύνους του καλοκαιριού είναι το νερό. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους στο νερό. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά προτού πάτε για κολύμπι. Μετά από το φαγητό, ιδιαίτερα εάν αυτό ήταν πλούσιο, δεν είναι σωστό να πηγαίνει κάποιος για κολύμπι.





Κυστίτιδες – Ουρολοιμώξεις, συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζονται


Επιμέλεια: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Πολλές φορές, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι γυναίκες παραπονιούνται για προβλήματα στην ούρηση, τα περισσότερα εκ των οποίων οφείλονται σε κυστίτιδα. Η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, και στην πραγματικότητα 20-30% περίπου των γυναικών θα υποστούν την λοίμωξη αυτή τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Το γεγονός, πως, η ουρήθρα βρίσκεται ανατομικά τοποθετημένη πολύ κοντά στον κόλπο και στον πρωκτό, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή εφίδρωση και την μειωμένη πρόσληψη υγρών σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνισή της τους καλοκαιρινούς μήνες.
Με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, δηλ. συχνουρίας, δυσουρίας, τσουξίματος- δυσκολίας στην ούρηση(δυσουρία), αισθήματος καύσους(κάψιμο),πόνου χαμηλά στην κοιλιά( υπερηβικά),  αίματος στα ούρα, πρέπει χωρίς χρονοτριβή η γυναίκα να απευθύνεται στον ιατρό της για τις κατάλληλες εξετάσεις και την έναρξη της σχετικής αντιβιοτικής αγωγής.
Πέραν της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής, θα είναι χρήσιμο να πίνετε πολλά υγρά καθημερινώς( 10 ποτήρια υγρών), να σκουπίζεστε πάντα από εμπρός προς τα πίσω, να χαλαρώνετε όταν ουρείτε για να αδειάζει η κύστη τελείως, να μην καθυστερείτε την ΄επίσκεψή΄ σας  στην τουαλέτα( η κατακράτηση ούρων είναι άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη φλεγμονής). Μπορείτε επίσης να πίνετε κατά την διάρκεια της θεραπείας σας 1-2 ποτήρια χυμό από κράνα( υπάρχει στα περισσότερα φαρμακεία ).
Τέλος, θα είναι καλή ιδέα, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, να προβείτε σε επαναληπτική καλλιέργεια ούρων επτά με δεκατέσσερις ημέρες μετά το πέρας της θεραπείας, για να επιβεβαιωθείτε για την πλήρη επιτυχία της θεραπείας σας!
Πώς διακρίνεται µια γυναικολογική µόλυνση από µια ουρολοιµωξη;
Στις ουρολοιµώξεις, η γυναίκα παραπονείται για συχνουρία, έντονο τσούξιµο κατά την ούρηση και αίσθηµα ότι η κύστη, παρά την ούρηση, δεν έχει αδειάσει.
Οι κολπίτιδες, στην αρχική τους µορφή, µπορεί να είναι ασυµπτωµατικές. Ωστόσο, υπάρχει και ένα είδος ασυµπτωµατικής ουρολοίµωξης, η ασυµπτωµατική βακτηριουρία.

Aπαραίτητη η Βιταμίνη D για την υγεία των οστών και την οστεοπόρωση


Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Βιταμίνη D και η υγεία των οστών
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών. Διευκολύνει την αποδοτική χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το ασβέστιο, με τη σειρά του, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Η βιταμίνη D αποκτάται τόσο μέσω του ηλιακού φωτός όσο και από τις τροφές. Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στο ηλιακό φως (φωτόνια υπεριωδών ακτίνων Β, UVB). Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που περιορίζουν τη χρήση της ακτινοβολίας UVB για τη σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα, όπως οι εποχές, η τοποθεσία, η ώρα της ημέρας, η αιθαλομίχλη και η ηλικία. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του βορείου ή του νοτίου ημισφαιρίου (γεωγραφικό πλάτος 40 μοιρών, στον βορρά ή τον νότο) δεν εκτίθενται σε αρκετή ακτινοβολία UVB κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να καθίσταται δυνατός ο σχηματισμός βιταμίνης D. Επίσης, όσο μεγαλώνουμε, η ικανότητα του οργανισμού να συνθέτει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο μειώνεται σημαντικά.


Η βιταμίνη D περιέχεται σε λίγα τρόφιμα – οι καλύτερες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα. Περιέχεται, επίσης, σε περιορισμένο αριθμό εμπλουτισμένων τροφίμων. Στη Ευρώπη, μερικές χώρες εμπλουτίζουν τη μαργαρίνη και ορισμένα προϊόντα δημητριακών.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε μεγαλύτερους ενηλίκους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, τις πτώσεις και τα κατάγματα.
Στην χώρα μας  η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου. Τα περισσότερα άτομα παίρνουν αρκετή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας. Για να πάρει αρκετό φως του ήλιου το σώμα σας για να παράγει βιταμίνη D, πρέπει να εκθέσετε τις παλάμες σας, το πρόσωπο και τα χέρια (ή ισοδύναμη περιοχή της επιδερμίδας) στο φως του ήλιου για περίπου 5-15 λεπτά 4-6 φορές εβδομαδιαίως. Τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με πιο μελαχρινή επιδερμίδα χρειάζονται περισσότερη έκθεση στο φως του ήλιου - περίπου 15 λεπτά 5-6 φορές εβδομαδιαίως.

Είναι σημαντικό να μένετε έξω στον ήλιο μεταξύ 11πμ και 1μμ στους θερινούς μήνες (10πμ –12μμ όταν η ώρα πάει πίσω) λόγω των κινδύνων ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος. Αυτό αντισταθμίζει οποιαδήποτε πιθανά οφέλη από την παραγωγή βιταμίνης D.
Πολλά άτομα έχουν ανεπαρκές ποσοστό βιταμίνης D, ειδικά ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε οίκους ευγηρίας.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, μια πάθηση που δημιουργεί αδυναμία των οστών και των μυών και παραμορφώσεις των οστών. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στους ενηλίκους μπορούν να οδηγήσουν σε κατάγματα που προκαλούνται από την οστεοπόρωση, όπως πόνους στα οστά και στις αρθρώσεις, μυϊκή αδυναμία και πτώσεις.
 .
Πόσο ασβέστιο και βιταμίνη D χρειάζεστε; 
Ασβέστιο 
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου. Υπάρχουν επίσης μικρά ποσά σε άλλα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των ψωμιών, στα δημητριακά, στα φρούτα και λαχανικά, στα ψάρια που μπορούμε να τα φάμε με τα κόκαλα τους (π.χ. σαρδέλες), ταχίνι, αμύγδαλα, σύκα και τρόφιμα που ενισχύονται με ασβέστιο. Αν το βρίσκετε δύσκολο να πάρετε αρκετό ασβέστιο από τα τρόφιμα ρωτήστε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας για τη λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου.
Αν δεν δέχεται ο οργανισμός σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή δεν τα απολαμβάνετε, υπάρχουν διαθέσιμα μερικά ασβέστιο-εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως ο ασβέστιο-εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά και γάλα σόγιας. 
Τα άτομα χρειάζονται διαφορετικά ποσοστά ασβεστίου σε διαφορετικές ηλικίες  (διαβάστε τον πίνακα των τροφίμων που περιέχουν ασβέστιο σε προηγούμενο άρθρο μου http://medlabgr.blogspot.com/2011/02/blog-post_17.html).
  • Παιδιά (5 ως 11 χρόνων) - 2 ως 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (600-1000 mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου). 
  • Έφηβοι (11 ως 18 χρόνων) – τουλάχιστον 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (800-1000 mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου). 
  • Γυναίκες μετά από την εμμηνόπαυση - τουλάχιστον 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (1000 έως 1300 mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου). 
  • Άλλοι ενήλικοι - τουλάχιστον 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (1000 έως 1300 mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου). 
  • Ενήλικοι πάνω των 70 - τουλάχιστον 3 μερίδες πλούσιων σε ασβέστιο τροφίμων καθημερινά (1300mg καθημερινά από τρόφιμα με υψηλό ποσοστό ασβεστίου). 
Η βιταμίνη D 
Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 400 έως 600 IUs (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D καθημερινά. Αν δεν έχετε αρκετή έκθεση στο φως του ήλιου, χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα Βιταμίνης D τουλάχιστον 400 IUs καθημερινά. Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, συζητήστε το με το γιατρό σας.
Μερικά συμπληρώματα ασβεστίου και παρασκευάσματα πολυβιταμινών περιέχουν βιταμίνη D, αλλά το επίπεδό τους ίσως είναι πάρα πολύ χαμηλό για να ανταποκριθεί στην ανεπάρκεια Βιταμίνης D.
Υπάρχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D σε μερικά τρόφιμα, όπως στα λιπαρά ψάρια (σολομό, ρέγγα και σκουμπρί). Υπάρχει επίσης στο συκώτι, στα αυγά και ενισχυμένα τρόφιμα όπως η μαργαρίνη. Υπάρχουν πολύ μικρά ποσά σε μερικά γάλατα χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών.
Τα περισσότερα άτομα είναι απίθανο να πάρουν αρκετή βιταμίνη D μόνο από τη διατροφή. Το μουρουνόλαδο περιέχει βιταμίνη D αλλά και βιταμίνη Α. Αυτό μπορεί να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί ακόμη να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος.
Πάντα να συζητήστε τα συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D με το γιατρό σας πριν τα πάρετε.
Ποιος διακινδυνεύει περισσότερο από την ανεπάρκεια Βιταμίνης D;

  • ηλικιωμένα άτομα - ειδικά εκείνα που είναι κλεισμένα στο σπίτι ή σε οίκους ευγηρίας 
  • άτομα με ορισμένες δερματικές καταστάσεις που πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο 
  • άνθρωποι με σκούρα επιδερμίδα 
  • γυναίκες που φορούν φερετζέ και καλύπτουν το περισσότερο μέρος του σώματός τους 
  • άτομα με ασθένειες που καθιστούν δύσκολη την απορρόφηση αρκετής βιταμίνης D 


Βιβλιογραφικές αναφορές 
  • Optiford Project www.optiford.org
  • European Research
  • World Health Organization: Active Ageing: A Policy Framework Report of the Noncommunicable Disease Prevention and Health Promotion Department: Ageing and Life Course: www.who.int/hpr/ageing
  • Holick, M.F. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2004; 80 (suppl): 1678S-1688S.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων