Εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων μελανώματος σε άτομα κάτω των 40 ετών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων μελανώματος σε άτομα κάτω των 40 ετών


Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr
Η πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος σε νέους ανθρώπους κάτω των 40 ετών (ο σοβαρότερος τύπος δερματικού καρκίνου) είναι σήμερα 6 φορές μεγαλύτερος από ότι πριν 40 χρόνια, με τις γυναίκες να κινδυνεύουν περισσότερο.

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι η εμφάνιση μελανώματος στις γυναίκες κάτω των 40 ετών έχει οκταπλασιαστεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες (1970-2010). Στους άνδρες αντίστοιχα ο κίνδυνος έχει τετραπλασιαστεί.

«Αναμέναμε ότι θα βρίσκαμε αυξημένα ποσοστά, καθώς αυτό υποδεικνύεται και από άλλες έρευνες, αλλά βρήκαμε αύξηση ακόμα και σε σχέση με την αντίστοιχη αναφορά του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου, και πιο συγκεκριμένα, μία δραματική αύξηση στα κρούσματα μελανώματος στις γυναίκες που διανύουν την 20η και την 30η δεκαετία της ζωής τους», αναφέρει σε δελτίο τύπου ο Jerry Brewer, MD, δερματολόγος της Mayo Clinic.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ίσως οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος καθώς συμμετέχουν σε δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως η ηλιοθεραπεία και το τεχνητό μαύρισμα (solarium). Συμπληρώνουν ότι τα ευρήματα αυτά πρέπει να αφυπνίσουν το κοινό καθώς τα ποσοστά εμφάνισης άλλων τύπων καρκίνου εμφανίζουν μειωτική τάση.

Στην έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, οι ερευνητές μελέτησαν τον αριθμό κρουσμάτων μελανώματος που διαγνώστηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους ηλικίας 18-39 ετών από το 1970 έως το 2009, στο Olmsted της Minnesota. Τα συνολικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η εμφάνιση μελανώματος αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 6 φορές την περίοδο που μελετήθηκε.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι αυτή η δραματική αύξηση είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην αύξηση των τεχνητών μεθόδων μαυρίσματος όπως το solarium σε σχέση με τη δεκαετία του 70, καθώς και στην αλόγιστη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς προστασία, που οδηγεί σε σοβαρά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία.

Ενώ η έρευνα υποδεικνύει την αύξηση των κρουσμάτων, αντίστοιχα αναφέρει ότι οι θάνατοι που οφείλονται στο μελάνωμα δείχνουν να έχουν μειωθεί. «Πλέον το κοινό είναι πιο ενημερωμένο σχετικά με το δέρμα και η παρατήρηση αλλαγών οδηγεί στον γιατρό», δηλώνει ο Brewer. «Έτσι πολλά περιστατικά διαγιγνώσκονται πριν το μελάνωμα προχωρήσει βαθιά και είναι δυσκολότερη η αντιμετώπισή του».
Το ψηφιακό δερματοσκόπιο microDERM D120

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ
Οι ερευνητές συστήνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι η αποφυγή της υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο αλλά και τα solarium. «Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν σε τακτική βάση solarium έχουν κατά 74% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα», υποστηρίζει ο Brewer.
Άλλοι τρόποι προστασίας είναι οι εξής:
·        Αποφυγή του ήλιου κατά τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (10.00-16.00)
· Χρήση προστατευτικών ρούχων με πυκνή πλέξη, συμπεριλαμβανομένου του καπέλου που προσφέρει σκίαση στα αυτιά και το λαιμό, μπλούζας με μανίκια για την προστασία των χεριών και μακρύ παντελόνι
·      Χρήση αντηλιακού σε καθημερινή βάση, που προστατεύει έναντι στη UVA και στη UVB ακτινοβολία, με δείκτη προστασίας ανάλογο του τύπου δέρματος.
·      Τακτική αυτοεξέταση για αλλαγές στο δέρμα, όπως αλλαγές σε μία προϋπάρχουσα ελιά ή εμφάνιση μίας καινούριας. Χαρτογράφηση σπίλων με τη μέθοδο της ψηφιακής δερματοσκόπησης ώστε να καταγραφούν οι υπάρχουσες ελιές και να μπορεί να παρακολουθηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων