MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Το αλάτι βλάπτει του υπερτασικούς αλλά όχι τον υπόλοιπο πληθυσμό


Eπιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Τους τελευταίους μήνες δημοσιεύτηκαν μελέτες που φαίνεται να ανατρέπουν τα παλαιότερα δεδομένα όπου το αλάτι έβλαπτε την καρδιά. Βέβαια αν διαβάσει κανείς αυτές τις μελέτες καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το αλάτι είναι καλό να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς αλλά όχι από όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό που δεν έχει πρόβλημα. 
Μέχρι πρότινος ίσχυε ότι:
Οι ενήλικες πρέπει να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη άλατος στα 6 γραμμάρια την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του καφέ), αν θέλουν να ελαττώσουν την αρτηριακή τους πίεση και τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού.
Συγκεκριμένα αν μειωθεί η κατανάλωση άλατος κατά 3,5 γραμμάρια ημερησίως (από τα 9,5 γραμμάρια που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, στα 6), θα υπάρξει μείωση κατά 13% στα εγκεφαλικά και κατά 10% στη στεφανιαία νόσο.
Το αλάτι αποτελείται κατά 40% από νάτριο και κατά 60% από χλώριο. Το νάτριο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό, καθώς και για τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων. Ωστόσο, 1 γραμμάριο την ημέρα είναι αρκετό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. 
Το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση – και η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών. Η αύξηση της πιέσεως οφείλεται στο ότι το νάτριο προκαλεί κατακράτηση υγρών και οι περιττές ποσότητες νερού μέσα στα αγγεία, αυξάνουν την πίεση σε αυτά.
Ποσοστό έως 75% του άλατος που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος κρύβεται σε τρόφιμα, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα (λ.χ. αλλαντικά), το τυρί, τα δημητριακά, το ψωμί, τα έτοιμα γεύματα, τα πατατάκια, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και γενικώς τα αλμυρά εδέσματα.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι καταναλωτές μπορούν να προσθέτουν στο φαγητό τους όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι και να διαβάζουν τις συσκευασίες των τροφίμων, ώστε να εντοπίζουν το αλάτι που περιέχουν και το οποίο αντιστοιχεί στην περιεκτικότητα σε νάτριο (sodium).
Όμως νεότερες μελέτες καταλήγουν ότι:
Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ αλάτι δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή πίεση αίματος και  μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από την καρδιά τους, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγο αλάτι, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, που φαίνεται να «απενοχοποιεί» το αλάτι σε σημαντικό βαθμό.
Τα νέα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), «σίγουρα δεν υποστηρίζουν τις σημερινές συστάσεις για μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης δρ Γιαν Στάεσεν, του Τμήματος Καρδιαγγειακών Παθήσεων του βελγικού πανεπιστημίου της Λουβέν.
Οι Βέλγοι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3.700 Ευρωπαίους και έκαναν διαδοχικές μετρήσεις της λήψης αλατιού μέσω δειγμάτων ούρων. Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την κατανάλωση αλατιού (χαμηλή-μέση-υψηλή). Κανείς δεν είχε πρόβλημα με την καρδιά του στην αρχή της έρευνας, και τα δύο τρίτα είχαν φυσιολογική πίεση.
Η μελέτη διήρκεσε οκτώ χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί πρόβλημα στην καρδιά και γενικά καρδιαγγειακό πρόβλημα δεν διέφερε στις τρεις ομάδες, παρόλο που κατανάλωναν διαφορετικές ποσότητες αλατιού. Μάλιστα, όσοι έτρωγαν το λιγότερο αλάτι εμφάνισαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτου (4%) από την καρδιά τους, έναντι μόλις 1% όσων έτρωγαν το περισσότερο αλάτι. Και στις τρεις ομάδες, περίπου το ένα στα τέσσερα άτομα, που είχαν ξεκινήσει με κανονική πίεση, στην πορεία εμφάνισαν υπέρταση.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συστολική πίεση του αίματος (αλλά όχι η διαστολική) αύξανε διαχρονικά, όσο αύξανε η λήψη αλατιού, όμως η αύξηση ήταν πολύ μικρή και δεν κρίθηκε ότι έχει επιπτώσεις για την υγεία.
Ο Στάεσεν δήλωσε ότι, παρά τα συμπεράσματα της μελέτης, έχει πάντα νόημα να μειώσουν το αλάτι όσοι έχουν ήδη υψηλή πίεση ή όσοι πάσχουν από την καρδιά τους, όμως διευκρίνισε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να συστήσει κανείς στο γενικό πληθυσμό να μειώσει την κατανάλωση αλατιού. Δεν απέκλεισε μάλιστα η μείωση του αλατιού να έχει και παρενέργειες, αφού μπορεί στη θέση του να χρησιμοποιούνται από τα εστιατόρια ή τις εταιρίες τροφίμων άλλες δυνητικά επιβλαβείς ουσίες και συντηρητικά για να αναπληρώσουν την απώλεια γεύσης.
To σίγουρο είναι ότι το αλάτι είναι καλό να το αποφεύγουν οι υπερτασικοί και γενικά όσοι πάσχουν από την καρδιά τους. 

ΠΗΓΗ  ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
Reuters

Ηλιακό έγκαυμα. Πρώτες βοήθειες και τι πρέπει να προσέχουμε.




του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
ανανεώθηκε 23/7/2015
Το ηλιακό έγκαυμα αποτελεί οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVB) η οποία διαπερνά την επιδερμίδα. Μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρύ μέχρι πολύ σοβαρό ανάλογα με τον τύπο δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. 
Αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη λεγόμενη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όχι από την θερμότητα (δηλαδή ηλιακά εγκαύματα παθαίνουμε και στο κρύο, στα χιόνια). Οι κλινικές εκδηλώσεις του κυμαίνονται από απλό, ήπιο ερύθημα ως οίδημα (πρήξιμο), δημιουργία φυσαλίδων και έντονο πόνο. Να θυμάστε πάντα, ότι ένα έγκαυμα μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Μη διστάσετε να καλέσετε τις πρώτες βοήθειες αμέσως.

Συμπτώματα
  • Σε ήπιες και απλές περιπτώσεις το ηλιακό έγκαυμα θα εκδηλωθεί με ελαφρύ κοκκίνισμα του δέρματος, και πόνο.
  • Αρχικά, το δέρμα γίνεται κόκκινο περίπου 2-6 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και αισθάνεται ενόχληση. Οι μέγιστες επιδράσεις παρατηρούνται σε 12-24 ώρες.
  • Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις  παρουσιάζονται σοβαρά δερματικά προβλήματα όπως κάψιμο και φουσκάλες, μαζική απώλεια υγρών αφυδάτωση), ηλεκτρολυτικές διαταραχές και ενδεχομένως λοίμωξη.
  • Σε παραμελημένα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα και μετά από αρκετή έκθεση, ένα άτομο μπορεί να πάθει σοκ (κακή κυκλοφορία του αίματος σε ζωτικά όργανα), ενώ μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο

Άλλα κοινά συμπτώματα είναι:
  • Ρίγη
  • Πυρετός
  • Ναυτία ή εμετός ή και τα δύο
  • Συμπτώματα σοβαρής ίωσης και πυρετός
  • Απώλεια δέρματος σε περίπου 4-7 ημέρες μετά την έκθεση

Πρώτες βοήθειες και θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα
  • Απομακρυνθείτε αμέσως απ’ τον ήλιο πηγαίνοντας στη σκιά ή σε κλειστό χώρο 
  • Καθαρίστε και δροσίστε την περιοχή με άφθονο καθαρό νερό.
  • Βάλτε στο σημείο μια υγρή κομπρέσα και κάντε ντους κάθε δεκαπέντε λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε τη διείσδυση του εγκαύματος και θα ανακουφιστείτε. Για ήπια εγκαύματα από τον ήλιο, κρύα επιθέματα από το φαρμακείο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν. Ενυδατώστε την γάζα ή ένα μαλακό καθαρό ύφασμα. Απαλά εφαρμόστε στην περιοχή που έχει  καεί από τον ήλιο για 15-20 λεπτά. Κάντε αλλαγή ή ανανεώσετε το ύφασμα και το διάλυμα κάθε 2-3 ώρες.
  • Κάντε ένα δροσερό ντους  (όχι παγωμένο) ή μπάνιο για να απαλύνει τον πόνο.  Αποφύγετε άλατα μπάνιου, έλαια και αρώματα, διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις ευαισθησίας. Αποφύγετε το τρίψιμο ή το ξύρισμα. Χρησιμοποιήστε μαλακές πετσέτες να στεγνώσουν απαλά το σώμα. Μην τρίβετε!
  • Εφαρμόστε ένα προϊόν που να βοηθάει την επούλωση, ενυδατώνοντας το δέρμα, ενώ παράλληλα προστατεύει από μικρόβια και βακτηρίδια
  • Αποφύγετε εντελώς την περαιτέρω έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Απλά παυσίπονα μπορεί να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή ειδικά όταν αρχίσετε να τα παίρνετε νωρίς. Αν όμως ο πόνος είναι ισχυρότερος και δεν σας ανακουφίζουν τα κλασικά παυσίπονα, επικοινωνήστε με ένα γιατρό ή πηγαίνετε στα επείγοντα.
  • ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ βούτυρο ή λάδι ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΚΑΥΜΑ.
  • Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύ ενυδατικό, χωρίς άρωμα. 
  • Αποφύγετε τις λοσιόν που περιέχουν τοπικό αναισθητικό.
  • Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ 
• Να μην παραμελούμε ένα κάψιμο ακόμη και εάν έγινε πριν από 15 ημέρες. 
• Να ελέγχουμε το σημείο που κάηκε για τυχόν επιμόλυνση.
• Να μη χρησιμοποιείται λευκοπλάστης.
• Να μην εφαρμόζονται αντισηπτικά με χρώμα πάνω στο κάψιμο.
• Να μη χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για την πρόληψη των επιμολύνσεων.
• Να μη χρησιμοποιείται οξυζενέ ή οινόπνευμα πάνω στην πληγή.
• Να μη σπάμε τις φουσκάλες.

Πότε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια;
Εάν αισθάνεστε ότι  το έγκαυμα είναι σοβαρό, καλέστε τον γιατρό. Αν το άτομο που έχει πάθει το έγκαυμα έχει βεβαρημένο ιστορικό με άλλες παθήσεις και παίρνει φάρμακα. 
Εάν ένα άτομο με ηλιακό έγκαυμα παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να πάει σε τμήμα επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου:
  • Δριμύς πόνος
  • Σοβαρές φουσκάλες
  • Πονοκέφαλος
  • Σύγχυση
  • Ναυτία ή εμετός
  • Λιποθυμία
  • Οξύ πρόβλημα με μια άλλη ιατρική κατάσταση
Σημαντικά
  • Φροντίστε να κάνετε το συντομότερο μια εξέταση δέρματος με ψηφιακή χαρτογράφηση για να εντοπιστεί έγκαιρα μια ελιά-σπίλος που έχει αλλάξει και πρέπει να αξιολογηθεί και να παρακολουθηθεί. 
  • Αντιμετωπίστε το έγκαυμα και μετριάστε την ζημιά που έχει επιφέρει ο ήλιος στο δέρμα ή ακόμα συντομεύστε την επούλωση και τον πόνο με την μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας. 
Πηγές
American Academy of Dermatology. Sunscreens. 
FDA.gov. FDA Sheds Light on Sunscreens.
MedicineNet.com. Sunburn and Sun Poisoning.
MedicineNet.com. Sun Protection and Sunscreens.
skincancer.org. Skin Cancer Facts.

Τι είναι η μυρμηκία; Πώς μεταδίδεται; Τι προκαλεί; Yπάρχει θεραπεία;



Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr


Οι περισσότερες μυρμηκίες εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης επαφής κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το κολύμπι και η κατασκήνωση.


Οι μυρμηκιές οφείλονται στην προσβολή του δέρματος από κάποια στελέχη του ιού HPV (Human Papilloma Virus), δηλαδή του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Σημειώνεται ότι κάποια άλλα στελέχη προκαλούν τα κονδυλώματα -συνήθως διαφορετικά από αυτά υπεύθυνα για τις μυρμηκιές. 
Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. 
Οι διαφορετικοί τύποι του ιού προκαλούν συνήθως μυρμηκίες σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο ιός μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών.


Μετά την αρχική επαφή, ο ιός HPV μπορεί να μείνει ανενεργός ή σε λανθάνουσα κατάσταση στο δέρμα και ενδέχεται να μην υπάρξουν αμέσως ορατά συμπτώματα.
Αυτό σημαίνει ότι πολλά άτομα ενδέχεται να είναι φορείς του ιού HPV χωρίς να το μάθουν ποτέ. 



Είναι λοιπόν οι μυρμηκιές ένα κοινό και συχνά επίμονο νόσημα που προσβάλλει τις παλάμες, τα πέλματα, το πρόσωπο αλλά και δυνητικά κάθε σημείο του δέρματος. Είναι μεταδοτικό νόσημα από άνθρωπο σε άνθρωπο και ιδίως απαντάται σε μέλη κολυμβητηρίων και γυμναστηρίων, καθώς οι συνθήκες υγρασίας, η βάδιση με γυμνά πέλματα και τα κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ λαβές γυμναστικών οργάνων), ευνοούν την εξάπλωσή τους. Είναι πολύ συχνές στα παιδιά.


Μολονότι είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στον ιό HPV, ορισμένοι φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτόν, ενώ άλλοι είναι εκ φύσεως πιο ανθεκτικοί. 

Οι μυρμηκίες εμφανίζονται συχνότερα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι εξασθενημένο. 
Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιθανότερο να προσβληθούν, καθώς δεν έχουν αναπτύξει (ακόμη) αντισώματα κατά του ιού και έρχονται συχνότερα σε επαφή με άτομα που έχουν μυρμηκίες. 
Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με στεροειδή ή πάσχουν από ασθένειες που καταστέλλουν τη δράση του ανοσοποιητικού, όπως η λοίμωξη με HIV, έχουν επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυρμηκίες.


Οι δύο συχνότεροι τύποι μυρμηκίας  είναι η κοινή μυρμηκία και η μυρμηκία των ποδιών.
Οι κοινές μυρμηκίες αναπτύσσονται συνήθως στα δάχτυλα, στο πίσω μέρος της παλάμης, στα χέρια και στα πόδια. Οι μυρμηκίες των ποδιών εμφανίζονται συνήθως στα πέλματα. Οι μυρμηκιές των πελμάτων οφείλονται κυρίως στο στέλεχος 1, ενώ των χεριών στο 2 και το 4. Οι ομαλές μυρμηκιές με κύρια εντόπιση στο πρόσωπο οφείλονται στα στελέχη 3 και 10.

Οι μυρμηκιές έχουν χρόνο επώασης 2-9 μήνες και παρουσιάζονται στα χέρια σαν ανώδυνες βλατίδες, ενώ στα πέλματα προσομοιάζουν με υπερκερατώσεις που μπορεί να εκληφθούν από τον ασθενή ως τύλοι (κάλοι), οι οποίοι είναι έντονα επώδυνοι κατά τη βάδιση. Επίσης στην επιφάνεια των μυρμηκιών, ιδίως εάν αφαιρεθεί το επιφανειακό στρώμα δέρματος παρατηρούνται μαύρα στίγματα που αντιστοιχούν σε θρομβωμένα αγγεία.
Οι ομαλές μυρμηκιές διαφέρουν, διότι εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο ως μικρές ανώδυνες βλατίδες, που, ιδιαίτερα στους άνδρες λόγω ξυρίσματος, εξαπλώνονται γρήγορα. 
Οι κοινές μυρμηκίες είναι  καλοήθη εξογκώματα του δέρματος. Η κοινή μυρμηκία μοιάζει με ένα σκληρό εξόγκωμα με ανώμαλη επιφάνεια που μοιάζει με κουνουπίδι. Οι μυρμηκίες μπορεί να είναι στρογγυλές ή με ακανόνιστο σχήμα, επίπεδες ή εξογκωμένες και μπορούν να φτάσουν το μέγεθος του μπιζελιού. Μπορεί να είναι λευκές, γκρίζες ή καφέ. Οι κοινές μυρμηκίες αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάκτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης, αλλά ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν στα γόνατα και στο πρόσωπο, κυρίως σε σημεία όπου το δέρμα έχει σχιστεί.


Γενικά οι μυρμηκιές είναι νόσημα με απρόβλεπτη πορεία, που εξαρτάται σημαντικά από την άμυνα του κάθε οργανισμού, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αυτοίασης.




Οι μυρμηκίες είναι μεταδοτικές και είναι πιθανόν να εξαπλωθούν και σε άλλα σημεία του σώματος ή να μεταδοθούν σε άλλα άτομα. Γι’ αυτό το λόγο, καλύτερο είναι να αντιμετωπίζονται αμέσως με θεραπεία.


Θεραπευτική Αντιμετώπιση
Θεραπευτικά χρησιμοποιούνται μέθοδοι καταστροφής του προσβεβλημένου από τον ιό δέρματος, όπως η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, η διαθερμοπηξία, η τοπική χρήση χημικών παραγόντων (ιμικουιμόδη, ποδοφυλοτοξίνη, 5-φθοριοουρακίλη, κερατολυτικά) η χρήση laser, η χειρουργική αφαίρεση και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις η χρήση ρετινοειδών τοπικά (ομαλές μυρμηκιές) ή συστηματικά σε μεγάλη προσβολή (μυμηκιώδης επιδερμοδυσπλασία).Σε κάθε περίπτωση μπορεί να απαιτηθούν αρκετές συνεδρίες για την εξάλειψη του προβλήματος.

Εμφάνιση νέων βλαβών μετά την περίοδο των 6 μηνών συνεπαγέται 
επαναμόλυνση από τον ιό HPV των μυρμηκιών.

Διαβάστε επίσης

Human Papillomaviruses (HPV). Kονδυλώματα - μυρμηκιες. Πρόληψη και εμβολιασμός


Καλοκαιρινά φαγητά με λίγες θερμίδες

Η ελληνική κουζίνα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ποικιλία γεύσεων και τρόπων μαγειρέματος (τηγανητά, στα κάρβουνα, στο φούρνο, στη γάστρα) προς τέρψη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να προσέξεις τη διατροφή σου όταν τρως σε μία ταβέρνα. Η αλήθεια είναι ότι, με λίγη προσοχή, μπορείτε να φάτε καλά και με λιγότερες θερμίδες, σε σύγκριση με τους πιο... απρόσεκτους συνδαιτυμόνες σας. Πρέπει να πούμε, επίσης, ότι στα μενού που ακολουθούν οι θερμίδες των μεζέδων είναι ελαφρώς παραπλανητικές, με την έννοια ότι από ένα χταπόδι στα κάρβουνα ή ένα λουκάνικο θα φάνε όλοι από λίγο, οπότε οι θερμίδες θα μοιραστούν.

Tι να προσέξετε

Ποιο μενού να προτιμήσετε
Θερμίδες
Xταπόδι στα κάρβουνα
240
Kαλαμάρι τηγανητό
323
Xόρτα σαλάτα
84
Φρέσκο φιλέτο ξιφία στη σχάρα
203
Γλυκό κυδώνι
80
Σύνολο
930
Ποιο μενού να αποφύγετε
Θερμίδες
Λουκάνικο χωριάτικο τηγανητό
559
Πατάτες τηγανητές
583
Xωριάτικη σαλάτα
282
Mπριζόλα μοσχαρίσια γάλακτος στη σχάρα
370
Mπακλαβάς
432
Σύνολο
2.226
- Δεν είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσετε τις διαπιστώσεις των εστιατόρων ότι οι Έλληνες είναι από τους καλύτερους πελάτες, επειδή παραγγέλνουν πολλά πιάτα.
- Bάλτε σε ένα μικρό πιάτο ό,τι θέλετε να φάτε από τους μεζέδες και κρατήστε το πιρούνι σας μακριά από τα πιάτα των υπολοίπων.
- Προτιμήστε το ψητό ψάρι και το άπαχο κρέας στη σχάρα και όχι τα μαγειρευτά φαγητά.
- Zητήστε να σας σερβίρουν το κρέας ή το κοτόπουλο χωρίς τηγανητές πατάτες.
- Aπομακρύνετε το πανέρι με το ψωμί από το τραπέζι. Mην ξεχνάτε ότι μία λεπτή φέτα άσπρο ψωμί σάς δίνει περίπου 90 θερμίδες. Eάν έχετε δυνατότητα επιλογής, ζητήστε μαύρο ψωμί, που είναι πλούσιο σε ίνες.
- Mη διστάσετε να δώσετε συγκεκριμένη παραγγελία στο σερβιτόρο, π.χ., να αλλάξει τη γαρνιτούρα σε ένα πιάτο (αντί για πατάτες να βάλει σαλάτα).
- Aποφύγετε τα καπνιστά αλλαντικά και τις ποικιλίες τυριών. Mπορείτε όμως να φάτε προσούτο με ρόκα (ως κυρίως πιάτο).
- Eάν θέλετε ένα κρύο πιάτο, προτιμήστε το ψάρι, π.χ., μαριναρισμένο σολομό με λαχανικά.
- Kαλό είναι να πάρετε μία πράσινη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, χωρίς καλαμπόκι, μπέικον, ή κρύα ζυμαρικά.
- Eίναι καλύτερο να αποφύγετε τα ζυμαρικά και να προτιμήσετε το κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο. Aν δεν μπορείτε να αντισταθείτε όμως, τότε απολαύστε την πάστα χωρίς πολλές σάλτσες ή επιπλέον τυρί.
- Προτιμήστε τα πιάτα με λαχανικά και αποφύγετε αυτά που έχουν κιμά και κρέμα γάλακτος.
- Eάν θέλετε να γλιτώσετε τις επιπλέον θερμίδες, ζητήστε το κυρίως πιάτο (π.χ., φιλέτο) χωρίς σάλτσα, μόνο με τη γαρνιτούρα των λαχανικών.
Για το επιδόρπιο: Eίναι προτιμότερο να κλείσετε το γεύμα σας πίνοντας λίγο κρασί από το να παραγγείλετε έναν καφέ ή ένα γλυκό, ώστε να μη φορτώσετε το στομάχι σας. Mια καλή ιδέα για επιδόρπιο είναι τα φρούτα. Eάν, ωστόσο, δεν ακολουθείτε μία αυστηρή δίαιτα και θέλετε να φάτε ένα ελαφρύ γλυκό, τότε μπορείτε να διαλέξετε ένα ψητό μήλο ή ένα γλυκό κυδώνι.
Η αγαπημένη συνήθεια αρκετών είναι ο καφές μετά το γεύμα. H αλήθεια είναι ότι για να τον πιείτε θα πρέπει να προσθέσετε τουλάχιστον μία κουταλιά ζάχαρη (είναι πικρός και δυνατός καφές), γεγονός που σημαίνει επιπλέον θερμίδες. Mπορείτε ωστόσο να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες ζητώντας ντεκαφεϊνέ καφέ και προσθέτοντας λίγο νερό, για να γίνει πιο ελαφρύς. Eάν παρ’ όλα αυτά ο καφές σάς δυσκολεύει στον ύπνο, καλό θα ήταν να τον αποφύγετε.

ΠΩΣ NA AΠOΛAYΣETE TO ΦAΓHTO KAI THN... ΠAPEA

Nα τρώτε αργά, απολαμβάνοντας το φαγητό που διαλέξατε. Mην ξεχνάτε ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να πάρει ο εγκέφαλός σας το μήνυμα ότι το στομάχι σας είναι γεμάτο.
Nα αφήνετε συχνά τα μαχαιροπίρουνα στο πλάι του πιάτου. Είναι ένας απλός τρόπος για να καθυστερήσετε, αλλά και μία ευκαιρία να κουβεντιάσετε με τους συνδαιτυμόνες σας.
Πίνετε μικρές γουλιές από το ποτό σας. Eίναι μία ακόμη τακτική για να μην τρώτε βιαστικά.
Aφήστε τη... δύναμή σας στο πιάτο! Oι περισσότεροι έχουμε μάθει να μην αφήνουμε την τελευταία μπουκιά, τη... δύναμή μας, με αποτέλεσμα να θεωρούμε ότι έχουμε χορτάσει μόνον όταν «καθαρίσουμε» το πιάτο. Tα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Eάν δεν μπορείτε να αφήσετε φαγητό στο πιάτο σας, παρ’ όλο που έχετε χορτάσει, τότε ζητήστε από το σερβιτόρο να το πάρει από μπροστά σας.

KPAΣI Ή MΠIPA;

Oι διαιτολόγοι απαντούν στο δίλημμα «κρασί ή μπίρα» χωρίς περιστροφές: ασφαλώς κρασί. H μπίρα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί αυξάνει την κατακράτηση υγρών και προκαλεί το γνωστό φούσκωμα. Tο ίδιο ισχύει και για τα αεριούχα ποτά, όπως η σόδα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί δεν εγκρίνουν την τακτική πολλών που βάζουν σόδα στο κρασί τους. Aντί για σόδα, προτείνουν να βάλετε λίγο νερό ή μερικά παγάκια. Eπίσης, συμβουλεύουν να μην πιείτε περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί κατά τη διάρκεια του γεύματος.

 «KOΨTE» THN OPEΞH ΣAΣ... TPΩΓONTAΣ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν το πρωινό ή κάποιο άλλο γεύμα, με το σκεπτικό ότι έτσι γλιτώνουν θερμίδες. Kι όμως, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να αδυνατίσετε είναι να τρώτε τρία γεύματα την ημέρα σε σταθερές ώρες, καθώς και δύο ενδιάμεσα. Mε άλλα λόγια, για να χάσετε βάρος πρέπει να φάτε! Προτείνουν ακόμη μερικούς τρόπους για να χαλιναγωγήσετε την όρεξή σας και να περιορίσετε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε:
- «Kόψτε» την πείνα σας τρώγοντας στικ καρότου ή αγγουριού βουτηγμένα σε λεμόνι.
- Λίγο πριν καθίσετε στο τραπέζι, πιείτε ένα ποτήρι νερό.
- Aρχίστε το γεύμα σας με τη σαλάτα.

7 TPOΠOI ΓIA NA... ΓΛITΩΣETE ΘEPMIΔEΣ

  •  Mην πάτε πεινασμένοι στο εστιατόριο. Δεν εννοούμε φυσικά να έχετε φάει προηγουμένως ένα πλήρες γεύμα, αλλά να μην έχετε αφήσει το στομάχι σας άδειο όλη την ημέρα, με το σκεπτικό ότι το βράδυ θα φάτε έξω. Στην περίπτωση αυτή είναι πιο εύκολο να υποκύψετε στον πειρασμό των πλούσιων σε λιπαρά φαγητών.
  • Διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο. Δείτε με τι συνοδεύονται τα κύρια πιάτα και, αν έχετε απορίες, ρωτήστε το σερβιτόρο ή ζητήστε του να σας προτείνει κάτι ελαφρύ.
  • Aν δεν είστε σίγουροι για το μέγεθος της μερίδας, ρωτήστε. Eίναι πιθανό, π.χ., η μακαρονάδα θαλασσινών να είναι για δύο άτομα.
  • Mην ξεχνάτε ότι πρέπει να ικανοποιήσετε το στομάχι και όχι τα... μάτια σας. Aν ανήκετε σ’ αυτούς που θέλουν πολλά και πλούσια πιάτα στο τραπέζι τους, τότε σας προτείνουμε να παραγγείλετε με δόσεις.
  • Mην αφήσετε τους μεζέδες να σας... πλανέψουν. Όταν ετοιμάζεστε να παραγγείλετε, επικεντρωθείτε στο κυρίως πιάτο. Aυτή η επιλογή θα καθορίσει και τα συνοδευτικά πιάτα που θα διαλέξετε. Yπάρχουν, λόγου χάρη, πιάτα που έχουν ως γαρνιτούρα λαχανικά και άλλα που δεν έχουν καθόλου. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να παραγγείλετε μία σαλάτα, ώστε να εξασφαλίσετε ένα ισορροπημένο γεύμα.
  • Μην προσθέτετε περισσότερα λιπαρά στο φαγητό. Mη βάλετε, λόγου χάρη, πολύ βούτυρο πάνω στην ψητή πατάτα ή ζητήστε να σας σερβίρουν τη σάλτσα ξεχωριστά, έτσι ώστε να ελέγχετε πόσο θα φάτε.
  • Mοιραστείτε τα πρώτα πιάτα με τους συνδαιτυμόνες σας. Είναι μία καλή τακτική για να φάτε λίγο απ’ όλα, χωρίς τύψεις.
 ΠΗΓΗ incardiology.gr

Αντηλιακά, πώς και πότε μπορεί να χρησιμοποιούνται;




Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D. medlabnews.gr
Διαπιστώνω ότι έχουμε μάθει ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αντιηλιακά, αλλά δεν ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε και πότε.
Παρά τα όσα μπορεί να πιστεύουν πολλοί, η επίλογή του σωστού αντιηλιακού είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση αφού εκτός απότην εμφανισή μας μπορεί να επηρεάσει σοβαρότατα και την υγεία μας, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου οι ειδικοί προειδοποιούν για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η ηλιακή ακτινοβολία. Ιδου λοιπόν πως μπορείτε να διαλέξετε το σωστό αντιηλιακό ανάλογα με τον τύπο του δερματός σας.
ΤΥΠΟΙ 1: Πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, που δεν μαυρίζει, αλλά παθαίνει πολύ εύκολα εγκαύματα. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν συνήθως ανοιχτόχρωμα μαλλιά και φακίδες. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από 10-15.
ΤΥΠΟΙ 2: Ανοιχτόχρωμο δέρμα, που είναι αρκετά ευαίσθητο και μαυρίζει πολύ λίγο, ενώ καίγεται σχετικά εύκολα. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από15-10.
ΤΥΠΟΙ 3: Είναι λιγότερο ανοιχτό δέρμα, πιο ανθεκτικό στον ήλιο και μαυρίζει σταδιακά. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από 10-15.
ΤΥΠΟΙ 4: Είναι το δέρμα που μαυρίζει πάντα, ενώ κάποιες φορές -όχι συχνά- παθαίνει έγκαυμα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέτρια σκούρο. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: 6-10.
ΤΥΠΟΙ 5: Το δέρμα αυτό μαυρίζει πάντα και δεν παθαίνει εγκαύματα, παρά μόνο σε ακραίες καταστάσεις. Είναι οι λεγόμενοι «μελαχρινοί» άνθρωποι. - Ενδεδειγμένο αντιηλιακό: δείκτες από 1-6.

Όλοι μας γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η παρατεταμένη έκθεσή στον ήλιο. Γι’αυτό  πολύ σημαντική είναι η χρήση αντιηλιακού κατά του καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο. Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα μας από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος, την φωτογήρανση (κατάσταση η οποία προκαλείται από τις UVA ακτίνες με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση ττης επιδερμίδας), τον καρκίνο του δέρματος και την αφυδάτωση.
Η φυσιολογική έκθεσή στον ήλιο είναι αναγκαία. Ο ακτίνες του ηλίου διεγείρουν την παραγωγή  βταμίνης D η οποία χρειάζεται για να έχουμε γερά κόκκαλα.

Οι ακτίνες που θεωρούνται επικίνδυνες είναι οι UVA και οι UVB. Για να προστατευτείς, θα πρέπει να μην εκτίθεσαι στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (12.00-16.00μμ) – αυτό το διάστημα οι ηλιακές ακτινές είναι εξαιρετικά βλαβερές. Αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, ψάξε για μέρη σκιερά ή κάθησε κάτω από την ομπρέλα.

Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο όλες τις ώρες.
Μην ξεγελιέσαι αν έχει συννεφιά. Τα σύννεφα δεν εμποδίζουν τις βλαβερές ακτίνες να περάσουν στο δέρμα σου.
Τι είναι ο δείκτης SPF;
Ο δείκτης προστασίας SPF αναφαίρεται στην ικανότητα που έχει ένα αντιηλιακό να μπλοκάρει τις UVB ακτίνες, οι οποίες προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα. Από την άλλη, δεν μπορεί να εμποδίσει τις UVA ακτίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος.

  
Μύθος Νο1: Το αντιηλιακό προσφέρει πλήρη προστασία. Η πραγματικότητα: Ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπορεί να  μπλοκάρει το 94% των UVB ακτίνων, ένα αντιηλιακό με SPF 30 το 97% ενώ ένα με SPF 45 το 98% των UVB. Πράγμα που σημαίνει ότι κανένα αντιηλιακό δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη και προστασία.

  
Μύθος Νο2: Αν χρησιμοποιήσω αδιάβροχο αντιηλιακό δεν θα χρειαστεί να το ανανεώσω. Η πραγματικότητα: Είτε πρόκειται για αδιάβροχο αντιηλιακό είτε όχι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το ανανεώνεις, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

  
Μύθος Νο3: Αν χρησιμοποιήσω αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30+ ,μπορώ να καθήσω στον ήλιο τον διπλάσιο χρόνο. Η πραγματικότητα: Τα αντιηλιακά με υψηλό δείκτη SPF μπλοκάρουν περισσότερες ακτίνες UVB αλλά όχι τις UVA που προκαλούν βαθύτερες δερματικές βλάβες.
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ιδανικός δείκτης προστασίας (SPF) είναι ο δείκτης 15, μόνο αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Επειδή, οι περισσότεροι από εμάς, βαριούνται την όλη διαδικασία του αντιηλιακού, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30. Αν τελικά αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μικρότερο δείκτη θα πρέπει να το απλώσεις παντού και προσεκτικά. Μην ξεχνάς ποτέ περιοχές όπως τα χείλια, τα αυτιά και τα πέλματα. 

Και μην ξεχνάτε:
- Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες και ισχυρές. Χρησιμοποιείτε πάντα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας κατόλληλο για τον τύπο του δέρματός σας.
- Απλώνετε το αντιηλιακό σε στεγνό δέρμα, για να απορροφάται καλύτερα.
- Φοράτε αντιηλιακό και όταν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, καθώς οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν το νερό.
- Ανανεώνετε το αντιηλιακό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και κυρίως κάθε φορά που ιδρώνετε ή βουτάτε στη θάλασσα. Αντιηλιακό χρειάζεστε και όταν βρίσκεστε κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης, αφού οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στην άμμο. Αν έχετε ήδη μαυρίσει, μπορείτε να επιλέξετε αντιηλιακό με χαμηλότερο δείκτη, αλλά όχι να πάψετε εντελώς να το χρησιμοποιείτε.

Γιατί πρήζονται τα πόδια μας, το καλοκαίρι;


Eπιμέλεια: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr


Tα πόδια μας είναι τα πιο ταλαιπωρημένα μέλη του σώματός μας, καθώς είναι τα πρώτα που υφίστανται την κούραση από τους καθημερινούς εξοντωτικούς ρυθμούς και δέχονται το βάρος ολόκληρου του σώματός μας.
Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να παρατηρήσουν ότι τα πόδια τους πρήζονται όταν κάνει ζέστη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι κάνουν μεγάλα αεροπορικά ταξίδια, αλλά ο μηχανισμός που προκαλεί τη διόγκωση των ποδιών στο αεροπλάνο είναι αρκετά διαφορετικός και σχετίζεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, στην οξυγόνωση του αίματος και την ακινησία επί ώρες.
Γιατί πρήζονται τα πόδια μας;
Εάν ένας άνθρωπος έχει την τάση να παρουσιάζει πρήξιμο των ποδιών, συνήθως την παρατηρεί όταν κάνει ζέστη και γι΄ αυτό ταλαιπωρείται περισσότερο απ΄ όσο οι άλλοι. Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά- επιστροφή που γίνεται από τις φλέβες των ποδιών. 
Ύστερα από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα, τα πόδια μας μπορεί να είναι πρησμένα και βαριά και αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών, τα οποία «λιμνάζουν» και προκαλούν το πρήξιμο.


H ακινησία, η ορθοστασία, η ζέστη, αλλά και ορισμένα φάρμακα, όπως λ.χ. η κορτιζόνη ή το πολύ αλάτι στο φαγητό, μπορεί επίσης να ευθύνονται για τα πρησμένα πόδια σας. 


Για να αποφύγει κανείς το πρήξιμο των ποδιών πρέπει να γυμνάζεται ήπια σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς και να μην κάνει το λάθος να προσπαθήσει να αποφύγει το πρήξιμο ελαττώνοντας την ποσότητα του νερού που καταναλώνει.
Όχι πολύ αλάτι
Εάν, εξάλλου, βάζει αλάτι στο νερό του- κάτι που πολλοί κάνουν επειδή ξέρουν ότι η έντονη εφίδρωση του καλοκαιριού προκαλεί και απώλεια άλατος- πρέπει να προσέχει να μην το παρακάνει. Πολλοί άνθρωποι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον εαυτό τους καταναλώνοντας πάρα πολύ αλάτι στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πρέπουσα ισορροπία των αλάτων στον οργανισμό τους. Απαραίτητο είναι ακόμα να διατηρούνται τα πόδια υπερυψωμένα όταν αναπαύεται κανείς, ώστε να ρέει πιο εύκολα το αίμα προς την καρδιά. Μπορεί κανείς να τοποθετήσει ένα μαξιλάρι κάτω από τους αστραγάλους του, για να το πετύχει αυτό. Τέλος, πρέπει κανείς να φοράει άνετα ρούχα και όχι στενά, ενώ ειδικά οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα τακούνια.






• Αποφύγετε τα στενά παπούτσια και τις πολύ σφιχτές κάλτσες.
• Όταν βρίσκεστε για πολλή ώρα όρθιοι, κάντε διακριτικές κινήσεις των ποδιών για να αποφύγετε το πρήξιμο που προκαλείται από τα συσσωρευμένα υγρά.
• Περιορίστε το πολύ αλάτι, επειδή ευνοεί την κατακράτηση υγρών.
• Αποφεύγετε τη ζέστη και την ηλιοθεραπεία, επειδή ευνοεί το πρήξιμο των ποδιών.
• Όταν ξεκουράζεστε, τοποθετήστε τα πόδια σας μερικά εκατοστά πάνω από το υπόλοιπο σώμα, λ.χ. πάνω σε ένα μαξιλάρι ή στο μπράτσο του καναπέ, για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος.






Αν έχετε φλεβίτιδα ή προβλήματα στο κυκλοφορικό σας σύστημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία. Ακόμη, ορισμένες φορές τα πρησμένα πόδια μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης. Για το λόγο αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων