Γουργουλιάνης. Η Ομικρον δεν σταματιέται αλλά δεν κάνει βαριά νόσο. Δεν χρειάζεται να τρομάζουμε τον κόσμο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης. Η Ομικρον δεν σταματιέται αλλά δεν κάνει βαριά νόσο. Δεν χρειάζεται να τρομάζουμε τον κόσμο

Συνιστώ ψυχραιμία σε όλους και στους επίσημους παράγοντες.

 

medlabnews.gr iatrikanea 

O καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστα Γουργουλιάνη,  είναι εξαιρετικά αγαπητός στους πάντες από τότε που ξεκίνησε η πανδημία- και δικαίως. Ο κ. Γουργουλιάνης αποτελεί μία από τις πιο ψύχραιμες φωνές εμπειρογνωμόνων της χώρας μας, χωρίς ο λόγος του να διέπεται από αέναη κινδυνολογία, χωρίς, από την άλλη, να ωραιοποιεί καταστάσεις, αλλά χάρη στην αδιαμφισβήτητη κατάρτισή του και την γνώση του αντικειμένου πάντα με ψύχραιμη φωνή παρουσιάζει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και «πέφτει» στην συντριπτική πλειοψηφία των φορών μέσα.

Ακολουθούμε την πορεία του κοροναϊού όπως και οι άλλες χώρες, αλλά κυρίως πάμε όπως η Πορτογαλία που έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά, τονίζει ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Μιλώντας στο e-farmako o καθηγητής επισημαίνει σχετικά με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων πως πρόκειται «για έναν κυματισμό, για να μην το χαρακτηρίσω κύμα, που είναι εντελώς αναμενόμενος.

Το παρακολουθήσαμε στη Βόρεια Ευρώπη αφού προηγήθηκαν στις μάσκες και τα άλλα μέτρα. Ωστόσο η πιο κοντινή χώρα στα δικά μας δεδομένα είναι η Πορτογαλία. Εκεί στην αρχή του Ιουνίου είχαν έξαρση των μολύνσεων και ουσιαστικά τα μέτρα τα είχαν άρει έναν μήνα νωρίτερα από εμάς. Δηλ. 1 Μαΐου έβγαλαν τις μάσκες, 1 Ιουνίου είχαν έξαρση των κρουσμάτων και τώρα επέστρεψαν σε κανονικούς αριθμούς μολύνσεων. Εμείς βγάλαμε τη μάσκα στη 1 Ιουνίου, είμαστε αρχές Ιουλίου και έχουμε έξαρση των μολύνσεων, αυτό όμως θα πάρει μια κατιούσα πορεία και θα εξαντληθεί μέσα στο μήνα. 

Δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί από τους Πορτογάλους, έχουμε τις ίδιες περίπου κλιματολογικές συνθήκες και ίσως κάποιος να σκεφτεί πως είναι λίγο παραπάνω εμβολιασμένοι, αλλά σε αυτή φάση της πανδημίας αυτό μας λέει κάτι παραπάνω. Άρα είναι κάτι αναμενόμενο που το περάσανε όλοι».

Ωστόσο η ανησυχία που διατυπώνεται από πολλούς για την πορεία της πανδημίας δεν βρίσκει σύμφωνο τον Καθηγητή Γουργουλιάνη. Όπως λέει «το γιατί το κάνουμε τώρα τόσο μεγάλο θέμα εδώ, νομίζω πως έχει να κάνει με το θυμικό μας και με τον τρόπο που αντιδράμε στην Ελλάδα. Εμείς ναι, πηγαίνουμε, αλά Πορτογαλικά…».

Έχουμε θετικούς επειδή κάνουμε τεστ, αλλά…

Μάλιστα δίνει και την εξής απλή συμβουλή: «Συνιστώ ψυχραιμία σε όλους και στους επίσημους παράγοντες. Πρέπει να τονίσω πως αυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση στα νοσοκομεία. Όχι όμως μόνον για τους αριθμούς, αλλά και με τους ανθρώπους που ζουν στα νοσοκομεία. Εκεί έχουμε μικρή αύξηση ηλικιωμένων ανθρώπων που βρέθηκαν γιατί ήρθαν στα νοσοκομεία για κάποια άλλη αιτία. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, τώρα και στη χώρα μας. Έχουμε ασθενείς που επειδή κάνουμε πάρα πολλά τεστ και βρίσκονται θετικοί».

Δεν βλέπουμε πνευμονίες

Ο ίδιος αποσαφηνίζει πως «πάντως δεν βλέπουμε πνευμονίες, ακόμη και σε αυτούς που είναι ευάλωτοι. Είναι πολύ σπάνια η πνευμονία. Το κεντρικό δεδομένο είναι πόσο βαριά νόσηση κάνει η μόλυνση και πόσοι μπαίνουν στα νοσοκομεία. Από την στιγμή που μολύνονται πάρα πολλοί και θα βρεθούν θετικοί, αφού κάνουμε πάρα πολλά τεστ, προφανώς θα έχουμε και μερικούς ανθρώπους με κοροναϊό».

Δεν χρειάζεται να τρομάζουμε τον κόσμο…

Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα στα νησιά ο κ. Γουργουλιάνης πως εκεί πολλοί βγαίνουν θετικοί, φορούν τις μάσκες τους και συνεχίζουν τις διακοπές τους. Μάλιστα τονίζει πως κάποιοι ανέφεραν πως οι μολύνσεις έρχονται από το εξωτερικό, ενώ αυτό δεν ισχύει αφού τα κρούσματα είναι από παντού. Επίσης κατηγορηματικά δηλώνει πως «δεν χρειάζεται να τρομάζουμε τον κόσμο. Ο τουρισμός έχει τραβήξει το δρόμο του. Δεν είμαστε όπως πριν από 1 – 2 χρόνια πριν που είχαμε και ξενοδοχεία καραντίνας, δεν κάναμε αεροδιακομιδές ασθενών. Κι όλα αυτά γιατί δεν έχουμε βαριές νόσους».

Νόσος του ανώτερου αναπνευστικού

Αναφορικά με το χτύπημα που κάνουν οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει ότι «η 4 και η 5 κολλάνε με τα σταγονίδια και κάνουν νόσο του ανώτερου αναπνευστικού. Τους δημιουργεί ας πούμε ένα μπούκωμα, μια ρινίτιδα που ίσως κάνει και πυρετό 39 για μια δυο μέρες. Βλέπουμε σε χώρες που έχουν πολύ καλή γονιδιακή επιτήρηση, όπως είναι οι ΗΠΑ, που φαίνεται πως η Όμικρον 5 δεν κάνει πνευμονία. Έτσι είναι η εικόνα που έχουμε κι εμείς τώρα και φαίνεται από τα δεδομένα σε χώρες που προηγήθηκαν από εμάς. Το συμπέρασμα είναι πως τα νέα στελέχη της Όμικρον δεν κάνουν τόσο συχνά πνευμονίες όπως έκανε η Δέλτα».

Η Όμικρον άλλαξε τα δεδομένα, δεν σταματιέται

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γουργουλιάνη «τώρα έχουμε μια νόσο που είναι πολύ μεταδοτική, το διαπιστώνουμε από τους πολλούς ελέγχους, δεν σταματιέται αλλά δεν κάνει βαριά νόσο. Μπορεί δηλ. να έχει τελειώσει αυτό που λέμε κορύφωση των κρουσμάτων και ουσιαστικά να βλέπουμε τώρα την επέκταση μιας νόσου του ανώτερου αναπνευστικού. Σημειώστε πως οι μεταλλάξεις της Όμικρον άλλαξαν ουσιαστικά τελείως την συμπεριφορά του ιού και άλλαξαν προς την κατεύθυνση που τελειώνουν οι πανδημίες. Είναι δηλ. περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος».

Ο τουρισμός και τα τηλεφωνήματα για την… Σαντορίνη

Καταληκτικά, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας δίνει και τον… εξάντα απέναντι στον κοροναϊό για την παρούσα φάση σημειώνοντας τα εξής: «Ουσιαστικά, πρέπει να προστατέψουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους, να εμβολιαστούν αυτοί που είναι μεγάλης ηλικίας ή έχουν άλλες συννοσηρότητές, αλλά μέχρι εκεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να σταματήσει ο τουρισμός και να δέχομαι τηλεφωνήματα από γονείς που θα πάνε τα παιδιά τους να διασκεδάσουν για παράδειγμα στη Σαντορίνη ή στην Πάρο και δεν θέλουν να πάνε γιατί θα κολλήσουν και κάτι θα πάθουν. Να το πω απλά, δεν θα πάθουν τίποτα. Έχει να μπει νέος άνθρωπος στο νοσοκομείο μήνες…».

Πηγή: e-farmako.gr


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων