MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Τα βλαβερά προϊόντα από την ατελή καύση, των ξύλων και οι κίνδυνοι για την υγεία μας.


Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Η έκλυση σωματιδίων από τις φωτιές στη φύση αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά την θνησιμότητα παγκοσμίως. Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές, από τις φωτιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και από τις ελεγχόμενες φωτιές σε γεωργικές εκτάσεις προκαλεί κατά μέσον όρο το θάνατο 350.000 ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Washoe, Nεβάδα, 2011

Καθώς όλο και περισσότεροι ανάβουν πλέον το τζάκι τους, όχι πλέον για συντροφιά, αλλά προκειμένου να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα να το καίνε συνεχώς, ένα νέφος καλύπτει, από τις απογευματινές κυρίως ώρες, τις γειτονιές της Αθήνας. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Λονδίνο το 1952, με συνέπεια το θάνατο 4.000 ανθρώπων. Σε εκείνες τις πέντε ημέρες, όπου η ορατότητα ήταν αδύνατη ακόμα και για τους πεζούς που κρατούσαν φανάρια, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και αμέτρητοι άλλοι υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα.

Στην Αθήνα έτσι και αλλιώς υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι κατοικίες σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας αποτελούν ένα καταφύγιο ρύπων. Επικίνδυνοι ρύποι, όπως τα «φονικά» αιωρούμενα σωματίδια, ανιχνεύονται όχι μόνο στους δρόμους της Αττικής αλλά και μέσα στο θεωρητικά προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού. «Εισβάλλουν» αδιακρίτως σε όλους τους χώρους και σε συνδυασμό με τους... εσωτερικά παραγόμενους ρύπους- εκείνους που παράγονται από το μαγείρεμα και το κάπνισμα ή εκπέμπονται από τοξικά δομικά υλικά, προϊόντα καθαρισμού, συσκευές θέρμανσης, τζάκια, ξυλόσομπες, επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία. Τα σωματίδια, που εισπνέονται στους πνεύμονες, μπορεί να προξενήσουν βλάβες στην υγεία, όπως καρδιοπάθειες, άσθμα και βρογχίτιδες.
Κατά τις καύσεις εκλύονται άκαυστα αιωρούμενα σωματίδια, λόγω ατελούς καύσεως της καιγόμενης ύλης, καπνός, αιθάλη, άκαυστοι υδρογονάνθρακες, αλδεΰδες, υδρατμοί και διάφορα ρυπογόνα αέρια, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:
Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO)Πρόκειται για ένα άχρωμο και άοσμο αέριο του οποίου η συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να αυξηθεί σημαντικά κατά την ατελή καύση του άνθρακα που περιέχεται σε καύσιμα, όπως η βενζίνη, το ξύλο ή η κηροζίνη, με τη χρήση οικιακών συσκευών και ψησταριών, με το κάπνισμα, αλλά και από εξωτερικές πηγές, όπως τα οχήματα και τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Οι μέσες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κυμαίνονται συνήθως από 1-3 ppm, αν και τιμές από 10-20 ppm είναι συχνά απαντώμενες στα γκαράζ, λόγω των εκπομπών του μονοξειδίου του άνθρακα από τα οχήματα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ικανότητα του CO να συμπλέκεται ισχυρά με την αιμοσφαιρίνη (Hb) του αίματος και με αυτόν τον τρόπο να εμποδίζει τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα (σωστή οξυγόνωση των ιστών και οργάνων). Η χημική του συγγένεια με την αιμοσφαιρίνη είναι 218-250 φορές ισχυρότερη από αυτή του οξυγόνου. Συνεπώς, παρουσία του CO η Hb αντιδρά επιλεκτικά με αυτό σχηματίζοντας την ανθρακο-οξυαιμοσφαιρίνη (COHb), ενώ παράλληλα ,τα επίπεδα της οξυαιμοσφαιρίνης (ΟHb) μειώνονται σταδιακά. Η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα δημιουργεί πονοκεφάλους και κούραση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, απώλεια μνήμης, αίσθημα πανικού, κατάθλιψη, ακόμα και θάνατο. Η βελτίωση του εξαερισμού, ο έλεγχος των εκπομπών των πηγών εσωτερικού χώρου, η χρήση συστημάτων ανίχνευσης ρύπων αποτελούν κάποια από τα μέτρα περιορισμού και ελέγχου του CO. Η συγκέντρωση υποβάθρου του CO είναι περίπου 0.19 ppm και σε αστικές περιοχές οι ημερήσιες συγκεντρώσεις του που σχετίζονται με τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων, μπορεί να φτάσουν τα 50-60 ppm.
Το διοξείδιο του θείου (SO2) 
Αποτελεί ένα αέριο το οποίο καταλήγει στους εσωτερικούς χώρους από εξωτερικές πηγές, ως αποτέλεσμα της φυσικής και ανθρωπογενούς δραστηριότητας. Φυσικές πηγές είναι οι εκρήξεις ηφαιστείων και τα αναερόβια βακτήρια (παραγωγή H2S το οποίο μετατρέπεται σε SO2). Όσον αφορά στις ανθρωπογενείς πηγές, η χρήση ορυκτών καυσίμων που περιέχουν θείο και ο καθαρισμός θειούχων μεταλλευμάτων είναι οι κύριες πηγές απελευθέρωσής του στην τροπόσφαιρα. Η είσοδός του SO2 σε ένα κτήριο μπορεί να γίνει είτε μέσω του εξαερισμού είτε με διείσδυση μέσω των μικρών κενών στη δόμηση του κτηρίου. Το SO2 στο εσωτερικό του κτηρίου αναμιγνύεται με τον αέρα και κατόπιν μπορεί να προσροφηθεί πάνω σε διάφορες επιφάνειες, οπότε μειώνεται σημαντικά η συγκέντρωσή του. Το SO2 μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ερεθισμούς στο δέρμα και εκζέματα, καθώς και αύξηση θνησιμότητας των ηλικιωμένων κατά τα επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης με SO2. Η συγκέντρωση υποβάθρου για το SO2 είναι περίπου 0,001 ppm, αλλά στις αστικές περιοχές οι μέγιστες συγκεντρώσεις του μπορούν να είναι 0.1-0.5 ppm. Μέτρα περιορισμού της εκπομπής του διοξειδίου του θείου στους εσωτερικούς χώρους είναι η διατήρηση των καπναγωγών και γενικά του συστήματος απαγωγής των καυσαερίων σε άριστη κατάσταση, καθώς και η διατήρηση των όποιων αναπόφευκτων εκπομπών σε χαμηλά επίπεδα, με επιλογή συσκευών νεότερης τεχνολογίας και κατάλληλης δυναμικότητας.
Το μονοξείδιο και το διοξείδιο του αζώτου (NO, NO2) 
Τα οξείδια του αζώτου είναι προϊόντα της καύσης στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 1000ο C. Οι κύριες πηγές τους είναι τα αυτοκίνητα, οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και οι οικιακοί καυστήρες. Παράγονται, επίσης, από βιομηχανίες λιπασμάτων και εκρηκτικών. Το NΟ είναι σχετικά μη τοξικό, όμως οξειδώνεται σε NO2, ιδίως σε επεισόδια φωτοχημικής ρύπανσης. Η συγκέντρωση του NΟ στις αστικές περιοχές ανέρχεται ως και τα 0.5 ppm. Το εξωτερικό περιβάλλον είναι η κύρια πηγή διοξειδίου του αζώτου στα κτήρια που έχουν εξαεριζόμενα συστήματα καύσης. Όπως το διοξείδιο του θείου, έτσι και το διοξείδιο του αζώτου προσροφάται στις επιφάνειες. Το NO, όπως και το CO ελαττώνει την ικανότητα του αίματος για μεταφορά οξυγόνου. Το διοξείδιο του αζώτου σε υψηλές συγκεντρώσεις θεωρείται εξαιρετικά ερεθιστικό, αφού προκαλεί βρογχίτιδα και αυξάνει την ευαισθησία των ασθματικών ατόμων. Σε πολλές περιπτώσεις η εισπνοή ΝΟ2 αυξάνει την ευαισθησία των πνευμόνων για εμφάνιση βακτηριακών λοιμώξεων. Ως μέτρο περιορισμού των συγκεκριμένων οξειδίων θεωρείται η μείωση των δραστηριοτήτων που προκαλούν την εκπομπή τους και ο καλός εξαερισμός του χώρου.
Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) 
Σχετίζεται κυρίως με τις συσκευές καύσης και θέρμανσης, καθώς και με την ανθρώπινη παρουσία μέσα σε ένα κτήριο. Δεν είναι τοξική ουσία. Είναι γνωστό, όμως, ότι σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί ασφυξία. Συγκεντρώσεις μεγαλύτερες των 800 ppm φανερώνουν ανεπαρκή αερισμό, συγκεντρώσεις από 600-800 ppm, δείχνουν επαρκή αερισμό, ενώ συγκεντρώσεις μικρότερες των 600 ppm είναι οι συνιστώμενες για τα σχολεία. Ένας άνθρωπος, μη καπνιστής, εκπέμπει 0.025 m3/h CO2. Ως μέτρο περιορισμού του διοξειδίου του άνθρακα σε εσωτερικούς χώρους θεωρείται ο περιορισμός των πηγών εκπομπής του και ο συχνός αερισμός.
Αιωρούμενα σωματίδιαΤα αιωρούμενα σωματίδια (particulate matter, ΡΜ) προέρχονται κυρίως από ανθρωπογενείς πηγές (κυκλοφορία οχημάτων και βιομηχανική δραστηριότητα). Διακρίνονται σε σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μm (ΡΜ10), σε άλλα με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μm (ΡΜ2,5) και στα υπερλεπτόκοκκα σωματίδια (ultrafine particles, UFΡs) με διάμετρο μικρότερη του 1 μm. Οσο μικρότερα σε μέγεθος τόσο ευκολότερα διεισδύουν στους πνεύμονες και προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενοχοποιούνται για αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι μετρήσεις σε σπίτια και γραφεία κατέδειξαν ότι τα επίπεδα των σωματιδίων ΡΜ2,5 ξεπερνούν το ετήσιο όριο που έχει θέσει η ΕΕ. Επίσης πηγές τους αποτελούν τα τζάκια και οι συσκευές καύσης και θέρμανσης. Προκαλούν ερεθισμό στο ρινικό σύστημα και στα μάτια, καθώς επίσης βρογχίτιδα και καρκίνο του πνεύμονα. Σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα τα επίπεδα τους είναι χαμηλότερα από τα εξωτερικά. Μέτρο περιορισμού τους αποτελεί η συχνή αλλαγή των φίλτρων των κλιματιστικών και οι καλή συντήρηση των πηγών εκπομπής τους.
Φορμαλδεΰδη Εύφλεκτη και τοξική ουσία αποτελεί το πρώτο μέλος της ομόλογης σειράς των αλδεϋδών με τύπο ΗCH = O. Σε κανονική πίεση και θερμοκρασία είναι άχρωμο αέριο, με οξεία χαρακτηριστική οσμή, διαλυτή στο νερό. Ήταν από τους πρώτους ρύπους, εξαιτίας του οποίου δημιουργήθηκαν προβλήματα υγείας σε εσωτερικούς χώρους και αποτέλεσε αφορμή για την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των επιστημόνων γύρω από τη ρύπανση των χώρων αυτών. Τα υλικά τα οποία έχουν συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη προσοχή ως πηγές φορμαλδεΰδης σχετίζονται κυρίως με ξύλινες επιφάνειες κατασκευασμένες από πεπιεσμένα βιομηχανικά ξύλα, κόντρα πλακέ κ.ά, τα οποία έχουν συγκολληθεί με ρητίνη ουρίας-φορμαλδεΰδης (UF) και τα μονωτικά που περιέχουν ρητίνη ουρίας -φορμαλδεΰδης (UFFI). Η φορμαλδεΰδη εκλύεται επίσης και από τον καπνό του τσιγάρου, κάποια οικιακά προϊόντα καθαρισμού και τις συσκευές καύσης αερίων. Ο ρυθμός εκπομπής της φορμαλδεΰδης από τα συνθετικά υλικά αυξάνεται με τη αύξηση της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας και μειώνεται με την ηλικία των υλικών και την αύξηση του ρυθμού εξαερισμού του χώρου. Το όριο υγείας για τους εσωτερικούς χώρους έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα 0.1 ppm, ενώ η έκθεση σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, αίσθηση καψίματος στο δέρμα, ναυτία, βήχα και σε μερικές περιπτώσεις προβλήματα αναπνοής και άσθματος. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) έχει κατατάξει τη φορμαλδεΰδη στις ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα έργα τέχνης. Τα μέτρα περιορισμού της έκθεσης σε φορμαλδεΰδη συνίστανται στον επαρκή εξαερισμό και στον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας.
Τα συμπτώματα  που προκαλεί η εισπνοή  καπνού, μπορεί να είναι ήπια όπως βήχας, φαρυγγοδυνία,
δύσπνοια, πονοκέφαλος, πόνος στο στήθος ζάλη και ναυτία. Ενδείξεις μπορούμε να
 έχουμε και από το χρώμα του δέρματος, που όταν είναι κυανωτικό σημαίνει ότι δεν
υπάρχει πολύ οξυγόνο στο αίμα. Οι πρώτες βλάβες συμβαίνουν στους βλεννογόνους της
μύτης και του στόματος. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν παρουσιαστεί εντονότερη
δύσπνοια, μαύρα φλέγματα, ταχυκαρδία και πτώση του νοητικού επιπέδου (σύγχυση).

Βασικό μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η συστηματική συντήρηση του τζακιού, ο καθαρισμός της καμινάδας ή η τοποθέτηση τζακιού που κλείνει αεροστεγώς και οξυγονώνεται με ειδικούς αεραγωγούς μεταφέροντας ζέστη στο κτήριο μέσω ενός συστήματος κυκλοφορίας ζεστού αέρα ή θέρμανσης των καλοριφέρ.

Γενικά,απαραίτητος κρίνεται ο τακτικός αερισμός των δωματίων που θερμαίνονται από τζάκια η ξυλόσομπες.

Με την νέα χρονιά, βάλτε στόχο για μια υγιή καρδιά, αλλάζοντας απλές συνήθειες

Επιμέλεια Ξενοφών Τσούκαλης, Μ.D., medlabnews.gr

Με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες και στη διατροφή μας, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία ευθύνονται για τον 1 από τους 2 θανάτους, που σημειώνονται στην Ελλάδα.

Η καρδιοπάθεια είναι μια από τις κύριες αιτίες των καρδιακών προσβολών και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Δεν υπάρχει ενιαία αιτία για την καρδιοπάθεια. Ωστόσο, υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρδιοπάθεια. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου με τους οποίους έχετε γεννηθεί και δεν μπορεί να αλλάξουν όπως το γήρας, το φύλο σας και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας. Αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε. Με την επιλογή να ζείτε πιο υγιή τρόπο ζωής και να έχετε επίγνωση των κινδύνων, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιοπάθειας και να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να πάθετε καρδιακή προσβολή.
Το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν μέσω της ισορροπημένης διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής
Παραδείγματα των παραγόντων κινδύνου και των δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας και να αποτρέψετε το ενδεχόμενο να πάθετε καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν:
Σταματήστε το κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι κακό για την καρδιά σας. Αν είστε καπνιστής, πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα. 
Να διαχειρίζεστε την πίεση αίματος
Για να διατηρήσετε υγιή πίεση αίματος, είναι σημαντικό να μειώσετε το υπερβολικό σωματικό βάρος σας με την υγιεινή διατροφή, την εκτέλεση σωματικών δραστηριοτήτων και τη μείωση του αλατιού στη διατροφή σας. Αν έχετε υψηλή πίεση αίματος, να παίρνετε τα φάρμακά σας και να επισκέπτεστε το γιατρό σας τακτικά για να ελέγχετε την πίεση αίματος.
Να ελέγχετε τη χοληστερόλη
Να ελέγχετε της χοληστερόλη στο αίμα σας τρώγοντας πιο υγιεινά τρόφιμα καθώς και ποικιλία φρούτων και λαχανικών και τροφίμων που είναι χαμηλότερα σε ζωικά λίπη (π.χ. αφαιρέστε την πέτσα από το κοτόπουλο). Θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας για να εξεταστεί η χοληστερόλη σας, και αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, να παίρνετε τα φάρμακά σας τακτικά.
Να ελέγχετε το διαβήτη σας
Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για τη διαχείριση του διαβήτη σας που βασίζεται στην υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση και τα φάρμακα. Να παίρνετε τα φάρμακά σας και να επισκέπτεστε το γιατρό σας τακτικά για να διασφαλιστεί ο διαβήτης σας ελέγχεται ικανοποιητικά.
Να είστε σωματικά δραστήριοι
Να κάνετε μέτρια άσκηση για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα. Αυτή η μισή ώρα μπορεί να συναθροίζεται στη διάρκεια της ημέρας. Η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει το γρήγορο περπάτημα, το μπόουλινγκ,
το χορό, το σκούπισμα, το κολύμπι ή αν κάνετε λίγο κηπουρική.  Η συμμετοχή σε ομαδική σωματική άσκηση σε τακτική βάση έχει πολλά οφέλη, όπως στο να σας βοηθά να διατηρήσετε υγιές σωματικό βάρος, πολύ καλός τρόπος να γνωρίζετε κόσμο και να είστε μέλος της κοινωνίας σας.
Να τρώτε υγιεινά
Να τρώτε και να απολαμβάνετε ποικιλία τροφίμων καθώς και φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, κρέατα χωρίς λίπος, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά/μειωμένα λιπαρά. Να πίνετε άφθονο νερό. Να μειώσετε το αλάτι ή μην βάζετε αλάτι στο φαγητό σας.
Μικρές αλλαγές που σας προσθέτουν χρόνια!
  • Αντικαταστήστε τις λιπαρές ουσίες ζωικής προέλευσης, όπως είναι το βούτυρο, με φυτικά έλαια.
  • Χρησιμοποιήστε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, αντί για κρέμα γάλακτος, όπου μπορείτε. Mε τον τρόπο αυτό θα γλιτώσετε αρκετά από τα λίπη που θα κατέληγαν στις αρτηρίες σας.
  • Μπορείτε να σοτάρετε τα λαχανικά σας σε κρασί αντί για βούτυρο ή λάδι.
  • Προσθέτετε πάντα το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί όταν βράζει για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνει τα πολύτιμα συστατικά του.
  • Προτιμήστε τα πουλερικά αντί για το κόκκινο κρέας. Το λίπος των πουλερικών βρίσκεται στην πέτσα, την οποία μπορείτε να αφαιρέσετε. Μπορείτε να βάζετε το ασπράδι αντί για ολόκληρο το αυγό στα φαγητά σας. Ακόμη, μπορείτε να επιλέγετε αυγά εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά (τα καλά λιπαρά).
  • Στις φρυγανιές του πρωινού σας, αντί για βούτυρο, αλείψτε ταχίνι. H βιταμίνη E που περιέχει συμβάλλει στην πρόληψη των θρομβώσεων και της αρτηριοσκλήρυνσης.

Να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα
Για να κατορθώσετε και να κρατήσετε υγιές σωματικό βάρος να κάνετε καθημερινά μέτρια άσκηση και να έχετε υγιεινή διατροφή.
Να είστε κοινωνικά δραστήριοι
Είναι πολύ σημαντικό να είστε χαρούμενοι και να έχετε καλή κοινωνική ζωή με την οικογένεια και τους φίλους. Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από το να αισθάνεστε λυπημένοι και να έχετε κακή διάθεση. Είναι μια ασθένεια. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Αν έχετε αισθανθεί κατάθλιψη για περισσότερο
από δύο εβδομάδες, μιλήστε στο γιατρό σας, σ’ ένα μέλος της οικογένειας ή με κάποιο άτομο που γνωρίζετε καλά.
Είναι καλή ιδέα να επισκέπτεστε το γιατρό σας τακτικά για γενικές εξετάσεις. Αυτό θα επιτρέψει στο γιατρό να εντοπίσει, αν έχετε τυχόν νεοεμφανιζόμενα ζητήματα υγείας.




Ανασκόπηση 2012, της Υγείας, στην χώρα μας.



του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

To 2012 για πολλά πράγματα στην χώρα μας ήταν έτος αλλαγών. Για την υγεία όμως ήταν έτος σαρωτικό. Το 2012 στην υγεία άλλαξαν τα πάντα.
Ο Ιανουάριος του 2012, μας βρήκε με τον νέο ασφαλιστικό οργανισμό τον ΕΟΠΥΥ. Ώσπου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την ενοποίηση των πιο μεγάλων ταμείων της χώρας με 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους έγινε μια μεγάλη αναστάτωση, με ασφαλισμένους σε ουρές στα ταμεία, για να αλλάξουν τα βιβλιάρια τους αλλά και σε ουρές στα ιατρεία για να γράψουν τα φάρμακά τους. Το όριο των επισκέψεων ανά γιατρό, βρίσκει γιατρούς να το καλύπτουν τις πρώτες μέρες του μήνα, με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι ασθενείς να πληρώνουν την επίσκεψή τους.

Τα πρώτα βήματα του ΕΟΠΥΥ είναι πολύ δύσκολα, και ζητάται να κάνουν όλοι υπομονή μέχρι να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και να στελεχωθεί όπως πρέπει. Το μηχανογραφικό σύστημα δεν λειτουργεί και οι γιατροί δεν μπορούν να καταχωρήσουν τα παραπεμπτικά στο σύστημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται άλλη μια αναστάτωση και περνούν κάποιοι μήνες μέχρι την πλήρη λειτουργία του συστήματος, όχι όμως χωρίς προβλήματα.

Τους γιατρούς το 2012 τους βρίσκει με ένα νόμο από τον Νοέμβριο, που έχει σχέση με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, αλλά χωρίς να διευκρινίζει βασικά πράγματα για το ποιοι είναι οι αρμόδιοι για την χορήγηση άδειας λειτουργίας ενός ιατρείου και τι έγγραφα απαιτούνται. Το αποτέλεσμα ήταν μέχρι τον Μάρτιο να μην είναι δυνατόν να ανοίξουν ιατρείο νέοι ιατροί αλλά και να έχουν μπλοκάρει και οποιεσδήποτε αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα. Η πίεση των συλλόγων αναγκάζει το Υπουργείο να εκδώσει τον Μάρτιο οδηγίες για να επιλύσει το όλο πρόβλημα.

Οι περικοπές δαπανών στο σύστημα υγείας με τεράστια κονδύλια έχει ως αποτέλεσμα στην διάρκεια του 2012 να κλείνουν μονάδες υγείας, αλλά και οι όποιες αντέχουν να είναι χωρίς υλικά απαραίτητα για την λειτουργία των χειρουργείων τους αλλά και των άλλων τμημάτων τους. Για πρώτη φορά, φέτος, έκλεισαν τις πόρτες τους σε ασθενείς νοσοκομεία της χώρας λόγω σημαντικών ελλείψεων σε υλικά.

Η έλλειψη επαρκών πόρων του ΕΟΠΥΥ αφήνει απλήρωτους γιατρούς, φαρμακοποιούς, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές με αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετές φορές μέσα στο έτος και να μπορέσουν έτσι να αποσπάσουν κάποια κονδύλια. Για πρώτη φορά, το 2012, δυναμικές κινητοποιήσεις γιατρών και φαρμακοποιών, με καταλήψεις αλλά και πορείες στο κέντρο της Αθήνας.
Η παθογένεια του συστήματος, αναγκάζει μονάδες υγείας να βάλουν οριστικά λουκέτο και φυσικά πολλούς ιατρούς και φαρμακοποιούς να μπλέκουν με τράπεζες και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί το 2012 αλλά και αυτά των παλαιότερων ετών.  

Τα φάρμακα στο πλαίσιο των περικοπών δέχονται αρκετές μειώσεις και οι φαρμακοποιοί των ποσοστών τους και τελικά οδηγούν μια κουβέντα, στην αρχή και επιβολή στην συνέχεια για τα γενόσημα. Επίσης το 2012 επιβάλλεται η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας και όχι εμπορικής ονομασίας. Αποτέλεσμα όλης αυτής της μεθόδευσης είναι να παρακολουθεί όλη η Ελλάδα συζητήσεις περί γενοσήμων και μη φαρμάκων και όλοι γίνονται ειδικοί στα φάρμακα.

Οι περικοπές σε πολλούς προληπτικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου, έχει ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι να έχουμε περιστατικά από ξεχασμένες ασθένειες που μεταδίδονται με κουνούπια αλλά και θανάτους.

Δυστυχώς όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε και η ανέχεια του κόσμου, που δεν έχει να αντεπεξέλθει σε βασικές του ανάγκες, οδηγούν ακόμα περισσότερους να ψάχνουν τα σκουπίδια αλλά και σε ανθρώπους που φτάνουν να τσακώνονται στην πλατεία Συντάγματος για μια σακούλα πατάτες.

Η τεράστια αύξηση της ανεργίας αναγκάζει τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας μαζί  με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών να επεκτείνει την κοινωνική του δράση με συλλογή φαρμάκων, από αυτά που περισσεύουν σε νοικοκυριά και να διανέμονται σε όσους τα έχουν ανάγκη. Επίσης το 2012 βρίσκει μια πλούσια κοινωνική δραστηριότητα σε διανομή τροφίμων σε όσους δεν έχουν, σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού αλλά και την ίδρυση κοινωνικών παντοπωλείων σε διάφορα σημεία της χώρας.

Δυστυχώς οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν δραματικά και η υγεία γενικά των Ελλήνων έκανε σημαντικά βήματα πίσω, σε σχέση με ότι είχαμε πετύχει τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι μελέτες διαφόρων οργανισμών ΟΟΣΑ, ΠΟΥ και Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως και εσκεμμένα καταγράφουν αποτελέσματα της υγείας μέχρι το 2010, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται στατιστικά η δραματική επιβάρυνση της υγείας του Ελληνικού πληθυσμού για το 2011 αλλά και το 2012.

Οι σαρωτικές αλλαγές του συστήματος υγείας στην χώρα μας, με βασικό σκοπό τις τεράστιες περικοπές στην περίθαλψη και στο φάρμακο, έχει συνέπειες που θα φανούν τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται, θα συνοδεύσουν τις επόμενες γενιές με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε για το 2013 είναι τουλάχιστον να μείνουν τα πράγματα εδώ που είναι τώρα και βέβαια να συνεχιστούν οι κοινωνικές δράσεις του ΙΣΑ και των λοιπών φορέων για να αντιμετωπίσουν επαρκώς το πλήθος των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.


Αν φάγατε πολύ και απότομα, αν δεν νιώθετε καλά, και έχετε δυσφορία, βαρυστομαχιά, διαβάστε αυτές τις οδηγίες για να αποφύγετε τα χειρότερα...

Γράφει ο γιατρός Αλέξανδρος Γιατζίδης, medlabnews.gr

Τα πολλά και βαριά φαγητά και γλυκά, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και φαγητών με πολλά λιπαρά, τα νυχτερινά βαριά γεύματα στα πάρτι και τα ρεβεγιόν, δεν αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο για το στομάχι και την υγεία μας.
Αυτή η υπερβολική κατανάλωση φαγητών –που χαρακτηρίζει την περίοδο των γιορτών- είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της δυσπεψίας, δηλαδή της κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη. Τα συνήθη συμπτώματά της είναι: βάρος στο στομάχι, φούσκωμα, πόνος στο στομάχι, ναυτία, άσχημη γεύση, ξινίλες, ρεψίματα, κάποιες φορές διάρροια, πονοκέφαλος, πόνο στα κάτω άκρα (από τα γόνατα και κάτω), τοξιναιμία, αδυναμία, ατονία, καούρες.

Αντιμετώπιση της δυσπεψίας
Αν λοιπόν αυτήν την περίοδο το παρακάνατε με το φαγητό και τα πολλά γλυκά, γνωρίστε μερικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε την δυσπεψία:

Αν αρχίσετε και νιώθετε βαρύ το στομάχι σας και έχετε κάποιο από τα δυσάρεστα συμπτώματα που προαναφέραμε, αποφύγετε –αντίθετα με ό,τι κάνουν οι περισσότεροι- τα ανθρακούχα ποτά, καθώς δίνουν την αίσθηση προσωρινά ότι ανακουφίζουν, αλλά στην πραγματικότητα προκαλούν φούσκωμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική έκκριση του στομάχου. Τα αεριούχα ποτά δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τη διαδικασία της πέψης ενώ βοηθούν και στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Επίσης δεν κάνει καλό το τσιγάρο αμέσως μετά το φαγητό. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να βοηθά στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και να επιτρέπει την όποια παλινδρόμηση, να γίνεται ευκολότερα.

Αν συνηθίζετε να πίνετε μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό κάθε φορά που έχετε συμπτώματα δυσπεψίας, πρέπει να γνωρίζετε ότι με τη χρόνια χρήση μπορεί να πάθετε γαστρίτιδα.

Πιείτε νερό, ζεστό νερό με λεμόνι ή ένα ζεστό ρόφημα.
Η μέντα έχει σπασμολυτική δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθάει στην καλή χώνεψη. Στο τελευταίο μπορείτε να προσθέσετε άγριο γεράνι (για τη μείωση των όξινων εκκρίσεων) ή δεντρομολόχα (για να απαλλαγείτε άμεσα από το στομαχόπονο). Τα αφεψήματα του χαμόμηλου και του φασκόμηλου λειτουργούν επίσης ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
Η κανέλα επίσης θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας.
Στην περίπτωση που υποφέρετε από πόνους, πολύ αποτελεσματική είναι η κομπρέσα από λιωμένο δεντρολίβανο που θα βράσετε και θα τοποθετήσετε χλιαρό στην πονεμένη περιοχή. 

Το κυκλικό μασάζ στην κοιλιά (γύρω από τον αφαλό) με ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό λάδι στο οποίο θα έχετε ρίξει μέσα μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων από πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μύρο, μέντα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ ή θυμάρι, βοηθάει πολύ στην ανακούφιση των δυσπεπτικών συμπτωμάτων.

Περπατήστε. Μόλις φάτε βγείτε λίγο και περπατήστε κάνει καλό και διευκολύνει απίστευτα το στομάχι μας να χωνέψει.

Προσπαθήστε να μην πέσετε για ύπνο αμέσως μόλις φάτε. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας και μην ξαπλώσετε. Η πέψη διευκολύνεται από μια πιο όρθια στάση.

Εάν κάνετε εμετό, δεν θα πρέπει να σας πιάσει πανικός, γιατί το στομάχι «ανακουφίζεται» και η δυσπεψία περνάει πιο γρήγορα.

Εάν τα συμπτώματα δεν περάσουν σε 10-12 ώρες ή εκδηλωθεί και ταχυκαρδία, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό. Τις περισσότερες φορές η δυσπεψία δεν προκαλείτε από σοβαρή νόσο. Παρόλα αυτά ακόμα και ένα έμφραγμα καρδιάς μπορεί να ξεκινήσει με συμπτώματα δυσπεψίας Συχνά όμως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος στο λαιμό στον ώμο η στην πλάτη, έντονη εφίδρωση και άγχος η αίσθημα επικείμενου θανάτου

Χρειάζεται άμεσα ιατρική εξέταση όταν
:
  • ·      Τα συνήθη συμπτώματα της δυσπεψίας αλλάζουν η επιδεινώνονται
  • ·      Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες
  • ·      Ο κοιλιακός πόνος διαρκεί περισσότερο από 6 ώρες
  • ·      Υπάρχει ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • ·      Κάνετε εμετό που επιμένει
  • ·      Αποβάλλετε αίμα με εμετό η αφόδευση
  • ·      Αποβάλλετε μαύρα κόπρανα
  • ·      Εάν κιτρινίσετε στα μάτια η στο δέρμα
  • ·      Δυσπεψία που δεν σχετίζεται με το φαγητό

Και για την άλλη μέρα......

Την επόμενη ημέρα δεν θα πρέπει να κάνετε το λάθος να παραλείψετε να φάτε γεύμα ή βραδινό, γιατί θα διαταραχτεί η ισορροπία του μεταβολισμού των σακχάρων και αυτό θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής στο μεθεπόμενο γεύμα. 
Φάτε κάτι ελαφρύ και σε μικρότερες ποσότητες, περιορίστε τους υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες) και προτιμήστε το λευκό κρέας, το ψάρι, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Χρήσιμες Συμβουλές Πρόληψης.
Καλύτερη λύση για να αποφύγετε την βαρυστομαχιά, είναι φυσικά η πρόληψη.
  • Θα διευκολύνετε την πέψη σας αν καθιερώσετε μικρά και συχνά γεύματα. Πολλά και ελαφρά γεύματα με χρονική απόσταση μεταξύ τους, 4 ωρών είναι μια καλή συνήθεια που βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας
  • Αποφύγετε το κάπνισμα ειδικά πριν το φαγητό
  • Αν υποφέρετε από τυμπανισμό, μετά από κάθε γεύμα να μασάτε ωμό μάραθο ή μαϊντανό.
  • Αποφεύγετε τις πλούσιες σε λίπος τροφές, όπως το αρνί, το χοιρινό, τα σαλάμια κτλ. Όχι βαριές σάλτσες, τηγανητά, πολλά γλυκά, καφές, αλκοόλ, τσάι, έτοιμες τροφές (fast food, κονσέρβες, κλπ)
  • Να μην τρώτε εν κινήσει ή διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση 
  • Να τρώτε σε ήσυχο περιβάλλον με ήρεμη διάθεση
  • Αποφεύγετε το ζεστό ψωμί και τα ζεστά ή παγωμένα ροφήματα επειδή η «θερμική ανισορροπία» δυσχεραίνει τη χώνεψη, και μη συνδυάζετε ποτά με γλυκίσματα ή αναψυκτικά.
  • Μάθετε να τρώτε αργά. Το αργό μάσημα βοηθά ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η διαδικασία της πέψης. Αν τρώτε γρήγορα, ο οργανισμός καθυστερεί να δώσει την εντολή πως «χόρτασε» κι έτσι θα τρώτε περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε. Επίσης, τρώγοντας γρήγορα καταπίνετε μεγάλες ποσότητες αέρα που δημιουργούν φούσκωμα μετά το γεύμα.
  • Μην ασκείστε με γεμάτο στομάχι
  • Αν αντιμετωπίζετε χρόνια στομαχικά προβλήματα, να προσέξτε το συνδυασμό διαφορετικών λιπαρών φαγητών με το αλκοόλ που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα σας.



Οι θερμίδες των εορτών και οι διατροφικές παγίδες. Τι πρέπει να αποφύγετε και τι να προσέξετε;

Συντάκτης Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί αναµφισβήτητα ένα «πάρτι» θερµίδων. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσµα η ζυγαριά όσων είναι επιρρεπείς στις λιχουδιές να δείχνει κατά µέσον όρο δύο µετρία κιλά περισσότερα.
Αν τσιμπολογήσουμε τρία µε τέσσερα µικρά µελοµακάρονα ή κουραµπιεδάκια, καθημερινά για δύο βδομάδες, θα προσθέσουμε στον οργανισµό μας 12.000 θερµίδες!

Αρκεί κάποιος να πάρει µολύβι και χαρτί και να καταγράψει τις διατροφικές αµαρτίες: ένα κοµµάτι καρυδόπιτα έχει 400 θερµίδες, ενώ µία µερίδα κλασικής χριστουγεννιάτικης γέµισης για τη γαλοπούλα µε κάστανα, ρύζι και κιµά προσθέτει 230-300 θερµίδες.

∆ιατροφική παγίδα αποτελεί και η γέµιση της γαλοπούλας. Ο τρόπος µαγειρέµατος και το τι θα βάλουµε µέσα επηρεάζει το θερµιδικό της φορτίο. Καλό θα ήταν, για να περιορίσουµε τις θερµίδες, να µην επιλέξουµε κιµά ή αλλαντικά, που ανεβάζουν την περιεκτικότητα σε κορεσµένο λίπος και χοληστερίνη.

Στη µάχη, πάντως, µελοµακάρονου - κουραµπιέ, νικητής βγαίνει το πρώτο. Όχι, όµως, γιατί έχει λιγότερες θερµίδες αλλά γιατί περιέχει συστατικά όπως µέλι, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, που το καθιστούν θρεπτικότερο συγκριτικά µε τον κουραµπιέ.

Η κατανάλωση σαλατικών και λαχανικών καθώς και φρούτων θα προσφέρει τις απαραίτητες φυτικές ίνες που θα συμβάλουν στο γρηγορότερο κορεσμό. Αναφερόμαστε ασφαλώς σε σαλάτες λαχανικών εποχής και όχι στις σαλάτες-αλοιφές που είναι με βάση τη μαγιονέζα ή τις «παραφορτωμένες» σαλάτες που μαζί με τα λαχανικά έχουν και άλλα διατροφικά συστατικά όπως κρουτόν, λιπαρά τυριά, αλλαντικά, λιπαρές σος, ζυμαρικά ή ρύζι. 


Αναπόσπαστο κομμάτι της Χριστουγεννιάτικης απόλαυσης αποτελεί το γιορτινό τραπέζι, πλούσιο σε λιχουδιές και γλυκίσματα.
Με βάση τον πίνακα συνθέσεως ελληνικών συνταγών Αντωνίου Τριχόπουλου (1992) το θερμιδικό περιεχόμενο των γλυκών ανά 100 γραμμάρια ποικίλει.
ΓΛΥΚΟ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
ΥΔΑΤ/ΚΕΣ 
ΛΙΠΗ 
Βασιλόπιτα
 390
3,9
 46
 11,6
Κουραμπιές
291
3,5
30,6
18,3
Ραβανί
263
4
44,7
8,6
Δίπλες
219
3,3
27,1
11,5
Μηλόπιτα
209
3
38,7
5,4
Μελομακάρονο
180
2
25
8,6
Από τον πίνακα εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ένα γλυκό δεν είναι τίποτα τρομερό (εκτός από τη βασιλόπιτα) και ότι ένα κομμάτι την ημέρα δεν αποτελεί κάποια σημαντική επιβάρυνση.

Στο εορταστικό τραπέζι:

  • Mην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπίρουνα για κάθε τι που θα καταναλώσετε
  • Πριν πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικά το θέλετε.
  • Κάντε στον εαυτό σας πάντα την ερώτηση «Τι έχω να χάσω αν δεν το καταναλώσω και τι έχω να κερδίσω αν αρκεστώ σε ένα κομμάτι ή σε μία πιο υγιεινή επιλογή»




Ένα ακόμα επικίνδυνο, για κάποιους, στοιχείο της διατροφής είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλης και ποτών. Το αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και οι θερμίδες αυτές εύκολα μετατρέπονται σε λίπος, ενώ συχνά συνοδεύονται από αλμυρά και λιπαρά σνακ π.χ. ξηρούς καρπούς, που επίσης επιβαρύνουν θερμιδικά τον οργανισμό μας. Δεδομένου δε η κατανάλωση του συνοδεύει ευχάριστες κοινωνικές στιγμές είναι δύσκολο να ελεγχθεί, από αυτούς που το αγαπούν. Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι πέρα από τις αρκετές «κενές» θερμίδες που μας προσφέρει μπορεί να οδηγήσει σε ήπια υπογλυκαιμικά επεισόδια και σε συχνότερο τσιμπολόγημα, ειδικά όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι και όχι με το φαγητό. Μην ξεχνάτε, ότι το όριο είναι μέχρι 1 ποτήρι για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτήρια για τους άντρες.

Μην ξεχνάτε:
1 ½  φλ. μπύρα – 150 θερμίδες

½ φλ. σαμπάνια – 85 θερμίδες

1φλ. τζιν και τόνικ – 155 θερμίδες

1φλ. μαργαρίτα – 300 θερμίδες

1/4φλ. ουίσκι – 131 θερμίδες

½ φλ. κρασί – 85 θερμίδες

½ φλ. κρασί (γλυκό) – 140 θερμίδες

(οι πιο πάνω ποσότητες αποτελούν μια μερίδα αλκοόλ)

Προτιμήστε την κατανάλωση κρασιού ή μπίρας που έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά με κυριότερα την ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και την βύνη κριθαριού στη μπίρα. 
Επίσης να θυμάστε ότι αναμιγνύοντας τα αλκοολούχα ποτά με χυμούς, αναψυκτικά και τόνικ, διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται οι θερμίδες που δίνουν. Χρησιμοποιείτε για ανάμειξη αναψυκτικά τύπου light για καλύτερη διαχείριση των θερμίδων.

Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς με ζάχαρη. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού μας. Προτιμήστε όμως το νερό και αποφύγετε τα ροφήματα που σας φορτώνουν με θερμίδες και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Πίνετε πράσινο τσάι, με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πράσινο τσάι είναι ένα αφέψημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες, C) που συμβάλει στην διαδικασία της λιπόλυσης αφού αυξάνει τον Βασικό Μεταβολισμό.  

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότερο ένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των γιορτινών εδεσμάτων!

Τέλος είναι σημαντικό να κάντε διαλείμματα ανάμεσα στις δύο μεγάλες γιορτές: προσπαθώντας να περιορίσετε τις "παρασπονδίες" σας στα γεύματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Θα βοηθήσει πολύ τη ρύθμιση του βάρους σας αλλά και την ελάφρυνση του στομαχιού σας να ακολουθήσετε ένα πιο περιορισμένο πρόγραμμα διατροφής στο ενδιάμεσο 5ήμερο καταναλώνοντας τροφές όπως ψάρι, όσπρια και λαχανικά που θα ισορροπήσουν την υπερκατανάλωση κρέατος και άλλων λιπαρών γευμάτων.

Σκεφτείτε ότι η μαγεία της γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα. 
Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με ένα πρόβλημα λιγότερο.

Διαβάστε επίσης
Αποφύγετε τις διατροφικές παγίδες των Χριστουγέννων
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων