MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Αντιμετώπιση της ακμής και των ουλών που προκαλεί με την πρωτοποριακή ιατρική μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας.

των Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ.βιολόγος, Θάλεια Γούτου, αισθητικός, medlabnews.gr
Η ακμή είναι ένα σημαντικό δερματικό πρόβλημα, ή καλύτερα μία ασθένεια, που ταλαιπωρεί τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες. Το ψυχολογικό και ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο της ασθένειας αυτής και στις δύο κατηγορίες είναι πολύ σημαντικό. Η ακμή και οι ουλές που προκαλεί επηρεάζουν τη συμπεριφορά, την αποδοχή των ασθενών από τρίτους, ακόμα και την ανεύρεση εργασίας σε πολλές περιπτώσεις. Τα ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι πάσχοντες από ακμή περιλαμβάνουν την αντικοινωνικότητα, τη μειωμένη αυτοπεποίθηση, την κατάθλιψη, τη σύγχυση, τον θυμό κ.α.

Αίτια εμφάνισης ακμής:
Η εμφάνιση της ακμής είναι αποτέλεσμα της φράξης και της φλεγμονής των σμηγματορροϊκών θυλακίων του δέρματος. Τα βασικά αίτια που προκαλούν την ακμή είναι:
  • ·      Η υπερπαραγωγή των κυττάρων που δομούν τον σμηγματοροϊκό αδένα
  • ·      Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος
  • ·      Η μόλυνση του δέρματος από το βακτήριο Propionibacterium acnes (P.acnes)
  • ·      Η φλεγμονώδης απάντηση του δέρματος στην παραπάνω μόλυνση


Θεραπεία της ακμής:
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ακμής είναι ποικίλα και έχουν δράση σε έναν ή περισσότερους παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα. Οι πιο συχνές θεραπείες έχουν να κάνουν με χρήση αντιβιοτικών ή αντιμικροβιακών σκευασμάτων, με κερατολυτικούς παράγοντες (όπως είναι το σαλικυλικό οξύ), καθώς και με την από το στόμα λήψη ειδικών αντιβιοτικών. Η ασφαλέστερη ίσως μέθοδος για την καταπολέμηση της ακμής είναι η φωτοδυναμική θεραπεία.

Πρωτοποριακή αντιμετώπιση της ακμής με φωτοδυναμική θεραπεία!
Η φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιεί καθαρό φως απαλλαγμένο από UV ακτινοβολία σε ειδικό μήκος κύματος που στοχεύει στο βακτήριο της ακμής P.acnes. Υπάρχουν δύο είδη φωτός που χρησιμοποιούνται στη φωτοδυναμική θεραπεία, το μπλε φως, το οποίο είναι βακτηριοκτόνο, και το κόκκινο φως το οποίο διεγείρει τους ινοβλάστες για την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, μειώνει τη λιπαρότητα και αντιμετωπίζει τις ουλές. Ανάλογα με τον τύπο της ακμής συνίσταται η εναλλαγή των δύο τύπων φωτός ανά συνεδρία.

Απόλυτα ασφαλής μέθοδος χωρίς παρενέργειες και για όλους τους τύπους δέρματος
Το φως που χρησιμοποιείται δεν είναι laser και δεν καίει το δέρμα. Μετά τη θεραπεία ο θεραπευόμενος μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο και να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του. Η μόνη περίπτωση που η φωτοδυναμική θεραπεία αντενδείκνυται είναι σε άτομα με έντονη φωτοευαισθησία που προκύπτει είτε από κάποια πάθηση (όπως επιληψία ή πορφυρία) ή από λήψη φωτοευαίσθητων φαρμάκων. Για την αντιμετώπιση της ακμής, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, συνήθως προτείνεται ένας αριθμός 6-8 συνεδριών, με την κάθε συνεδρία να διαρκεί 30 Λεπτά και με συχνότητα 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι από 1 έως 3 μήνες.

Πλεονεκτήματα της φωτοδυναμικής θεραπείας σε σχέση με άλλες μεθόδους:
Τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι η απόλυτη ασφάλεια και τα γρήγορα και ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς η φωτοδυναμική θεραπεία αντιμετωπίζει σε διάφορα επίπεδα το πολυπαραγοντικό πρόβλημα της ακμής. Έρευνες δείχνουν ότι η από του στόματος λήψη  αντιβιοτικών προκαλεί παρενέργειες όπως οι ζαλάδες, οι γαστρεντερικές διαταραχές, οι αλλεργικές αντιδράσεις κ.α. ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητα του βακτηρίου P.acnes. Αντίθετα η φωτοδυναμική θεραπεία δεν έχει καμία παρενέργεια ενώ δίνει πολύ καλά αποτελέσματα αρκετά γρήγορα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μετά το πέρας της θεραπείας το δέρμα μένει ενυδατωμένο και ελαστικό αντίθετα με τις συμβατικές μεθόδους που συνήθως ξηραίνουν το δέρμα.

Άλλες εφαρμογές της Φωτοδυναμικής Θεραπείας
Η φωτοδυναμική θεραπεία πρωτίστως χρησιμοποιήθηκε στη δερματολογία όσον αφορά τη θεραπεία κάποιων τύπων καρκίνου του δέρματος. Επίσης χρησιμοποιείται σε μονάδες εγκαυμάτων για την ανάπλαση του δέρματος αλλά και στην αποκατάσταση χειρουργικών περιστατικών, ουλών και κατακλίσεων. Αυτές ήταν και οι πρώτες χρήσεις της φωτοδυναμικής θεραπείας. Οι ιατροί παρατήρησαν ότι στην περιοχή που γινόταν η θεραπεία, το γύρω δέρμα εμφανίζονταν πολύ πιο ελαστικό και ενυδατωμένο. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα για την εισαγωγή της φωτοδυναμικής θεραπείας στην αισθητική. Εκτός από την ακμή, το κόκκινο φως προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ουλών, των ρυτίδων, της χαλάρωσης και των δυσχρωμιών (πανάδων).

Διαβάστε επίσης



“Αντέχεις τόση Zumba®;” Zumbathon Party από τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση και δωρεάν εξετάσεις για μικρούς και μεγάλους!

“Αντέχεις τόση Zumba®;” Zumbathon Party από τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση και δωρεάν εξετάσεις για μικρούς και μεγάλους!

Το MEDLAB ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ στηρίζει το έργο του Συλλόγου και σας προτείνει να χορέψετε μέχρι τελικής πτώσεως! Γιατί ο χορός είναι υγεία!
Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση, στα πλαίσια της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης για την οστεοπόρωση διοργανώνει έναν πρωτότυπο μαραθώνιο χορού και παρέχει δωρεάν εξετάσεις σε μικρούς και μεγάλους! Όσοι συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στη Zumba®, να διασκεδάσουν, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με πλούσια δώρα, να εξεταστούν δωρεάν και να συνδράμουν στο έργο του Συλλόγου!

Αυτή τη Κυριακή 11 Νοεμβρίου στο Α΄ Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης διοργανώνεται ο μεγαλύτερος μαραθώνιος χορού για καλό σκοπό, το λεγόμενο Zumbathon! 3 ώρες ασταμάτητου χορού Zumba® για όλους τους μυημένους και μη! Τι είναι η Zumba®; Ένας συνδυασμός γυμναστικής, χορού και party! Φοράτε τα αθλητικά σας, εξοπλίζεστε με κέφι και έρχεστε να χορέψουμε όλοι μαζί όσο αντέξουμε! Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές από το πρωί στις 10 για τους μικρούς μας φίλους για πρωινά μαθήματα ενώ το main event θα αρχίσει στις 17:30 το απόγευμα και θα τελειώσει στις 8:30 με κλήρωση πλούσιων δώρων! Να είστε όλοι εκεί να χορέψουμε με την ψυχή μας! Stardance Zumbathon® Party! Γιατί να τρέχεις ενώ μπορείς να χορεύεις;  Για περισσότερες πληροφορίες στο www.osteocare.gr /210 8018123 / 213 2086698

StarDance Zumbathon Party!!!
Κυριακή 11 Νοεμβρίου
Α΄ Κλειστό Γυμναστήριο Ηλιούπολης (Εθνάρχου μακαρίου 3)
10:00 -12:00
Χορεύουμε σαν Σταρ!
Μάθημα χορού (Zumbatomic® και latin)για τους μικρούς μας φίλους (8-15 ετών) και τους γονείς τους!
12:00-16:30
Xορός σημαίνει υγεία!
Δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος για όλους από την ομάδα της ΑΙΜ! (τηλ.ραντεβού 210 8018123 – 213 2086698)
Δωρεάν μετρήσεις Κύφωσης & Σκολίωσης για όλους από την ομάδα του Συλλόγου! (τηλ. ραντεβού:210 8011447, 6972240550)
17:30-20:30
StarDance Zumbathon Party!
3ωρος μαραθώνιος χορού Zumba ® & Κλήρωση πλούσιων δώρων στους συμμετέχοντες!

Είσοδος ενηλίκων 10€ ● Είσοδος ανηλίκων 5€● Για την ενίσχυση του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση
210  8018123 | 213  2086698 | www.osteocare.gr |

Η κρίση και η κακή διάθεση απαιτούν σοκολάτα. Όλα σχετικά με την σοκολάτα και πώς μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.

των Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D, Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος, medlabnews.gr

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

Νιώθεις κατάθλιψη φάε μια σοκολάτα

Πολλοί θεωρούν ότι η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση, αλλά λίγες μελέτες έχουν ουσιαστικά επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στο γλύκισμα και τη διάθεση.

Μπορεί όσοι νιώθουν άσχημα, απλώς να θέλουν τη σοκολάτα για να "γλυκαθούν" και να νιώσουν καλύτερα ή μπορεί η κατάθλιψη που αισθάνονται, να τους οδηγεί να φάνε σοκολάτα και αυτή να μην έχει καμία ευεργετική επίδραση πάνω τους. Μπορεί όπως και με το αλκοόλ, η σοκολάτα να έχει πρόσκαιρα βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα να μην ωφελεί στον ψυχισμό.
Δεν αποκλείεται, τέλος, η ίδια η σοκολάτα να αποτελεί άμεση αιτία για την αύξηση της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για να ξεκαθαριστεί τι από όλα αυτά συμβαίνει, θα χρειαστούν και άλλες έρευνες, κυρίως για να διευκρινιστεί αν η σοκολάτα αποτελεί αιτία κατάθλιψης ή προσωρινή "θεραπεία".

Όμως  έχει διαπιστωθεί ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα. Για την ακρίβεια, τα καταθλιπτικά άτομα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 8,4 μερίδες σοκολάτας το μήνα, τα άτομα με βαριάς μορφής κατάθλιψη 11,8 μερίδες τον μήνα, ενώ τα άτομα χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης μόλις 5,4 μερίδες. Μερίδα σοκολάτας θεωρείται μια μικρή μπάρα ή 28 γραμμάρια.

Η κακή διάθεση σχετιζόταν σημαντικά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας.

Θα μπορούσε να είναι επειδή η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη επιθυμία για σοκολάτα, κάτι που θα επιβεβαίωνε άλλες μελέτες σε ποντίκια που έχουν αποδείξει ότι η σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης ή θα μπορούσε να είναι ότι η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη επιθυμία για σοκολάτα για κάποιον άλλο λόγο χωρίς δηλαδή να έχει κάποια ευεργετική επίδραση στη διάθεση.

Πάντως η σοκολάτα περιέχει συστατικά που έχουν να κάνουν με την διάθεση και προκαλούν αίσθημα ευεξίας. Συγκεκριμένα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωσή της εκκρίνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες, που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία. Επί πλέον, εκκρίνεται σερετονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση!

Συστατικά της σοκολάτας

Η σοκολάτα περιέχει περισσότερες από 300 χημικές ουσίες

* Cacao, η πηγή της σοκολάτας, περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες που καταπολεμούν τη φθορά των δοντιών. Φυσικά, αυτό αντισταθμίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σοκολάτα γάλακτος. 

* Η μυρωδιά της σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τα κύματα θήτα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την χαλάρωση. 

* Η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, που έχει ρόλο στην διάθεση
* Το βούτυρο κακάο στη σοκολάτα περιέχει ελαϊκό οξύ, ένα μονο-ακόρεστο λίπος που μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη. 

* Πίνοντας ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα πριν από τα γεύματα μπορεί να μειώσει πραγματικά την όρεξη.

* Οι άνδρες που τρώνε σοκολάτα ζουν ένα χρόνο περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν. 

* Τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία ελαστικά. 

* Η Σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα. 

* Στο Μεξικό θεραπευτές χρησιμοποιούν τη σοκολάτα για τη θεραπεία της βρογχίτιδας και τσιμπήματα εντόμων. 

* Οι υδατάνθρακες στη σοκολάτα αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το αίσθημα ευεξίας.

Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη-νευροδιαβιβαστής. Όταν υπάρχει αναφορά στην σεροτονίνη υπάρχει μια κοινή αίσθηση όλων ότι μιλάμε για την «ορμόνη της ευτυχίας». Βοηθάει στην ρύθμιση της διάθεσης, την άμβλυνση του άγχους και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Βοηθά επίσης τον ύπνο, την σεξουαλική διάθεση, την επιθετικότητα και την όρεξη. Στην πραγματικότητα πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν στο να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Η μαύρη σοκολάτα είναι από τα λίγα τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη. Άλλο τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη είναι η μπανάνα.
Περιέχει σε αφθονία το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη (περιεκτικότητα 300mgr σε 100γρ κακάο), η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στην σεροτονίνη. Οταν τρώμε σοκολάτα επηρεάζεται το δίκτυο των νευροδιαβιβαστών, δηλαδή των χημικών αγγελιοδόρων του εγκεφάλου, που λειτουργούν μεταφέροντας ηλεκτρικά μηνύματα ανάμεσα στους νευρώνες του. Αυτά τα μηνύματα προκαλούν τις αλλαγές στις αισθήσεις και στα αισθήματα που νιώθουμε.

Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Η αναλογία αυτή των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης).

Ακόμα ο χαλκός και ο σίδηρος αποτελούν δύο πολύ σημαντικά συστατικά στη σύνθεση της σοκολάτας προσφέροντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα ο χαλκός βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Η σοκολάτα περιέχει, επίσης, και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες, τις οποίες ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων τις ονομάζει θρεπτοφαρμακευτικές λόγω της συμβολής τους στη διατήρηση της καλής υγείας.
Οι πολυφαινόλες, στις οποίες ανήκουν τα φλαβονοειδή, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών) και ακολουθούν το πράσινο τσάι (τα 240ml -ένα ποτήρι- περιέχει 400mgr πολυφαινολών) και το κρασί (τα 140ml -ένα ποτηράκι κρασιού- περιέχει 170mgr πολυφαινολών).
Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε πολύ υψηλές τιμές κατά τον οργασμό.
Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Κατάλληλο σνακ για αθλητές αλλά και μαθητές.
Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, λειτουργεί ως τονωτική και αγχολυτική και αποτελεί μια καλή επιλογή σνακ για τους περισσότερους ασκούμενους και αθλητές, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, ακόμα και για καθημερινή χρήση. Ιδανικά θα μπορούσε να καταναλωθεί μετά από την προπόνηση ή τον αγώνα για τη γρήγορη αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών, σε σύντομο χρονικό διάστημα από το τέλος της προσπάθειας, όπου είναι αυξημένη και η αντίστοιχη ενζυμική δραστηριότητα στον μυϊκό ιστό.

Μύθοι και αλήθειες

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και μισές αλήθειες σχετικά με τις επιδράσεις της σοκολάτας στο ανθρώπινο σώμα.
Εδώ είναι τα τελευταία ευρήματα σε αρκετές από αυτές. 

* Οι μελέτες δείχνουν ότι η σοκολάτα δεν είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας στην ακμή. 

* Το Cacao περιέχει τα διεγερτικά καφεΐνη και βρώμιο, αλλά σε τέτοιες μικρές ποσότητες ώστε να μην προκαλούν νευρικό διεγερσιμότητας. 

* Η σοκολάτα δεν είναι εθιστική. 

* Η σοκολάτα περιέχει στεατικό οξύ, ένα ουδέτερο λίπος που δεν εγείρει την κακή χοληστερόλη.

Από την αρνητική πλευρά ...

  1. Σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε πάσχοντες από ημικρανία.
  2.  Η σοκολάτα γάλακτος είναι πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Συστατικά
Ανά 100 g Σοκολάτα υγείας Σοκολάτα γάλακτος
Θερμίδες (kcal) 479,00 513,00
Πρωτεΐνη (γρ.) 4,20 6,90
Λιπαρά (γρ.) 30,00 30,70
Υδατάνθρακες (γρ.) 63,10 59,20
Διαιτητικές ίνες (γρ.) 5,90 3,40
Ασβέστιο (mg) 32,00 191,00
Σίδηρος (mg) 3,13 1,39
Μαγνήσιο (mg) 115,00 60,00
Φώσφορος (mg) 132,00 216,00
Κάλιο (mg) 365,00 385,00
Νάτριο (mg) 11,00 82,00
Ψευδάργυρος (mg) 1,62 1,38
Χαλκός (mg) 0,70 0,39
Καροτίνη (Βιταμίνη Α) mg_RE 2,00 55,00
Βιταμίνη Ε (mg) mg_ATE 1,19 1,24
Χοληστερίνη (mg) 0,00 22,00
Καφεΐνη (mg) 62,00 26,00
Θεοβρωμίνη (mg) 486,00 189,00

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, η σοκολάτα έχει τη δική της θέση. Απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε πως η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την... πικρή πλευρά του χαρακτήρα της.


Διαβάστε επίσης

Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;

Η μυρωδιά του  ψημένου κάστανου στις πλατείες, στους πεζόδρομους δημιουργεί τις γλυκιές στιγμές του Χειμώνα. Το Νοέμβριο τα κάστανα είναι εδώ!
Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, τονώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο  το νευρικό μας σύστημα.
Περιέχουν αρκετό νερό (52% περίπου), ενώ δεν περιέχουν πολύ λίπος (2,5 γρ/100γρ κάστανα), σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς. Είναι δηλαδή ένας ολιγοθερμιδικός» ξηρός καρπός.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε κάλιο και ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα νατρίου, οπότε φαίνεται να συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Τα κάστανα περιέχουν σε κάποιο ποσοστό ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για τη ρύθμιση της κακής χοληστερόλης και την πρόληψη αθηροσκλήρωσης.
Τα 100γρ κάστανα δίνουν περίπου 2γρ πρωτεΐνης, οπότε σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά ή προστιθέμενα μέσα στις σαλάτες μπορούν να ανεβάσουν την πρόσληψη της πρωτεΐνης (ιδιαίτερα χρήσιμα σε Νηστείες).
Σύσταση κάστανου/ 100γρ:
Θερμίδες:170 KCAL
Διαιτητ. ίνες: 6,1gr
Κάλιο: 500Μg
Βιταμίνη β6: 0,34mg
Πηγή: «πινακεσ σύνθεσης τροφιμων», α. τριχοπουλου
100γρ. Κάστανου μπορούν να υποκαταστήσουν 2 λεπτές φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ’η 2 μικρές πατάτες βραστές ’η 1 φλυτζ ρύζι
ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΩΝ
Τα φρέσκα κάστανα έχουν λεία επιφάνεια, δε χαλάνε εύκολα, αποθηκεύονται στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Αποτελούν εύκολο σνακ, εφόσον τα έχουμε βράσει ή ψήσει, οπότε μαζί με ένα φρούτο κάνουν ένα «πλήρες» δεκατιανό. Αποτελούν πια συστατικό σύγχρονων οδηγών μαγειρικής, συνοδεύοντας κρέας, ψάρι, πίτες, τυριά με ευφάνταστους τρόπους.
Χρήσεις κάστανου έχουμε και στη ζαχαροπλαστική (πχ γλυκό κουταλιού, κομπόστα). Προσοχή στις ποσότητες όμως, 100 γρ κάστανου δίνουν περίπου 8% των θερμίδων που χρειαζόμαστε την ημέρα.
Τα κάστανα έχουν ξεχωριστή γεύση και θέση στο ελληνικό τραπέζι. Γιορτές Κάστανου οργανώνονται κάθε χρόνο σε πολλά χωριά της Αρκαδίας.
Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε” 29, Τρίπολη

τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049

H βία στο σχολείο, ο εκφοβισμός και πώς μπορεί να γίνει αντιληπτός;


Επιμέλεια Βικτωρία Πολύζου, συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια, medlabnews.gr
Ο εκφοβισμός είναι μακροχρόνια σωματική ή ψυχολογική βία που ασκείται από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων εναντίον ενός ατόμου που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη συγκεκριμένη κατάσταση. Ο σωματικός εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει κλωτσιές, σπρωξίματα ή ξύλο ενώ οι πιο συνηθισμένοι τρόποι ψυχολογικού εκβιασμού είναι τα πειράγματα και ο αποκλεισμός
Θα πρέπει να διακρίνουμε τις εκφοβιστικές πράξεις από τις απλές εκφράσεις επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκφοβισμού, διότι, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία, παρά τους ορισμούς των ειδικών, συχνά δυσκολεύονται να καθορίσουν ποιες συμπεριφορές είναι εκφοβιστικές. Για να χαρακτηριστεί, λοιπόν, μια επιθετική πράξη εκφοβισμός θα πρέπει να υπάρχει διαφορά δύναμης μεταξύ δράστη και θύματος, που καθιστά το θύμα αδύναμο να αμυνθεί και το τοποθετεί σε μειονεκτική θέση έναντι του δράστη.  Η διαφορά δύναμης μπορεί να είναι είτε σωματική είτε ψυχολογική. Οι δράστες είναι πολύ ικανοί στο να αναγνωρίζουν τους μαθητές που δεν διαθέτουν τις δεξιότητες, τις ικανότητες ή τα προσωπικά χαρακτηριστικά για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η διαφορά δύναμης μπορεί να αφορά από τη μεριά του δράστη ή των δραστών σε μεγαλύτερη σωματική ή αριθμητική δύναμη, περισσότερη αυτοπεποίθηση, σιγουριά, διεκδικητικότητα, μεγαλύτερη γλωσσική επιδεξιότητα, που δίνει τη δυνατότητα στο δράστη να πληγώσει ή να απειλήσει το θύμα με την επιλογή των λέξεων που κάνει ή τον τρόπο ομιλίας, ανώτερες κοινωνικές ή χειριστικές δεξιότητες (π.χ. ικανότητα να στρέψει κάποια άτομα εναντίον κάποιου ή να αποκλείσει κάποιον από μια ομάδα), υψηλότερη κοινωνική θέση και αντίστοιχη ικανότητα επιβολής. O εκφοβισμός διαφοροποιείται από άλλα είδη επιθετικότητας, όπως η αντιδραστική επιθετικότητα, η οποία προκαλείται ως αντίδραση σε κάτι ή η προμελετημένη επιθετικότητα, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο στόχο, από το γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλος προφανής στόχος πέρα από την απόκτηση κυριαρχίας.
Μπορούμε να διακρίνουμε δύο είδη εκφοβισμού: τον άμεσο που εκφράζεται με ευθείες σωματικές ή λεκτικές επιθέσεις προς το θύμα και τον έμμεσο, που περιλαμβάνει τη συκοφαντία, τη χειραγώγηση των φιλικών σχέσεων και τον σκόπιμο αποκλεισμό από μια ομάδα. Το cyber bullying, δηλ. ο εκφοβισμός που πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικών μέσων, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι δικτυακοί τόποι και τα chat rooms, αποτελεί ένα πρόσφατο και ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο. Ως «ρατσιστικός εκφοβισμός» ή «φυλετική παρενόχληση» χαρακτηρίζεται η επιθετική πράξη που κατευθύνεται προς ένα άτομο που ανήκει σε διαφορετική φυλή ή εθνικότητα, εφόσον αποδειχθεί ότι ο εκφοβισμός προέκυψε ακριβώς λόγω της διαφοράς εθνικότητας μεταξύ του δράστη και του θύματος.
Ο «σεξουαλικός εκφοβισμός» αναφέρεται στη χρήση λεκτικών εκφράσεων με σεξουαλικά υπονοούμενα. Μια άλλη μορφή εκφοβισμού λαμβάνει χώρα όταν μια ομάδα σε ένα πλαίσιο προβαίνει σε πράξεις επιβολής στα νεοφερμένα άτομα, σαν ένα είδος τελετών μύησης ή καψονιών. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι δράστες φαίνεται να απαλλάσσονται από το αίσθημα προσωπικής ευθύνης καθώς η πρακτική του εκφοβισμού βασίζεται σε μια παράδοση.
Το ποσοστό των αγοριών που συμμετέχουν σε εκφοβιστικά περιστατικά, κυρίως άμεσου τύπου, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των κοριτσιών. Αγόρια και κορίτσια είναι θύματα του έμμεσου ή σχεσιακού εκφοβισμού σε παρόμοιο ποσοστό.
Στην χώρα μας περιστατικά βίας μένουν στην αφάνεια είτε γιατί θεωρείται ότι η δημοσιοποίησή τους θα στιγματίσει τους θύτες ή/και τα θύματα είτε γιατί θα μειώσει το κύρος του σχολείου. Έχει βρεθεί, επίσης, ότι συμπεριφορές του τύπου «δράση συμμοριών» βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, ενώ πιο συχνά είναι τα περιστατικά επιθέσεων και ξυλοδαρμών μεταξύ μαθητών, με μεγαλύτερη συχνότητα στο Γυμνάσιο απ’ ό, τι στο Λύκειο. Βρέθηκε, επίσης, ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν ζητούν βοήθεια από τους εκπαιδευτικούς για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο του σχολείου.
Έχει υποστηριχθεί ότι και το ίδιο το σχολείο ως θεσμός ασκεί βία, μέσω της χειραγώγησης, της συναίνεσης, του προσεταιρισμού και της εσωτερίκευσης των κανόνων και προτύπων συμπεριφοράς, συμμετέχοντας σ’ έναν ευρύτερο κοινωνικό έλεγχο της εκπαίδευσης.
Μπορούμε να υποψιαστούμε ότι ένα παιδί εκφοβίζεται με βάση κάποια δευτερεύοντα σημάδια θυματοποίησης:
         -  ένα ασυνήθιστα ήσυχο παιδί γίνεται όλο και πιο απόμακρο
         -  ένα παιδί, που, συνήθως, είναι συγκρατημένο, γίνεται επιθετικό (ως αποτέλεσμα της 
απογοήτευσης και της ανικανότητας να αντιμετωπίσει τη θυματοποίηση με άλλο 
τρόπο)
         -  πτώση της σχολικής επίδοσης χωρίς προφανή λόγο
         -  απροθυμία συμμετοχής σε εξωσχολικές δραστηριότητες
         -  ασθένεια πριν από ομαδικές δραστηριότητες
         -  στις ομαδικές σχολικές δραστηριότητες κανείς δεν θέλει να σχηματίσει ζευγάρι μ’ 
αυτό το παιδί
         -  απουσίες από το σχολείο χωρίς πειστικές εξηγήσεις
         -  τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού είναι μονίμως κατεστραμμένα ή έχουν χαθεί. 
Οι  συμβουλευτικές τηλεφωνικές υπηρεσίες της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) στις οποίες απαντούν ειδικοί Ψυχικής Υγείας. Για γονείς, εκπαιδευτικούς,  ειδικούς ψυχικής υγείας: 801-801-1177. 
Για παιδιά και εφήβους: 116-111




Τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται ανάλογα με τον τρόπο που παρασκευάζονται τα τρόφιμα

Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Καθημερινά, κατά το μαγείρεμα δημιουργούνται περίπου 2g καμένης ύλης με τοξικές, καρκινογόνες ή/ και μεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Από πολλές δεκαετίες ήταν γνωστό ότι κατά το ψήσιμο πολλών τροφίμων (ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα, το κάπνισμα, το ψήσιμο στη σούβλα ή στα κάρβουνα, κ.λπ.), σχηματίζονται διάφορες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι αποτέλεσμα της διάσπασης, συμπύκνωσης ή/και πολυμερισμού πρωτεϊνών, αμύλου, λιπών, σακχάρων, βιταμινών, πολυφαινολών και άλλων ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα. Επίσης, κατά το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται λόγω της πυρόλυσης πισσώδεις ουσίες, το γνωστό "καρβουνιασμένο" τμήμα των τροφίμων με σκούρο καφέ ή μαύρο χρώμα.
'Εχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλίσκει καθημερινά 1-1,5 γραμμάριο "καρβουνιασμένης" ύλης με τη διατροφή του, ιδιαίτερα σε ψημένο ή καπνιστό κρέας, τηγανισμένα φαγητά κ.λπ. Χρωματογραφική ανάλυση έδειξε ότι η ύλη αυτή περιέχει μεγάλα ποσοστά καρκινογόνων ή μεταλλαξιγόνων ουσιών, όπως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), ετεροκυκλικές αμίνες, Ν-νιτρωδοαμίνες, απανθρακωμένη οργανική ύλη, κ.λπ.

Τέσσερις είναι οι κυριότερες ομάδες καρκινογόνων χημικών ουσιών:
1. Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάθρακες (ΠΑΥ): Είναι προϊόντα καύσης και πυρόλυσης και προκύπτουν κατά την καύση ξύλου, κάρβουνου και πετρελαιοειδών. Ο πιο γνωστός καρκινογόνος ΠΑΥ είναι το Βενζο [α] πυρένιο (ΒΑΠ) που βρίσκεται όπου υπάρχει καύση ή πυρόλυση οργανικής ύλης: ατμοσφαιρική ρύπανση, καπνός του τσιγάρου, εργασιακό περιβάλλον, μαγείρεμα με υγραέριο κ.α. Τρόφιμα που ψήνονται σε αναμμένα κάρβουνα, ο καπνός από καύση ξύλων και τα καπνιστά τρόφιμα περιέχουν ΒΑΠ και για την αποφυγή δημιουργία τους προτείνεται ψήσιμο στο φούρνο.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ΠΑΥ προκαλούν καρκίνο πνεύμονα στους καπνιστές και σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με υψηλές συγκεντρώσεις, ενώ παρά τις υψηλές συγκεντρώσεις στα ψημένα τρόφιμα η συμβολή τους στον καρκίνο του πεπτικού συστήματος είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Υψηλές συγκεντρώσεις ΠΑΥ που καταναλώνονται σε μακροχρόνια βάση, αποτελούν κίνδυνο για μελλοντική καρκινογένεση.

2. Μεταλλαξιογόνες ετεροκυκλικές αμίνες: Η κρεατίνη, διάφορα αμινοξέα και οι υδατάνθρακες του κρέατος κατά το ψήσιμο μετατρέπονται σε περίπου 20 ενώσεις ετεροκυκλικών αμινών με ισχυρή μεταλλαξιογόνο δράση στην ανάπτυξη καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση κρέατος και η μέθοδος μαγειρέματός του έχουν συσχετισθεί με την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων καρκινογόνων/μεταλλαξιγόνων ουσιών, όπως και με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. 'Ολα τα είδη κρέατος όταν ψηθούν σε κάρβουνα ή σε υψηλές θερμοκρασίες παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις ετεροκυκλικών αρωματικών αμινών

3. Ν-Νιτρωδοαμίνες και Ν-Νιτρωδοαμίδια στα τρόφιμα: Βρίσκονται στο περιβάλλον, στα τρόφιμα και μπορεί να σχηματιστούν και ενδογενώς στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας καρκίνο του οισοφάγου, στομάχου, φάρυγγα και ρινικής κοιλότητας. Νιτρώδη και νιτρικά άλατα προστίθενται ως συντηρητικά κρέατος και αλλαντικών (τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί με βιταμίνη C η οποία παρεμποδίζει την αντίδραση νιτρωδησης), αλλά ο οργανισμός εφοδιάζεται και από το πόσιμο νερό, λαχανικά και φρούτα, αποξηραμένα ψάρια, λίπη, μπύρα, καπνιστά τυριά κ.α. Τα αλατισμένα τρόφιμα και το αλάτι είναι, επίσης, υπεύθυνα για αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου, γαστρεντερικού συστήματος και της ρινικής κοιλότητας.

4. Ακρυλαμίδιο στις τροφές. Το ακρυλαμίδιο είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία, ασύμβατη με οξέα, βάσεις και οξειδωτικά μέσα. Πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων ακρυλαμιδίου επιφέρει άμεσα νευροτοξικά και ορμονολογικά αποτελέσματα, τα οποία είναι πλήρως τεκμηριωμένα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για την πιθανή καρκινογόνο δράση του. Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν την παρουσία ιχνών ακρυλαμιδίου στο αίμα ανθρώπων που δεν είχαν καμία "εργασιακή" σχέση με την ουσία αυτή. Αναζητώντας την πιθανή πηγή ακρυλαμιδίου, διαπίστωσαν την παρουσία μικροποσοτήτων ακρυλαμιδίου στα θερμικώς επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα και κατά κύριο λόγο στις τηγανητές πατάτες και δευτερευόντως στο ψωμί, στις φρυγανιές, στα μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα. Οι συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου στα τηγανισμένα ή ψημένα τρόφιμα βρέθηκαν να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις μέγιστες επιτρεπτές για το πόσιμο νερό, που όπως προαναφέρθηκε είναι εξαιρετικά μικρές. Αυτό προκάλεσε ανησυχία στους τοξικολόγους και στην κοινή γνώμη. Το θέμα έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και ανησύχησε ιδιαίτερα τους γονείς, αφού είναι γνωστή η προτίμηση των παιδιών για τηγανητές πατάτες, οι οποίες με την εξάπλωση των "ταχυφαγίων" αποτελούν πλέον σχεδόν υποχρεωτικό συμπλήρωμα του φαγητού τους. Στην Ελλάδα μάλιστα, όπως συνήθως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές, προβλήθηκε με την υπερβολική εικόνα ενός "διατροφικού σκανδάλου".

Τα οφέλη του μαγειρέματος
Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πάρα πολλά οφέλη που σχετίζονται με το μαγείρεμα των τροφίμων, τα οποία δεν πρέπει να λησμονούνται. Εκτός από τη βελτίωση της γευστικότητας και των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων, το σωστό μαγείρεμα μειώνει επίσης τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων. Επιπλέον, η διαδικασία του μαγειρέματος καθιστά μια σειρά από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πιο άμεσα διαθέσιμα, έτσι ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να τα χρησιμοποιεί πιο εύκολα. Η τήρηση των οδηγιών μαγειρέματος στις συσκευασίες τροφίμων και η χρήση κατάλληλου μαγειρικού εξοπλισμού μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ποικιλία τεχνικών μαγειρέματος, μαγειρεύοντας περισσότερο με βρασμό, στον ατμό ή με παρόμοιες μεθόδους, ώστε να ελαχιστοποιούν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου. Καθώς ορισμένα από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο είναι επίσης τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας.

Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων