Πρωτεΐνες
Καζεϊνη
Λακτόζη
Το γάλα είναι μια θαυμάσια πηγή βιταμινών
Το σημαντικό γεγονός είναι ότι το γάλα περιέχει λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Οι περισσότερες τροφές, όπως π.χ. τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν κυρίως υδατοδιαλυτές βιταμίνες, ενώ το λάδι της ελιάς μόνο λιποδιαλυτές. Δύο ποτήρια γάλα καλύπτουν σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες Α, Β12, Β1,Β3, Παντοθενικό οξύ. Το γάλα, σε σύγκριση με άλλα ζωϊκά προϊόντα, περιέχει επίσης και μικρή ποσότητα βιταμίνης C, πολύτιμο αντιοξειδωτικό και απαραίτητη για τον σχηματισμό και τη ανάπτυξη των ιστών.Βιταμίνη D
Βιταμίνη Κ
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)
Βιταμίνη Β3 (Νιακίνη)
Βιταμίνη Η (Βιοτίνη)
Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ)
Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ)
Βιταμίνη Β12
Ασβέστιο
Ασβέστιο, σύμμαχος στο αδυνάτισμα;
Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες του Ασβεστίου, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1000 – 1200 mg Ασβεστίου (3-4 μερίδες ημι- και αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών καθημερινά) φαίνεται να συνεισφέρει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στην απώλεια λίπους.Φωσφόρος
Ο φωσφόρος είναι μεταλλικό ανόργανο στοιχείο το οποίο απαιτείται από κάθε κύτταρο στο σώμα για να λειτουργήσει σωστά. Ο φωσφόρος είναι απαραίτητος για την κατασκευή και διατήρηση των οστών και των δοντιών. Επιπρόσθετα είναι βασικό στοιχείο στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας του οργανισμού.Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στο μεταβολισμό των οστών, των πρωτεϊνών και τη σύνθεση λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία νέων κυττάρων. Η έκκριση ινσουλίνης και η λειτουργία της, απαιτούν μαγνήσιο.Η ενεργοποίηση των βιταμινών Β, η χαλάρωση των μυών, η πήξη του αίματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό (ATP), χρειάζονται μαγνήσιο.
Κάλιο
Η διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθά στη διατήρηση της πίεσης σε κανονικά επίπεδα. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα το γιαούρτι, παρέχουν ικανοποιητικές ποσότητες καλίου.
Ιώδιο
Το ιώδιο είναι βασικό στοιχείο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.Σελήνιο
Το σελήνιο έχει δράσεις στην πρόληψη κατά του καρκίνου.Λινολεϊκό οξύ
Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι ευεργετικό λιπαρό οξύ που σε πειραματόζωα καταστέλλει διάφορες μορφές καρκίνου. Επίσης σε έρευνες βρέθηκε ικανό να σκοτώνει κύτταρα καρκίνου των ανθρώπων όπως αυτά του καρκίνου του δέρματος, του παχέος εντέρου, του μαστού. Επίσης μπορεί να μειώνει τη χοληστερόλη και να προλαμβάνει την αθηρωμάτωση.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
|
ΠΕΡΙΕ
ΚΤΙΚΟ
ΤΗΤΑ
|
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
|
ΠΕΡΙΕ
ΚΤΙΚΟ
ΤΗΤΑ
|
Κύρια συστατικά
|
Βιταμίνες
| ||
Νερό (%)
|
87,3
|
Βιταμίνη Α (mg/L)
|
0.4
|
Λακτόζη (%)
|
4,60
|
Βιταμίνη D (mg/L)
|
0.0006
|
Λίπος (%)
|
3,90
|
Βιταμίνη Ε (mg/L)
|
0.98
|
Πρωτεΐνη (%)
|
3,25
|
Θειαμίνη, Β1 (mg/L)
|
0.44
|
Ανόργανα συστατικά (%)
|
0,65
|
Ριβοφλαβίνη, Β2 (mg/L)
|
1.75
|
Ανόργανα συστατικά
|
Νιασίνη (mg/L)
|
0.94
| |
Ασβέστιο (mg/100g)
|
125
|
Παντοθενικό οξύ (mg/L)
|
3.46
|
Φώσφορος (mg/100g)
|
100
|
Βιταμίνη Β6 (mg/L)
|
0.64
|
Κάλιο (mg/100g)
|
150
|
Βιοτίνη (mg/L)
|
0.031
|
Νάτριο (mg/100g)
|
44
|
Φυλλικό οξύ (mg/L)
|
0.050
|
Μαγνήσιο (mg/100g)
|
13
|
Βιταμίνη Β12 (mg/L)
|
0.0043
|
Ψευδάργυρος (μg/kg)
|
3900
|
Βιταμίνη C (mg/L)
|
21.1
|
Σίδηρος (μg/kg)
|
200
|
Το βασικό ένζυμο που διασπά τη λακτόζη είναι η λακτάση και αυτή απουσιάζει σε πολλούς ενήλικες. Ο οργανισμός μας σταματάει να παράγει λακτάση από δύο χρονών και έπειτα. Πολλοί επιστήμονες σήμερα υποστηρίζουν ότι η ιδιαιτερότητα δεν είναι να μην μπορείς να χωνέψεις το γάλα αλλά το να μπορείς και κατηγοριοποιούν αυτούς τους ανθρώπους ως lactase tolerant people. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της κατηγορίας απαντάται στους Βορειοευρωπαίους όπου στην κορυφή βρίσκονται οι Σκανδιναβοί που δείχνουν να απολαμβάνουν ανενόχλητοι το γάλα τους. Αντίθετα όσο κατεβαίνουμε προς το νότο οι ενήλικες υποφέρουν συχνά πίνοντας το. Οι δε Αφρικανοί και Ασιάτες δεν μπορούν να το χωνέψουν σε συντριπτική πλειοψηφία. Μια θεωρεία υποστηρίζει ότι στη Βόρεια Ευρώπη λόγω της έλλειψης ήλιου και της βιταμίνης D o οργανισμός προσαρμόστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να απορροφά τα πολύτιμα στοιχεία του γάλακτος.