Εκπληκτικό. H ομάδα του Λεωνίδα Στέλλα, αποτρέπει τη διασωλήνωση. Γελοίο να πεθαίνουμε από κοροναϊό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εκπληκτικό. H ομάδα του Λεωνίδα Στέλλα, αποτρέπει τη διασωλήνωση. Γελοίο να πεθαίνουμε από κοροναϊό

Για το θέμα των διασωληνώσεων, τα φάρμακα και για τον κοροναϊό, τον οποίο τον χαρακτήρισε ως «μη θανατηφόρο»,

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea  

Η συνέντευξη δόθηκε στη διάρκεια των μεγάλων lockdown. Eίναι όμως διαχρονικά αυτά που αναφέρει ο πνευμονολόγος Λεωνίδας Στέλλας και απαντά στα ερωτήματα που μπαίνουν συνέχεια μετά από δύο χρόνια πανδημίας πώς φτάσαμε να έχουμε τόσους πολλούς θανάτους από κοροναϊό και η Ελλάδα να είναι 11 χειρότερη χώρα στην κατάταξη των χωρών της Ευρώπης. 

Πνευμονολόγος Λεωνίδας Στέλλας:  
1) Θεωρώ ότι σχεδόν οι μισές διασωληνώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν. 
2) Η Covid-19 δεν είναι θανατηφόρα νόσος.
3) Θεωρώ γελοίο να «πεθαίνουν» ασθενείς από κοροναϊό.

Εάν διαχειριστούμε τη νόσο Covid19  με ηρεμία, δηλαδή να μην έχουμε 200  περιστατικά στα επείγοντα, εάν έχουμε γιατρούς με γνώση και εμπειρία από ΜΕΘ ή πνευμονολόγους που ξέρουν να διαχειριστούν αυτά τα περιστατικά, σίγουρα τις μισές διασωληνώσεις θα τις γλιτώνουμε, αναφέρει ο κ. Στέλλας.

Για το θέμα των διασωληνώσεων, τα φάρμακα και για τον κοροναϊό, τον οποίο τον χαρακτήρισε ως «μη θανατηφόρο», μίλησε ο γνωστός πνευμονολόγος, διευθυντής της κλινικής covid του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Λεωνίδας Στέλλας.

Αναφέρει ο κ. Στέλλας. «Δηλαδή εμείς δεν είμαστε καλύτεροι γιατροί από τους συναδέλφους μας στη Θεσσαλονίκη ή στο Κιλκίς. Αλλά όταν στο Κιλκίς 2-3 γιατροί προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν 70 εισαγωγές  είναι πολύ λογικό να μην μπορούν να τα καταφέρουν.  Όσα λιγότερα κρούσματα έχεις να διαχειριστείς στα επείγοντα περιστατικά, τόσο καλύτερα θα πάνε αυτά μετά στην κλινική. Εμείς είμαστε 4  πνευμονολόγοι, 5 παθολόγοι  και 4 εντατικολόγοι για 40 κρεβάτια της πτέρυγας Covid.  Νοσηλεύουμε από 10-20 περιστατικά, από τα οποία τα 5-6 είναι βαριά. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη λοίμωξη από Covid και να μην πεθαίνει ο κόσμος,  πρέπει να έχουμε λίγα κρούσματα. Και το lockdown της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση είναι σωστό. Το λάθος της κυβέρνησης είναι ότι προσπάθησε να φτιάξει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου το κόστος της νοσηλείας ανά άρρωστο είναι τρία χιλιάρικα την ημέρα, αντί να φτιάξει Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.  Ας μην ξεχνάμε ότι ο  Covid άλλωστε μπορεί να διαλύσει οποιοδήποτε σύστημα υγείας θέλει».

Ο κ. Στέλλας, όπως και οι άλλοι γιατροί της ομάδας του έχουν επιτύχει ένα θεαματικό αποτέλεσμα, το οποίο φαίνεται από τον αριθμό των εξιτηρίων αλλά και από το πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων ανθρώπων που πάσχουν από κοροναϊό και περνούν την πόρτα του «Αγίου Ανδρέα»    

Ο διευθυντής της κλινικής covid του νοσοκομείου της Πάτρας, «Άγιος Ανδρέας», τόνισε στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Νεολόγος των Πατρών» πως οι μισές διασωληνώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν, ενώ υποστήριξε πως πλέον έχουμε «όπλα» για τη μάχη με τον κοροναϊό, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα. 

Η ομάδα που συναποφασίζει

«Εμείς έχουμε κάνει κάτι πρωτοποριακό το οποίο νομίζω ότι το έχει κάνει και το «Σωτηρία». Έχουμε μια άμεση και διαρκή συνεργασία οι Πνευμονολόγοι με τους Παθολόγους και τους  Εντατικολόγους» λέει ο κ. Στέλλας. «Πέρα από εμένα που είμαι πνευμονολόγος, η ομάδα αυτή αποτελείται από την Ντέμυ Δημητροπούλου που είναι λοιμωξιολόγος και τις εντατικολόγους Πατρούλα Μανωλοπούλου και Ιφιγένεια Ραβάνη. Κάθε πρωί  συζητάμε τα περιστατικά covid και συναποφασίζουμε για το κάθε ένα ξεχωριστά. Η άποψη η δική μας είναι ότι για τον κοροναϊό δεν χρειαζόμαστε μονάδες, χρειαζόμαστε να κρατήσουμε τον κοροναϊό πριν την μονάδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χρειάζονται άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν από εντατικολογία, κυρίως πνευμονολόγοι και εντατικολόγοι, για να μπορούν να χειριστούνε το μη μηχανικό αερισμό με υψηλή ροή οξυγόνου. Μιλάμε για τα high flow μηχανήματα, τα οποία αποτρέπουν από τη διασωλήνωση των ασθενών. Αν δεν ξέρεις να χειριστείς αυτά τα μηχανήματα ή αν δεν έχεις το χρόνο όπως συμβαίνει π.χ στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζεσαι να τους διασωληνώσεις. Θεωρώ ότι σχεδόν οι μισές διασωληνώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι με το high flow μπορείς να καταφέρεις να διασωληνώσεις μόνο ένα  20% των ασθενών που χρειάζονται υψηλή ροή οξυγόνου. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο ιός αυτός θέλει χρόνο. Τα φάρμακα λειτουργούν πιο πολύ υποβοηθητικά, τον κρατάνε λίγο πιο πίσω, τον καθυστερούν για να έχει χρόνο να αντεπεξέλθει ο οργανισμός. Όσο πιο πολύ κρατιέται λοιπόν ένας ασθενής, τόσο του δίνεται το περιθώριο ώστε  σιγά σιγά να ανακάμψει» τονίζει ο κ. Στέλλας και εξηγεί: «Εμείς λοιπόν στην ομάδα μας, το πετύχαμε αυτό. Να μην διασωληνώνουμε εύκολα τον κόσμο, γιατί απλούστατα συνεργαζόμαστε πολύ και καλά στο κομμάτι πριν τη διασωλήνωση. Αυτό πέραν των στοιχίζει και πολύ λιγότερο. Θα έλεγα ότι στοιχίζει το ένα εικοστό μιας διασωλήνωσης. Η άποψή μας είναι ότι το κράτος όφειλε να  στηρίξει τη  νοσηλεία ΜΑΦ (Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας) και όχι τόσο  τις Μονάδες Εντατικής. Εκεί είναι που παίζεται το παιχνίδι».

«Δίνουμε εξιτήρια σε 85άρηδες»

Κάπως έτσι στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» κατάφεραν να διασωληνώσουν μέχρι τώρα ελάχιστους ασθενείς αλλά και να έχουν πολύ μικρά ποσοστά θνησιμότητας. «Έχουμε δώσει εξιτήρια σε πάνω από τέσσερις 85άρηδες» λέει με χαρά ο κ. Στέλλας ο οποίος επίσης έχει κάθε λόγο να χαίρεται για τα τέσσερα επιπλέον εξιτήρια που έλαβαν την περασμένη  Δευτέρα ηλικιωμένοι  ασθενείς που νοσηλεύτηκαν επί πολλές ημέρες  στην κλινική.

«Δουλεύουμε ομαδικά και έχουμε πάει πολύ καλά νομίζω μέχρι τώρα. Είναι σημαντική επίσης η βοήθεια που μας παρέχουν και  ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ και ο Διοικητής του νοσοκομείου μας».

«Ο covid δεν είναι θανατηφόρα νόσος»

Δεν είναι μόνο οι ασθενείς που νοσηλεύονται  μέσα στην κλινική του «Αγίου Ανδρέα». «Είναι και πάρα πολλοί ασθενείς έξω, που τους παρακολουθούμε. Έχω πάνω από 10 ασθενείς εκτός νοσοκομείου που παρακολουθώ και επικοινωνώ κάθε μέρα μαζί τους. Πρόκειται κυρίως για  θετικά κρούσματα στις ηλικίες 50-55 που τους παρακολουθούμε από το τηλέφωνο» λέει ο κ. Στέλλας ο οποίος επισημαίνει ότι αυτοί οι ασθενείς πάνε επίσης πολύ καλά και υπογραμμίζει: «Ο covid δεν είναι μια θανατηφόρα νόσος. Είναι ένας ιός ο οποίος κάνει πνευμονία. Και τώρα πια έχουμε και πολλά όπλα για να τον αντιμετωπίσουμε, όπως π.χ. το φάρμακο των μονοκλωνικών αντισωμάτων που είχε χορηγηθεί στον Τραμπ και έρχεται και στην Ελλάδα, το εμβόλιο … Δεν θέλω να μιλάω λοιπόν για νεκρούς, αλλά για ανθρώπους που νοσούν και επιστρέφουν σπίτια τους. Διότι μιλάμε κάθε μέρα για τους νεκρούς, αλλά δεν μιλάμε και για τα εξιτήρια».

«Σαν να πηγαίνεις στο διάστημα»

Για τους γιατρούς των μονάδων covid η είσοδος σε αυτές είναι μια σωστή περιπέτεια. Λες και πας στο … διάστημα.

«Όταν πρέπει να μπεις μέσα σε ένα θάλαμο με τρεις στολές, φασκιωμένος στο πρόσωπο, ούτε βλέπεις καλά, ούτε ακούς καλά…. Επίσης δεν μπορούμε να καθίσουμε υπ΄αυτές τις συνθήκες μέσα στο θάλαμο και να ασχοληθούμε μια ώρα με τον κάθε ασθενή. Πρέπει να μπαίνεις να κάθεσαι συνολικά μισή ώρα τρία τέταρτα και να βγαίνεις».

Ρωτήθηκε για το αν έχει πάρει προσωπικά το θέμα με τον covid.

«Bεβαίως και το παίρνω προσωπικά. Αν ήμουν 40 χρονών θα πήγαινα και στη Θεσσαλονίκη. Εγώ έβαλα τα 30 χρόνια εμπειρίας μου στην πνευμονολογία για να πάω να τα δώσω στον κοροναϊό. Γιατί το θεωρώ γελοίο να πεθαίνουμε από κοροναϊό. Γιατί να πεθάνει πρόωρα ένας άνθρωπος ακόμη και αν έχει πρόβλημα υγείας;  Είναι μεγάλο το στοίχημα για μας. Φανταστείτε  ότι πάω στο νοσοκομείο πρωί απόγευμα. Να δω τι γίνεται, πώς πάνε οι ασθενείς».

«Νιώθω πιο ασφαλής μέσα στην κλινική παρά έξω»

Φοβάται μην κολλήσει κοροναϊό ο Λεωνίδας Στελλας;

«Φοβάμαι πιο πολύ αυτόν που δεν ξέρει ότι έχει κοροναϊό και κυκλοφορεί έξω παρά  τους ασθενείς που νοσηλεύονται. Νιώθω πιο ασφαλής μέσα στην κλινική με τον κοροναϊό παρά έξω, όπου χαλαρώνεις. Εκεί μπορεί να κολλήσεις» είναι η απάντηση.

στοιχεία από medlabnews και από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

1

1 σχόλιο

Argy είπε...

Καλά, αφού ισχυρίζεται πως δεν είναι θανατηφόρος ο ιός, αναρωτιέμαι γιατί φοβάται την χαλάρωση όταν βρίσκεται εκτός νοσοκομείου!

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων