Μήπως δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα με την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ; Δείτε τα στοιχεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μήπως δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα με την μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ; Δείτε τα στοιχεία

Από τις αρχές του μήνα παρακολουθούμε την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρεις χώρες που ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα

 της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea 

ανανεώθηκε 22/7

Από τις αρχές του μήνα παρακολουθούμε την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρεις χώρες που ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα στα πρώτα κύματα της πανδημίας. Είναι η Βρετανία, η Ισπανία και το Ισραήλ. Και στις τρεις χώρες έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί με την Βρετανία να έχει κάνει ένα μεγάλο ποσοστό μόνο μία δόση του βρετανικού AstraZeneca και το Ισραήλ να έχει εμβολιάσει ένα 60% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της pfizer. 

Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ έχει κάνει αισθητή την παρουσία της με χιλιάδες κρούσματα που ανιχνεύονται κυρίως στην Βρετανία και Ισπανία. 

Τι όμως βλέπουμε επίσης; Ότι παρόλο που τα κρούσματα έχουν φτάσει σε ύψη αντίστοιχα του περασμένου Ιανουαρίου, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ακόμα περισσότερο στις ΜΕΘ είναι ελάχιστες. Επίσης όπως είναι λογικό κ δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία με αυτούς των περασμένων μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καθηγητές Γουργουλιάνης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας αναφέρει για λίγες εισαγωγές και ο καθ. Τζανάκης από το ΠΑΓΝΗ στις 22/7 ανέφερε για λίγες εισαγωγές και κυρίως νέων. Μάλιστα επεσήμανε ότι είναι νέοι και θα περάσουν την ασθένεια ήπια. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Όπως έχουμε ήδη γράψει 

Στο Ισραήλ, παρόλο που αυξάνουν τα κρούσματα ΔΕΛΤΑ δεν υπάρχουν θάνατοι. Μπορεί ακόμα να πει κανείς ότι θα πρέπει να περιμένουμε 15 με 20 ημέρες μέχρι δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Τα ίδια βλέπουμε στην Βρετανία και στην Ισπανία. Χιλιάδες κρούσματα ελάχιστοι θάνατοι (από τους παλαιότερα διασωληνωμένους). 

Στις 21 Ιουλίου διαπιστώνουμε ότι τα κρούσματα σταθεροποιούνται και οι θάνατοι παραμένουν 2 στο Ισραήλ και 73 στην Μ.Βρετανία. Διεθνώς μειώνονται οι διασωληνωμένοι.

Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι με 32000 η Μ.Βρετανία τον Ιανουάριο κατέγραφε 600 θανάτους ενώ τώρα με την ΔΕΛΤΑ οι θάνατοι είναι 50. 



Ισραήλ 1 - Ιουλίου  266 κρουσματα - θάνατοι 0
2-Ιουλίου - 290 κρούσματα - θάνατοι 0
3-Ιουλίου - 277 κρούσματα - Θανατοι 0
4 Ιουλίου - 321 κρούσματα - Θάνατοι 0
5 Ιουλίου - 496 κρούσματα - θάνατοι 1
6 Ιουλίου - 427 κρούσματα θάνατοι 0
7 Ιουλίου - 486 κρούσματα - Θάνατοι 0
8 Ιουλίου - 611 κρούσματα - Θάνατοι 3
11 Ιουλίου - 323 κρούσματα - Θάνατοι 3
13 Ιουλίου - 1275 κρούσματα - Θάνατοι 2
16 Ιουλίου - 830 κρούσματα - Θάνατοι 1
21 Ιουλίου - 1118 κρούσματα - Θάνατοι 2




Μ. Βρετανία1 Ιουλίου - 27 556 κρουσματα - 22 θάνατοι
2 Ιουλίου 26700 κρούσματα - 14 θάνατοι
3 Ιουλίου 24447 κρούσματα - 18 θάνατοι
4 Iουλίου 23818 κρούσματα - 15 θάνατοι
5 Ιουλίου 27100 κρούσματα - 9 θάνατοι
6 Ιουλίου 28334 κρούσματα - 15 θάνατοι
7 Ιουλίου 32548 κρούσματα - 33 θάνατοι
8 Ιουλίου 31977 κρούσματα - 35 θάνατοι
11 Ιουλίου 31352 κρούσματα - 34 θάνατοι
13 Ιουλίου 36216 κρούσματα - 50 θάνατοι
16 Ιουλίου - 51273 κρούσματα - Θάνατοι 49
21 Ιουλίου - 43404 κρούσματα - Θάνατοι 73





21 Ιουλίου - 30587 κρούσματα - Θάνατοι 18


Και ο ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε για την ανοσία της αγέλης

Αυτή την στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000 σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν την νόσο» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Τι σημαίνει αυτό; Ο κοροναϊός είναι μια ίωση η οποία διαρκεί περίπου 14-15 ημέρες, άρα θεωρητικά αυτό το δεκαπενθήμερο κόλλησαν περίπου 100.000 άτομα κοροναϊό. Το ιικό φορτίο στην κοινότητα παραμένει υψηλό εδώ και πολλούς μήνες (τουλάχιστον από τον Νοέμβριο) και άρα δεν είναι απίθανο οι αριθμοί των πραγματικών κρουσμάτων και των προηγούμενων μηνών να ήταν παρόμοιο. Άρα ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει. 

Το 90% των Βρετανών έχει αντισώματα κατά του κοροναϊού -  Τι συμβαίνει;

Οι περισσότεροι ενήλικες Βρετανοί έχουν αντισώματα κατά του κοροναϊού, καθώς σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ περίπου 9 στους 10 πολίτες έχουν ανοσία κατά του κοροναϊού, την οποία απέκτησαν είτε με τη νόσηση, είτε με τον εμβολιασμό. 

Η Ουαλία έχει τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας από τον κοροναϊό, καθώς το 91,8% των ενηλίκων εκτιμάται ότι έχουν αντισώματα κοροναϊού στην κυκλοφορία του αίματος.

Ακολουθεί η Αγγλία με 89,8% των ενηλίκων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Office for National Statistics (ONS) και η Βόρεια Ιρλανδία με 87,2%.

Η παρουσία αντισωμάτων στο αίμα σημαίνει ότι είτε έχουν νοσήσει στο παρελθόν, είτε πως έχουν εμβολιαστεί. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στη Σκωτία καθώς θεωρείται πως το 84,7% έχει αντισώματα. 

Να σημειωθεί πως χρειάζεται δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τον εμβολιασμό για να παραχθούν αρκετά αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού. 

Την ίδια ώρα η Βρετανία κατέγραψε στις 21 Ιουλίου, 43404 νέα κρούσματα του κοροναϊού, χωρίς όμως πολλά βαριά περιστατικά μέχρι στιγμής και χωρίς πολλούς θανάτους. Πρόκειται για ένα στατιστικό που θα πρέπει να δουν στη χώρα μας, καθώς η Βρετανία έχει κτίσει το λεγόμενο τείχος ανοσίας (πρέπει να έχει αντισώματα περίπου το 70% του πληθυσμού) και παρόλα αυτά καταγράφει πολλά κρούσματα. 

Αυτό που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και πως ο ιός δεν πρόκειται να φύγει, το σημαντικό είναι να είναι προστατευμένοι οι ευάλωτοι ώστε να μην έχουμε πολλά σοβαρά περιστατικά. 

Συμπέρασμα. Ο εμβολιασμός είναι χρήσιμος και καλό είναι να συνεχιστεί για να φτάσει το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σε ένα επίπεδο 30 με 40%. Η προσοχή σε μέτρα προφύλαξης από όλους, σε εσωτερικούς χώρους και σε χώρους έντονου συνωστισμού είναι ακόμα πολύ χρήσιμη. Νέα φάρμακα ακόμα πιο αποτελεσματικά πρέπει να εισαχθούν στην φαρέτρα των γιατρών, για καλύτερα και πιο αποτελεσματικά όπλα στην αντιμετώπιση της νόσου. 

Όλα αυτά μέχρι να διαπιστώσουμε και εμπράκτως δούμε το φθινόπωρο ότι τα κρούσματα παραμένουν λίγα και οι θάνατοι είναι ανύπαρκτοι ή απειροελάχιστοι.

Διαβάστε επίσης




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων