MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Κεράσια, βύσσινα, ροδάκινα, καρπούζι, πεπόνι, τι μας προσφέρουν και πως θα τα διαλέξουμε.


Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή,, μορ. βιολόγος,  medlabnews.gr
Τα κεράσια, το καρπούζι, το πεπόνι και τα ροδάκινα είναι υγιεινές τροφές που μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για γλυκό το καλοκαίρι. Πέρα από τη γλυκιά τους γεύση και το άρωμά τους, τα φρούτα προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι καλή πηγή υδατανθράκων και φυσικά αντιοξειδωτικών. Στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, ένας υγιής ενήλικος πρέπει να καταναλώνει 3 με 4 μερίδες φρούτων ημερησίως. 
Ο παρακάτω οδηγός παρέχει πληροφορίες για το πώς να διαλέξουμε το καλύτερο καλοκαιρινό φρούτο και το ποια είναι τα διατροφικά οφέλη του καθενός.

ΚΕΡΑΣΙΑ KAI ΒΥΣΣΙΝΑ
Είτε προτιμάτε τα γλυκά κεράσια ή τα βύσσινα, μπορούμε να τα απολαύσουμε φρέσκα για μία μικρή περίοδο του έτους.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ: Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά: σε ανθοκυανίνες, που ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού και σε κερκετίνη που πιθανόν βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης μία καλή πηγή ινών, καλίου και Βιταμινών Α και C.
Δίνουν 47 θερμίδες / 100γρ,
11.9 γρ. υδατανθράκες,
81.5 γρ. νερό και
1.7 γρ. φυτικές ίνες.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Προτιμήστε να καταναλώσετε κεράσια την εποχή τους (Μάιο – Ιούλιο). Επιλέξτε τα κεράσια με σφιχτή σάρκα, που είναι συμπαγή και γυαλιστερά χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Διατηρήστε τα κεράσια στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά.
TIP: Αποτελούν ιδανική τροφή για μαθητές σε περιόδους εξετάσεων. Πλούσια σε Βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενισχύουν την συγκέντρωση και μειώνουν την πνευματική κόπωση.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Τα ροδάκινα είναι άφθονα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ζουμερά και νόστιμα, πέρα από τον παραδοσιακό τρόπο, μπορείτε να τα απολαύσετε ψιλοκόβοντας τα μέσα στο πρωινό γιαούρτι σας ή τα δημητριακά, να φτιάξετε νόστιμες πίτες ή να πειραματιστείτε προσθέτοντάς τα σε ευφάνταστες καλοκαιρινές συνταγές.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ: πέρα από την υπέροχη γεύση τους, τα ροδάκινα είναι πλούσια σε Βιταμίνη A, C και κάλιο. Είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών, β-καροτένιου (το οποίο τους προσφέρει το βαθύ ροδακινί χρώμα τους) και φλαβονοειδή, τα οποία επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και μειώνουν τον κίνδυνο κάποιων τύπων καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, μόνο με 60 θερμίδες το καθένα και πλούσια σε ίνες, είναι το ιδανικό φρούτο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Δίνει 28 θερμίδες / 100γρ,
6.2 γρ. υδατανθράκες,
79.6 γρ. νερό και
2.1 γρ. φυτικές ίνες.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Διαλέξτε ροδάκινα με έντονο και ελαφρώς γλυκό άρωμα. Όσο πιο μαλακά είναι τόσο πιο ώριμα είναι. Το έντονο χρώμα δεν είναι χαρακτηριστικό ωριμότητας αλλά ποικιλίας.  Αποφύγετε τα ροδάκινα που πρασινίζουν, έχουν κοπεί πολύ νωρίς και δεν θα ωριμάσουν σωστά. Μη ζουλάτε ποτέ τα ροδάκινα καθώς τραυματίζονται εύκολα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: εάν τα ροδάκινα που αγοράσατε χρειάζεται να ωριμάσουν, μη τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο αλλά δώστε τους λίγο χώρο και φυλάξτε τα για 1-2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις ωριμάσουν μεταφέρετε τα στο ψυγείο και καταναλώστε τα μέσα σε μία εβδομάδα.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Το πλέον καλοκαιρινό φρούτο, αγαπημένο μικρών και μεγάλων μας ξυπνά όμορφες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία. Ζουμερό και με γλυκιά γεύση, μας αναζωογονεί και μας δροσίζει χωρίς να μας φουσκώνει.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ: το καρπούζι έχει 40% περισσότερο λυκοπένιο (γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες) από τη ντομάτα. Το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι απορροφάται εύκολα χωρίς να χρειάζεται μαγείρεμα, αντίθετα με τις ντομάτες, και είναι αρκετά σταθερό ακόμα και όταν το καρπούζι διατηρηθεί στο ψυγείο. Το καρπούζι είναι επίσης μία καλή πηγή Βιταμινών A και C ενώ προσφέρει και Βιταμίνη Β6, β-καροτένιο, θειαμίνη και κάλιο.
Δίνει:
21 θερμίδες / 100γρ,
5.3 γρ. υδατανθράκες
94 γρ. νερό.
Δεν περιέχει φυτικές ίνες
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Το καρπούζι που θα διαλέξετε πρέπει να είναι συμπαγές και συμμετρικό, χωρίς χτυπήματα και κοψίματα. Θα πρέπει να είναι σχετικά βαρύ για το μέγεθός του και να έχει ένα κιτρινωπό σημείο από τη μία μεριά, εκεί που αφέθηκε να ωριμάσει στον ήλιο. Το ιδανικό καρπούζι έχει πυκνή, σφιχτή και ζουμερή σάρκα.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Πλύνετε ολόκληρο το καρπούζι σε καθαρό, τρεχούμενο νερό και στεγνώστε το πριν το κόψετε. Η θερμοκρασία του πρέπει να διατηρείτε, εάν το αγοράσετε δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου αποθηκεύστε το και σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψετε. Αντίστοιχα, αποθηκεύστε το στο ψυγείο αν το έχετε αγοράσει από ψυγείο.

ΠΕΠΟΝΙ
Βγαίνουν στην αγορά από τα τέλη Μαΐου και τα βρίσκουμε μέχρι τον Οκτώβριο. 
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. 
Δίνει:
 21 θερμίδες / 100γρ,
5.0 γρ. υδατανθράκες,
94.2 γρ. νερό
0.9 γρ. φυτικές ίνες
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ: Πρέπει να διαλέγουμε πεπόνι βαρύ σε σχέση με τον όγκο του, που να μην έχει μαλακά σημεία ή ρωγμές πάνω στο φλοιό του και να μυρίζει έντονα. Στην αγορά βρίσκουμε τα πεπόνια που είναι μακρουλά (αργίτικα) και αρκετά νόστιμα, αλλά και τα μικρά στρογγυλά (ζακυνθινά) που προτιμάνε περισσότερο οι καταναλωτές λόγω του σχήματος  και του μεγέθους τους.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Αν το πεπόνι είναι άγουρο, μπορούμε να το κρατήσουμε εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει. Αν πάλι το έχουμε κόψει και είναι ώριμο, πρέπει να το φυλάμε τυλιγμένο στο ψυγείο, για να μη μυρίσουν και τα υπόλοιπα τρόφιμα. 

ΠΡΟΣΟΧΗ:
• Ο χυμός φρούτων δεν έχει κανένα θρεπτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με ολόκληρο το φρούτο, καθώς δεν διαθέτει φυτικές ίνες, παρά μόνο στις περιπτώσεις, όπου περιέχεται ο πολτός του φρούτου στο σκεύασμα. Λόγω της έλλειψης φυτικών ινών, οι χυμοί έχουν την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, γι’ αυτό και στα άτομα με διαβήτη συστήνεται η κατανάλωση ωμών φρούτων και όχι η κατανάλωση χυμών.
• Ένα ακόμα πλεονέκτημα των φρούτων είναι ότι περιέχουν λίγες θερμίδες. Ένα μέτριο φρούτο μας δίνει λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ το μόνο φρούτο που ξεπερνάει αυτόν τον αριθμό είναι το αβοκάντο, το οποίο περιέχει λιπίδια (κυρίως μονοακόρεστα) και μας δίνει περίπου 300 θερμίδες.
• Οι καταλληλότερες ώρες κατανάλωσης των φρούτων είναι στα ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών και να υπάρχει η δυνατότητα σταθερής παροχής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

12 πράγματα που δεν ξέρουμε για το σώμα μας. Το στήθος δεν προσθέτει κιλά και το γέλιο μας χαρίζει οξυγόνο.


Επιμέλεια Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr
Κάποιες λειτουργίες του οργανισμού μας εξακολουθούν να περιβάλλονται με μυστήριο! Δεν γνωρίζουμε γιατί και πώς ακριβώς γίνονται. Με τη βοήθεια των ειδικών, ας ξεδιαλύνουμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ;
Έχουμε όλοι δύο χέρια, δύο πόδια, δύο μάτια. Τι μας λείπει; Αυτό το κάτι παραπάνω που δεν ξέρουμε για το σώμα μας, ότι αρκετές ώρες κάθε μέρα είναι ουσιαστικά παράλυτο, ότι το στομάχι μας είναι ικανό να διαλύσει ακόμα και ξυραφάκια, ότι αν είμαστε γυναίκες, διαθέτουμε από τη φύση μας το μεγαλύτερο κύτταρο του ανθρώπινου σώματος και αν είμαστε άνδρες το μικρότερο. Μπορεί τελικά όλες αυτές οι γνώσεις να μη μας χρησιμεύσουν σε τίποτα, σίγουρα όμως θα μας βοηθήσουν να έρθουμε λίγο πιο κοντά στο σώμα μας, που ακόμα και για τους επιστήμονες παραμένει σε πολλά ένα μεγάλο μυστήριο.
1. Το γέλιο μας χαρίζει οξυγόνο.
Σύμφωνα με έρευνες, το γέλιο τονώνει το αναπνευστικό μας, αφού "βαθαίνει" την αναπνοή και αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο οξυγονοθεραπείας. Όταν γελάμε, ο αέρας μέσα στα πνευμόνια μας κινείται με ταχύτητα 120 χλμ. την ώρα. Επίσης, το έντονο γέλιο, αν δημιουργήσει βρογχόσπασμο, μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος σε παιδιά, που έχουν βέβαια τέτοιο πρόβλημα.
2. Το στήθος δεν προσθέτει κιλά!
Άλλες το μικραίνουν κι άλλες το μεγαλώνουν, ωστόσο καμία γυναίκα δεν δικαιούται να κατηγορήσει το στήθος της για τις αυξημένες ενδείξεις της ζυγαριάς της όσο κι αν κάτι τέτοιο θα φαινόταν η ιδανική λύση. Όταν είναι μικρό, ζυγίζει μόνο μερικά γραμμάρια (το βάρος του ξεκινάει από τα 150 γρ. περίπου) και ακόμα και όταν φτάσει να είναι πολύ μεγάλο, δεν ξεπερνάει το μισό με ένα κιλό.
3. Το μικρό και το μεγάλο κύτταρο.
Το μεγαλύτερο κύτταρο του ανθρώπινου σώματος είναι το ωάριο και το μικρότερο είναι το σπερματοζωάριο.
4. Παράλυτοι στον ύπνο μας.
Όλοι οι άνθρωποι περνάμε ένα διάστημα κατά το οποίο το σώμα μας είναι "παράλυτο", κι αυτό μας συμβαίνει κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, του ύπνου των ονείρων δηλαδή. Σε αυτό το στάδιο του ύπνου, "των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων", υπάρχουν έντονες εγκεφαλικές διεργασίες, αλλά ο μυϊκός τόνος είναι πολύ χαμηλός (είμαστε σχεδόν παράλυτοι). Πρόκειται ουσιαστικά για μια ασφαλιστική δικλείδα που έχει δημιουργήσει για εμάς η φύση, ώστε να μην κουνάμε τα χέρια, τα πόδια μας κ.λπ., αφού σε αυτό το στάδιο βλέπουμε όνειρα και θα μπορούσαμε πιθανώς να θελήσουμε να "συμμετάσχουμε" στη δράση τους και με το φυσικό μας σώμα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, η αναπνοή γίνεται άτακτη και παρατηρείται εφίδρωση, ταχυκαρδία και στύση στους άνδρες. Τα παραπάνω αποδεικνύουν και ότι δεν υπνοβατούμε επειδή μας ωθούν σε αυτό τα όνειρα μας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν (χάρη στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) ότι οι άνθρωποι υπνοβατούμε όχι στη διάρκεια του ύπνου REM (όπου προκύπτουν τα όνειρα), αλλά στα άλλα στάδια του ύπνου (στον NREM ύπνο, όπου το σώμα μας δεν είναι "παράλυτο").
5. Οι τρίχες που χάνουμε...
Κάθε μέρα χάνουμε φυσιολογικά 50 με 100 τρίχες, οι οποίες φυσικά αναπληρώνονται (η κάθε τρίχα γερνάει, πέφτει και στη θέση της βγαίνει μία νέα). Την άνοιξη και το φθινόπωρο πέφτουν φυσιολογικά περισσότερες τρίχες, όπως και όταν είναι κανείς ψυχικά ή σωματικά κουρασμένος. Αυτό συμβαίνει, επίσης, και σε περιόδους δίαιτας ή ασθένειας, επειδή τότε οι τρίχες γερνούν πιο γρήγορα από ό,τι θα γινόταν κανονικά. Πότε πρέπει να ανησυχήσετε; Αν πιστεύετε ότι χάνετε πάνω από 100 τρίχες την ημέρα για μεγάλο διάστημα, αν τραβώντας τουφίτσες από τα μαλλιά σας, μένουν δύο με τρεις τρίχες στα χέρια σας σε κάθε τράβηγμα και αν δείτε τα μαλλιά σας να αραιώνουν. Επίσης, θα πρέπει να πάτε στο γιατρό σας και στην περίπτωση που βλέπετε εντοπισμένες περιοχές χωρίς τρίχες στο κεφάλι σας (γυροειδής αλωπεκία).
6. Πιο γόνιμο σπέρμα.
Το σπέρμα των ανδρών είναι στην "καλύτερη" του στιγμή κάθε 3 με 4 ημέρες. Αν και νέα σπερματοζωάρια παράγονται διαρκώς, καθώς τα τελικά στάδια ωρίμανσης των σπερματοζωαρίων κρατάνε 3 έως 4 ημέρες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το διάστημα είναι το ιδανικό για να αναζητήσουμε τα πιο "γόνιμα", όταν βέβαια αυτός είναι ο στόχος μας.
7. Οι εκκρίσεις της ωορρηξίας.
Περισσότερα κολπικά υγρά έχουν οι γυναίκες τις ημέρες της ωορρηξίας. Αυτές οι αυξημένες εκκρίσεις όχι μόνο δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία (εκτός αν διαρκούν πολλές μέρες, είναι ενοχλητικές, δύσοσμες, συνυπάρχει φαγούρα και τσούξιμο κ.λπ.), αλλά είναι και ένδειξη καλής γονιμότητας.
8. Τα πέλματα μεγαλώνουν το απόγευμα!
Για να αγοράσετε τα κατάλληλα παπούτσια για το πόδι σας, αυτά που δεν θα σας στενεύουν και δεν θα σας ενοχλήσουν ποτέ, βγείτε στα μαγαζιά το απόγευμα και όχι το πρωί. Σας το προτείνουμε επειδή συνήθως τα πέλματα μας πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να χρειάζεστε παπούτσια ακόμα και μισό νούμερο παραπάνω από το συνηθισμένο τις απογευματινές ώρες ή αμέσως μετά τη γυμναστική.
9. Η πιο γρήγορη διαδρομή.
Το φαγητό φτάνει πάρα πολύ γρήγορα στο στομάχι μας. Χρειάζεται μόλις 7 δευτερόλεπτα για να πάει από το στόμα στο στομάχι.
10. Το στομάχι λιώνει και σίδερα.
Ένα από τα κυριότερα υγρά του στομάχου μας είναι το υδροχλωρικό οξύ (καθώς επίσης το νερό και κάποια ένζυμα), που είναι ικανό να διαβρώσει ακόμα και μεταλλικά αντικείμενα.
11. Θερμίδες που καίμε με το νερό!
Όταν πίνουμε παγωμένο νερό, έχουμε ένα επιπλέον κέρδος, εκτός από το ότι δροσιζόμαστε, ο οργανισμός μας καίει περισσότερες θερμίδες στην προσπάθεια που κάνει να το φέρει σε "φυσιολογική" θερμοκρασία.
12. Τα πρώτα πρώτα δόντια.
Τα νεογιλά δόντια ξεκινάνε να δημιουργούνται στο έμβρυο 6 μήνες πριν γεννηθεί και ανατέλλουν περίπου στον 6’ο μήνα της ζωής του παιδιού.

Διεθνής διάκριση του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση


…Πρώτοι στον κόσμο!
 
Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση κέρδισε το 1ο βραβείο και πάλι μεταξύ 212 χωρών για τη δημιουργία της καλύτερης καμπάνιας δημοσιοποίησης (Best Media Campaign), στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων για την Οστεοπόρωση που διεξήχθη στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, στις 31/5 – 2/6/2013.
 
Με αφορμή τον μεγάλο - φιλανθρωπικού χαρακτήρα – χορομαραθώνιο (StarDance Zumbathon Party) που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2012 για την στήριξη των σκοπών του Συλλόγου, ο Σύλλογός μας πέτυχε διεθνή διάκριση για την καλύτερη καμπάνια δημοσιοποίησης του γεγονότος, με την ελάχιστη δυνατή δαπάνη για προβολή.
 
Μάλιστα, αυτή τη φορά η Κριτική Επιτροπή άφησε τους συμμετέχοντες Συλλόγους να ψηφίσουν τον νικητή για την καλύτερη και την πιο δημιουργική καμπάνια δημοσιοποίησης για την σκελετική υγεία!
 

Η κα Τσεκούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε: «το να επιλέγεσαι από Συλλόγους Ασθενών από όλο τον κόσμο είναι πραγματική διάκριση, όμως αυτό το βραβείο αποτελεί και μια ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι πόσα μπορούμε να καταφέρουμε όταν υπάρχει ενότητα και αλληλοϋποστήριξη!»
 
Η προηγούμενη διάκριση του Συλλόγου μας ήταν το 2007, όταν κατέκτησε το 1ο βραβείο για την γενικότερη δράση και προσφορά του, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων που είχε διεξαχθεί στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Ηλιοθεραπεία για την βιταμίνη D και την οστεοπόρωση ή ηλιοπροστασία για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος;



του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
ανανεώθηκε 12-6-2016
Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία του ήλιου αποτελεί την κύρια αιτία για τον καρκίνο του δέρματος αλλά και την καλύτερη φυσική πηγή της βιταμίνης D.
Οι καρκίνοι του δέρματος αναπτύσσονται όταν τα κύτταρα του δέρματος υφίστανται βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία που διεισδύει στο δέρμα.

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκληθεί σε διάστημα μόλις 15 λεπτών κατά τη διάρκεια μιας ωραίας ημέρας του Ιουλίου. Όλα τα είδη ηλιακού εγκαύματος, είτε είναι σοβαρά είτε ήπια, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη και αμετάκλητη βλάβη του δέρματος και να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα πρόσθετα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος.

Η βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών, μυών και δοντιών και επίσης είναι σημαντική για τη γενική υγεία. Διευκολύνει την αποδοτική χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το ασβέστιο, με τη σειρά του, είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Η μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης D δημιουργείται στο δέρμα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η βιταμίνη D παράγεται από την χοληστερόλη, όταν η ηλιακή ακτινοβολία πέσει πάνω στο δέρμα. Πιο συγκεκριμένα, η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UV-B, 280-315 nm) προκαλεί το σχηματισμό της βιταμίνης D από την πρόδρομή της ένωση 7-δεϋδροχοληστερόλη. Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στο ηλιακό φως (φωτόνια υπεριωδών ακτίνων Β, UVB).
Οποιαδήποτε πλεονάζουσα παραγωγή της βιταμίνης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποθηκεύεται στο λιπώδη ιστό για μετέπειτα χρήση. Δεν είναι, όμως, δυνατό να λάβει ο οργανισμός μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο, διότι υπάρχει ένας μηχανισμός αυτορύθμισης, που οδηγεί με την επίδραση της θερμότητας σε διάσπαση της βιταμίνης D σε μη δραστικά ανάλογά της.
Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που περιορίζουν τη χρήση της ακτινοβολίας UVB για τη σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα, όπως οι εποχές, η τοποθεσία, η ώρα της ημέρας, η αιθαλομίχλη και η ηλικία. Οι αποθήκες της βιταμίνης D συνήθως δεν διαρκούν κατά τη χειμερινή εποχή. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι του βορείου ή του νοτίου ημισφαιρίου (γεωγραφικό πλάτος 40 μοιρών, στον βορρά ή τον νότο) δεν εκτίθενται σε αρκετή ακτινοβολία UVB κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να καθίσταται δυνατός ο σχηματισμός βιταμίνης D. Τα άτομα με σκούρο δέρμα, εφόσον ο χρωματισμός του δέρματος εμποδίζει τη UV-B ακτινοβολία να φτάσει τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν τη βιταμίνη D. Ομοίως, η συχνή και σχολαστική χρήση αντηλιακών, η οποία συστήνεται για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος, μπλοκάρει τη σύνθεση της βιταμίνης. Συνεπώς, η διαιτητική βιταμίνη D επιτελεί μια σημαντική λειτουργία.  Επίσης, όσο μεγαλώνουμε, η ικανότητα του οργανισμού να συνθέτει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο μειώνεται σημαντικά.

Οι κυριότερες διαιτητικές πηγές της βιταμίνης D περιλαμβάνουν το συκώτι ψαριού και τα έλαια από αυτό, τα λιπαρά ψάρια και τον κρόκο του αυγού, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το γάλα, το βούτυρο και τη μαργαρίνη.
Κύριες διαιτητικές πηγές της βιταμίνης D

Τρόφιμο
Βιταμίνη D (μg ανά 100 γρ.)
Μουρουνέλαιο
210,0
Σκουμπρί, ωμό
8,2
Σολομός, ωμός
7,1
Σολομός, ψητός
5,9
Κρόκος αυγού
4,9

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σε μεγαλύτερους ενηλίκους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, τις πτώσεις και τα κατάγματα.

Στην χώρα μας  η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου. Τα περισσότερα άτομα παίρνουν αρκετή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της καθημερινής δραστηριότητας. Για να πάρει αρκετό φως του ήλιου το σώμα σας για να παράγει βιταμίνη D, πρέπει να εκθέσετε τις παλάμες σας, το πρόσωπο και τα χέρια (ή ισοδύναμη περιοχή της επιδερμίδας) στο φως του ήλιου για περίπου 5-15 λεπτά 4-6 φορές εβδομαδιαίως. Τα ηλικιωμένα άτομα και τα άτομα με πιο μελαχρινή επιδερμίδα χρειάζονται περισσότερη έκθεση στο φως του ήλιου - περίπου 15 λεπτά 5-6 φορές εβδομαδιαίως.

Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, όταν ο Δείκτης Υπεριώδους Ακτινοβολίας φτάνει στο 3 και άνω, οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται προστασία από τον ήλιο. Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τις ώρες μεταξύ 11 πμ έως 4 μμ όταν τα επίπεδα του Δείκτη Υπεριώδους Ακτινοβολίας φτάνουν στην κορυφή. Ο Δείκτης Υπεριώδους Ακτινοβολίας κυμαίνεται από: 
• Χαμηλή (0-2)

• Μέτρια (3-5)

• Υψηλή (6-7)

• Πολύ υψηλή (8-10)

• Εξαιρετικά υψηλή (11+)

Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, οι περισσότεροι μπορούν να διατηρήσουν τη βιταμίνη D σε ικανοποιητικά επίπεδα με την έκθεση του προσώπου,
 των μπράτσων και των χεριών τους στον ήλιο για λίγα λεπτά τις περισσότερες μέρες, όμως αυτό πρέπει να γίνεται πριν ή μετά από τις ώρες κατά τις οποίες ο Δείκτης Υπεριώδους Ακτινοβολίας φτάνει στην κορυφή.

Από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, τα επίπεδα του Δείκτη Υπεριώδους Ακτινοβολίας είναι συνήθως χαμηλά (κάτω από το 3). Δεν χρειάζεται προστασία από τον ήλιο εκτός αν βρίσκεστε σε ορεινές περιοχές, κοντά σε επιφάνειες με μεγάλη αντανάκλαση όπως το χιόνι ή έξω για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Για να διατηρήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D, τα περισσότερα άτομα χρειάζονται δύο με τρεις ώρες έκθεσης του προσώπου, των μπράτσων και των χεριών τους (ή μια αντίστοιχης έκτασης επιφάνεια του δέρματος) στη λιακάδα, σε διάστημα μιας εβδομάδας. Τα άτομα που από τη φύση τους έχουν πολύ σκούρο δέρμα ενδέχεται να χρειάζονται τρεις με έξι φορές αυτή την έκθεση στον ήλιο και ίσως να χρειάζεται και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης.

Συμπεράσματα
H προστασία από τον ήλιο για πρόληψη του καρκίνου του δέρματος είναι επιβεβλημένη.

Στην χώρα μας, οι μεγάλες περίοδοι ηλιοφάνειας ακόμα και στους χειμερινούς μήνες εξασφαλίζουν την επάρκεια της βιταμίνης D. Εντούτοις, σε περιπτώσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, που ο οργανισμός δεν συνθέτει επαρκώς βιταμίνη D είναι απαραίτητη η λήψη διατροφικών μέτρων για την εξασφάλιση των ατομικών αναγκών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα και τα συμπληρώματα, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανεπάρκεια στη βιταμίνη.

Χρήσιμες οδηγίες υγείας, σε περίπτωση σεισμού. Καλύτερα να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι.


Σύμφωνα με την πρώτη αναφορά του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου ο σεισμός είχε μέγεθος 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 24 χιλόμετρα ανατολικά της Αθήνας και συγκεκριμένα 4 χλμ νοτιοανατολικά του Πικερμίου.

Θέλοντας καλύτερα να προλαμβάνουμε, συγκεντρώσαμε χρήσιμες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε στην διάρκεια του σεισμού και τι πρέπει να κάνουμε μετά τον σεισμό. Επίσης τι θα είναι χρήσιμο να έχουμε σε ένα φαρμακείο για αντιμετώπιση τυχόν τραυματισμών. 
Καλό θα ήταν να τις τυπώσετε τις οδηγίες αυτές και να τις έχετε για άμεση εφαρμογή

Ηλιακό έγκαυμα. Πώς γίνεται, ποια τα συμπτώματά του και πώς αντιμετωπίζεται;


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVB) η οποία διαπερνά την επιδερμίδα. Μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρύ μέχρι πολύ σοβαρό ανάλογα με τον τύπο δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. 
Αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη λεγόμενη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από την θερμότητα (δηλαδή ηλιακά εγκαύματα παθαίνουμε και στο κρύο, στα χιόνια). Οι κλινικές εκδηλώσεις του κυμαίνονται από απλό, ήπιο ερύθημα ως οίδημα (πρήξιμο), δημιουργία φυσαλίδων και έντονο πόνο. Να θυμάστε πάντα, ότι ένα έγκαυμα μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Μη διστάσετε να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες αμέσως.

Συμπτώματα
  • Σε ήπιες και απλές περιπτώσεις το ηλιακό έγκαυμα θα εκδηλωθεί με ελαφρύ κοκκίνισμα του δέρματος, και πόνο.
  • Αρχικά, το δέρμα γίνεται κόκκινο περίπου 2-6 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και αισθάνεται ενόχληση. Οι μέγιστες επιδράσεις παρατηρούνται σε 12-24 ώρες.
  • Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις  παρουσιάζονται σοβαρά δερματικά προβλήματα όπως κάψιμο και φουσκάλες, μαζική απώλεια υγρών αφυδάτωση), ηλεκτρολυτικές διαταραχές και ενδεχομένως λοίμωξη.
  • Σε παραμελημένα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα και μετά από αρκετή έκθεση, ένα άτομο μπορεί να πάθει σοκ (κακή κυκλοφορία του αίματος σε ζωτικά όργανα), ενώ μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο

Άλλα κοινά συμπτώματα είναι:
  • Ρίγη
  • Πυρετός
  • Ναυτία ή εμετός ή και τα δύο
  • Συμπτώματα σοβαρής ίωσης και πυρετός
  • Απώλεια δέρματος σε περίπου 4-7 ημέρες μετά την έκθεση

Πρώτες βοήθειες και θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα
  • Απομακρυνθείτε αμέσως απ’ τον ήλιο πηγαίνοντας στη σκιά ή σε κλειστό χώρο 
  • Καθαρίστε και δροσίστε την περιοχή με άφθονο καθαρό νερό.
  • Βάλτε στο σημείο μια υγρή κομπρέσα και κάντε ντους κάθε δεκαπέντε λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε τη διείσδυση του εγκαύματος και θα ανακουφιστείτε. Για ήπια εγκαύματα από τον ήλιο, κρύα επιθέματα από το φαρμακείο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Ενυδατώστε την γάζα ή ένα μαλακό καθαρό ύφασμα. Απαλά εφαρμόστε στην περιοχή που έχει  καεί από τον ήλιο για 15-20 λεπτά. Κάντε αλλαγή ή ανανεώσετε το ύφασμα και το διάλυμα κάθε 2-3 ώρες.
  • Κάντε ένα δροσερό ντους  (όχι παγωμένο) ή μπάνιο για να απαλύνει τον πόνο.  Αποφύγετε άλατα μπάνιου, έλαια και αρώματα, διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις ευαισθησίας. Αποφύγετε το τρίψιμο ή το ξύρισμα. Χρησιμοποιήστε μαλακές πετσέτες να στεγνώσουν απαλά το σώμα. Μην τρίβετε!
  • Εφαρμόστε ένα προϊόν που να βοηθάει την επούλωση, ενυδατώνοντας το δέρμα, ενώ παράλληλα προστατεύει από μικρόβια και βακτηρίδια
  • Αποφύγετε εντελώς την περαιτέρω έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Απλά παυσίπονα μπορεί να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή ειδικά όταν αρχίσετε να τα παίρνετε νωρίς. Αν όμως ο πόνος είναι ισχυρότερος και δεν σας ανακουφίζουν τα κλασικά παυσίπονα, επικοινωνήστε με ένα γιατρό ή πηγαίνετε στα επείγοντα.
  • ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ βούτυρο ή λάδι ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΑΥΜΑ.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ ενυδατικό, χωρίς άρωμα. 
  • Αποφύγετε τις λοσιόν που περιέχουν τοπικό αναισθητικό.
  • Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ 
• Να μην παραμελούμε ένα κάψιμο ακόμη και εάν έγινε πριν από 15 ημέρες. 
• Να ελέγχουμε το σημείο που κάηκε για τυχόν επιμόλυνση.
• Να μη χρησιμοποιείται λευκοπλάστης.
• Να μην εφαρμόζονται αντισηπτικά με χρώμα πάνω στο κάψιμο.
• Να μη χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για την πρόληψη των επιμολύνσεων.
• Να μη χρησιμοποιείται οξυζενέ ή οινόπνευμα πάνω στην πληγή.
• Να μη σπάμε τις φουσκάλες.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;
Εάν αισθάνεστε ότι  το έγκαυμα είναι σοβαρό, καλέστε τον γιατρό. Αν το άτομο που έχει πάθει το έγκαυμα έχει βεβαρημένο ιστορικό με άλλες παθήσεις και παίρνει φάρμακα. 
Εάν ένα άτομο με ηλιακό έγκαυμα παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να πάει σε τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου:
  • Δριμύς πόνος
  • Σοβαρές φουσκάλες
  • Πονοκέφαλος
  • Σύγχυση
  • Ναυτία ή εμετός
  • Λιποθυμία
  • Οξύ πρόβλημα με μια άλλη ιατρική κατάσταση
Σημαντικά
  • Φροντίστε να κάνετε το συντομότερο μια εξέταση δέρματος με ψηφιακή χαρτογράφηση για να εντοπιστεί έγκαιρα μια ελιά-σπίλος που έχει αλλάξει και πρέπει να αξιολογηθεί και να παρακολουθηθεί. 
  • Αντιμετωπίστε το έγκαυμα και μετριάστε την ζημιά που έχει επιφέρει ο ήλιος στο δέρμα ή ακόμα συντομεύστε την επούλωση και τον πόνο με την μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας. 
Πηγές
American Academy of Dermatology. Sunscreens. 
FDA.gov. FDA Sheds Light on Sunscreens.
MedicineNet.com. Sunburn and Sun Poisoning.
MedicineNet.com. Sun Protection and Sunscreens.
skincancer.org. Skin Cancer Facts.
WebMD.com. Sun Poisoning. medlab.grmedispa.gr

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών γίνονται καλοκαιρινά μαθήματα Ιατρικής ορολογίας στην αγγλική γλώσσα, σε γιατρούς και νοσηλευτές, που σκοπεύουν να εργαστούν στο εξωτερικό

Επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr

Στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  για έβδομη συνεχή χρονιά, ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα  της Ιατρικής Ορολογίας και Δεξιοτήτων στην Αγγλική Γλώσσα, για το φετινό ακαδημαϊκό έτος. Το τέλος των μαθημάτων εόρτασαν οι συμμετέχοντες γιατροί και νοσηλευτές/τριες.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και προσέλευσης των ενδιαφερομένων Ιατρών, αποφασίστηκε και φέτος να συνεχιστούν το καλοκαίρι τα μαθήματα ιατρικής ορολογίας και γλωσσικών δεξιοτήτων στην Αγγλική γλώσσα. 

Τα μαθήματα για το καλοκαίρι, θα πραγματοποιούνται  κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 16:00 με 20:00,  στον 2ο όροφο του  Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται επί της  Ιπποκράτους 7. 
Έναρξη μαθημάτων 17 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2013 τηλ. 2103613261

Οργανώτρια και Διδάσκουσα του μαθήματος είναι η κα Μαρία Χιόνη.

Σκοπός των μαθημάτων είναι η βελτίωση των γνώσεων των Ιατρών σε θέματα της Ιατρικής ορολογίας στην Αγγλική Γλώσσα καθώς και η βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας των Ιατρών εις την Αγγλική γλώσσα, τόσο με ξενόγλωσσους συναδέλφους , όσο και κατά την συμμετοχή τους σε σεμινάρια, στην σύνταξη Ιατρικών αναφορών καθώς και στην επικοινωνία τους με τους ασθενείς. Επίσης ενημέρωση των διαφορετικών Ιατρικών συστημάτων περίθαλψης σε σύγχρονες Αγγλόφωνες Δυτικές χώρες. Επιπρόσθετα τα εν λόγω μαθήματα απευθύνονται και σε Ιατρούς (ειδικευόμενους και ειδικευμένους) που θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές η να εργαστούν στο εξωτερικό.
Τα μαθήματα γίνονται με την χρήση σύγχρονων μορφών διδασκαλίας  (Role-playing, Interactive learning, παρουσιάσεις από τους μαθητές) καθώς και τεχνολογίας ( Video- Internet- Power Point κλπ). Το υλικό είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένο και ένα μέρος αυτού  προέρχεται από Αγγλόφωνα πανεπιστήμια εξωτερικού.  Πλέον των ανωτέρω κατά την διάρκεια των μαθημάτων διοργανώνονται ομιλίες από πολύ αξιόλογους ξενόγλωσσους Ιατρούς-Ερευνητές  υπό την αιγίδα Πανεπιστημίων Εξωτερικού, της  Αμερικάνικης και της Καναδικής Πρεσβείας.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Γραμματεία Ιπποκράτους 7, 2ος όροφος τηλ. 210 3613261 και 210-3688204


Πρωινό: ένα απαραίτητο γεύμα, που προσφέρει πνευματική και σωματική ευεξία αλλά και συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους.


Γράφει η Βασιλική  Σκρέτα,  Διαιτολόγος – Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής, medlabnews.gr
   Στις μέρες μας,  οι απαιτήσεις της καθημερινότητας επιβάλλουν έντονους και γρήγορους ρυθμούς. Έτσι,  όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό γεύμα, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν λίγο χρόνο. Άλλοι πάλι αποφεύγουν την κατανάλωσή του  πιστεύοντας ότι είναι ένας καλός τρόπος ν’ αδυνατίσουν, αγνοώντας πως με τον τρόπο αυτό δυσκολεύουν περισσότερο την προσπάθειά τους να χάσουν βάρος. Δείτε  παρακάτω κάποιους από τους λόγους, οι οποίοι καθιστούν το πρωινό,  πράγματι, ένα απαραίτητο γεύμα, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στην επιτάχυνση  του μεταβολικού μας ρυθμού.
Το πρωί, μετά την πολύωρη νυχτερινή νηστεία που προηγήθηκε, ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια. Η στέρηση της απαιτούμενης ενέργειας εκλαμβάνεται ως απειλή για την επιβίωσή του. Έτσι, ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός άμυνας για λιγότερες καύσεις, ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια,  αποθηκεύοντας  λίπος για μελλοντική χρήση. Καταναλώνοντας πρωινό ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας, οι καύσεις αυξάνονται, και συνεπώς, η μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων καθιστά πιο εύκολη την απώλεια βάρους.
Επιπλέον, η απουσία πρωινού γεύματος διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μας κάνει πιο επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα, το οποίο χρησιμοποιούμε ως μέσο εκτόνωσης της υπέρμετρης πείνας μας, μέχρι να φτάσει η στιγμή του μεσημεριανού γεύματος. Πρόκειται, συνήθως, για ανθυγιεινά σνακ, τα οποία στερούνται θρεπτικών συστατικών, μας γεμίζουν με "κενές” θερμίδες και εμποδίζουν τη μείωση του βάρους μας.
Η κατανάλωση  πρωινού  φαίνεται, επίσης, να αμβλύνει τις επιδράσεις των ορμονών, που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Μελέτη που έγινε στην Ουαλία, διαπίστωσε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης δημητριακών πρωινού και χαμηλότερων  επιπέδων  κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες,  που όπως τονίζουν οι ειδικοί, υποδαυλίζει την όρεξη και προωθεί την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά.
 Το πρώτο γεύμα της ημέρας  με την πολύτιμη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει στον οργανισμό, τονώνει τις λειτουργίες του, γεγονός που συμβάλλει στο να έχουμε μεγαλύτερη διαύγεια, να νιώθουμε ευεξία και βεβαίως, συντελεί στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής μας απόδοσης. Έρευνες  έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερη μνήμη, είναι πιο δραστήριοι και πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους από εκείνους που παραλείπουν το πρωινό γεύμα.
Τι πρέπει, όμως, να τρώμε για πρωινό;
Ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (δημητριακά πρωινού αδρά επεξεργασμένα και χωρίς ζάχαρη, ψωμί ολικής άλεσης ή φρυγανιές σικάλεως, φρούτα), πρωτεΐνες (γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, αυγό, γαλοπούλα) και “καλά” λιπαρά από ξηρούς καρπούς, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, ελιές.
 Μερικές θρεπτικές ιδέες για πρωινό είναι: 
  • 1 φλιτζάνι γάλα 1,5%  με δημητριακά ολικής άλεσης  και 1 ποτήρι χυμό φρούτων 
  • 1 αυγό με ψωμί σίκαλης , 1 ποτήρι χυμό φρούτων, 10 αμύγδαλα  
  • 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών και χυμό φρούτων   
  • 1 φλιτζάνι γάλα 1,5%, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης  ή 2 φρυγανιές με 1 κουταλάκι ταχίνι 
  • 1 γιαούρτι 2% με δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και 1 κουταλάκι μέλι
  • 1 φέτα πολύσπορο ψωμί με τυρί χαμηλών λιπαρών και 1-2 φρούτα

Η προετοιμασία του πρωινού είναι εύκολη και  απαιτεί ελάχιστο χρόνο.  Αξίζει,  λοιπόν,  να αφιερώσουμε  πέντε λεπτά στο ξεκίνημα της ημέρας μας για τη διατροφή μας και κατ’ επέκταση για τον εαυτό μας, καθώς η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη και τα οφέλη πολλαπλά.

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων