728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

7/6/18

ΙΣΠατρών: Μαζικές αγωγές κατά του clawback με επιτακτικό αίτημα την ισότιμη αντιμετώπιση ιδιωτικού - κρατικού τομέα

Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2018
Προ ημερών εκδόθηκαν τα σημειώματα του ΕΟΠΥΥ που αφορούν το συμψηφισμό οφειλών ποσού κουρεμάτων rebate clawback των ετών 2013-2015 και τα ποσά που αφορούν στο clawback του 2017.

Οι συμβεβλημένοι ιατροί για πολλοστή φορά αιφνιδιάστηκαν με δυσθεώρητα ποσά clawback που εξανεμίζουν τις βεβαιωμένες υποχρεώσεις αποζημίωσης του Οργανισμού προς τους ιατρούς. Το τελικό ποσό παρακρατήσεων για το 2017 κυμαίνονται από 45%-50% και τα ποσά αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ δεν είναι ικανά πλέον να καλύψουν το κόστος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Από την άλλη, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ούτε ενημέρωση για τα ποσά περικοπών το 2018, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απροθυμία από μεράς των ιατρών, συνέχισης της ζημιογόνας για αυτούς παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών.

Παρόλο που το ανελαστικό κόστος διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων παραμένει σχετικά σταθερό τα τελευταία χρόνια, από την αρχή της ίδρυσης του ΕΟΠΥΥ (2012) ακολουθήθηκε μία πολιτική συσσωρευτικής περικοπής των αποζημιώσεων που καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η αντίστοιχη αποζημίωση στο κρατικό τομέα παραμένει στα επίπεδα του κρατικού τιμολογίου του 1991.

Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, μία ανεξήγητη και επίμονη "ανικανότητα" θέσπισης μηχανισμών ελέγχου από όλες τις διοικήσεις του Οργανισμού, οδήγησαν στην εφαρμογή οριζόντιων άδικων απανωτών εκπτώσεων στις αποζημιώσεις του που θίγουν στοχευμένα τα μικρομεσαία ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια ειδικά εκείνα που εργάζονται με επιστημονική και επαγγελματική αρτιότητα. Η θέσπιση ασφαλιστικής τιμής ΕΟΠΥΥ μετά από εκπτώσεις, έκπτωση όγκου (rebate), έκπτωση αυτοπαραπομπής (rebate 40%), εκπτώσεις μαζικότητας εξετάσεων, δυσθεώρητο clawback, κλπ δίνουν βήμα επιβίωσης στις δομές που στηρίζονται σε μηχανισμούς προκλητής ζήτησης, ενώ ο λογαριασμός της "υπέρβασης" αναδιενέμεται οριζόντια σε όλους.

Αυτό καθιστά ασύμφορη τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά την εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών διαγνωστικών μονάδων υγείας, ειδικά μετά το συμψηφισμό των παλιών οφειλών που συναθροίστηκαν με την παρακράτηση του δυσθεώρητου clawback του 2017. Και ενώ η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, το μνημονιακό "χαράτσι" επεκτείνεται μέχρι το 2022, χωρίς καμία διασφάλιση ότι δεν θα επαναληφθούν οι τραγελαφικές επιβαρύνσεις των προηγούμενων ετών.

Λαμβάνοντας υπόψιν το αίτημα της ισότιμης μεταχείρισης ιδιωτικού - κρατικού τομέα για την ορθολογική διασφάλιση ποιότητας διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αποφάσισε να καλέσει τους συναδέλφους να καταθέσουν μαζικά, ατομικές προσφυγές κατά του άδικου clawback και του συμψηφισμού των ετών 2013-2015 με βεβαιωμένες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου που έχει καταθέσει ο ΙΣΠ το 2015.


Η Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: ΙΣΠατρών: Μαζικές αγωγές κατά του clawback με επιτακτικό αίτημα την ισότιμη αντιμετώπιση ιδιωτικού - κρατικού τομέα Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides