728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

3/4/16

Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας στις καταγγελίες για ελλείψεις στα νοσοκομεία

Τα συσσωρευμένα προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Η ανάδειξη τους από τα συνδικάτα , τους κοινωνικούς φορείς και τα ΜΜΕ και η απαίτηση για λύσεις   είναι  αναγκαία και επιβεβλημένη.  Αυτό που ενοχλεί είναι η επιλεκτική μνήμη και ευαισθησία, οι απλουστευτικές γενικεύσεις  για τις ευθύνες,  η  αποσιώπηση των έμπρακτων προσπαθειών για  βελτίωση της  κατάστασης, η απαξίωση  του ΕΣΥ και της τεράστιας προσφοράς του στην παροχή αναντικατάστατων υπηρεσιών την ώρα της ανάγκης, η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους πολίτες για την αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης.
Όσοι λοιπόν θυμήθηκαν εσχάτως την «ντροπή» των ράντζων και το «αίσχος» των αναμονών  στα Επείγοντα , προκαλούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Οι εικόνες ταλαιπωρίας και αναξιοπρέπειας στην εφημερία των νοσοκομείων της Αθήνας  μπορούν και πρέπει να εκλείψουν . Αυτό απαιτεί πολιτικό σχέδιο στήριξης και αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης, όπως αυτό που  υλοποιείται σήμερα από το Υπουργείο Υγείας με αργά αλλά σταθερά βήματα:  καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία-ΚΥ , αυξημένη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και για τις εφημερίες-υπερωρίες στον προϋπολογισμό του 2016, σταδιακή κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό με 3500 μόνιμες προσλήψεις το 2016 μεταξύ των οποίων 690 γιατροί ΕΣΥ , στελέχωση ΜΕΘ με 500 γιατρούς-νοσηλευτές, αύξηση των επικουρικών γιατρών και 585 νέες θέσεις λοιπού επικουρικού   προσωπικού, κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές , αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διοικητική μεταρρύθμιση στην Ψυχική Υγεία , έμφαση στην πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία , αναμόρφωση όλου του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες  στο ΕΣΥ , διαφάνεια στις λίστες χειρουργείου , μέτωπο απέναντι στη σπατάλη, τη διαφθορά και το φακελάκι, έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών, ανθρώπινη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων – μεταναστών . 
Με τις παρεμβάσεις αυτές η  κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης έχει αποτραπεί και το 2016 θα είναι χρονιά λειτουργικής σταθεροποίησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ. Υπάρχουν  ακόμα ακάλυπτες ανάγκες  αλλά,  με το φιλότιμο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων που συνεχίζουν να κρατούν όρθια τα νοσοκομεία και τη μέριμνα  της Πολιτείας  , μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά , διασφαλίζοντας το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιόπιστη και αξιοπρεπή δημόσια περίθαλψη .     
Είναι προφανές ότι το προηγούμενο πολιτικό  σχέδιο της μεθοδικής κατεδάφισης του ΕΣΥ, της αδιαφανούς διαχείρισης των πόρων , της ευνοιοκρατίας  και  των πελατειακών σχέσεων και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας έχει τελειώσει.  Αυτό ενοχλεί τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, τα οργανωμένα συμφέροντα στο χώρο  και μερίδα των ΜΜΕ που επενδύουν στην καταστροφολογία και την «αριστερή παρένθεση».  Είναι τόσο το αντικυβερνητικό μένος που δεν έχουν τη στοιχειώδη ευαισθησία να παρουσιάσουν  σε ένα  6σελίδο ρεπορτάζ για την Υγεία  σε κυριακάτικο φύλο  την άποψη του Υπουργείου Υγείας . 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας στις καταγγελίες για ελλείψεις στα νοσοκομεία Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides