Η αλήθεια για τον τοκετό στο σπίτι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η αλήθεια για τον τοκετό στο σπίτι

Στη σημερινή εποχή, κάποια ζευγάρια σκέφτονται να γεννήσουν στο σπίτι, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και ως στάση ζωής. Είναι λοιπόν σημαντικό να ενημερώσουμε σωστά τους μελλοντικούς γονείς, για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν πίσω από μια τέτοια απόφαση. Από όσα φαίνονται από τις Διεθνούς κύρους επιστημονικές μελέτες, οι γονείς, στην προσπάθεια τους να αποφύγουν να πληρώσουν τα νοσήλια σε ένα μαιευτήριο ή την αμοιβή ενός γυναικολόγου, καταφεύγουν σε λύσεις που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού τους. Επιπρόσθετο κίνητρο αποτελεί η απόφαση της Πολιτείας να δίνει το επίδομα τοκετού, όχι σε όλες τις νέες μαμάδες, αλλά μόνο σε όσες γεννούν στο σπίτι. Η τακτική αυτή «σπρώχνει» κάποια νέα ζευγάρια σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, η απόφαση μερικών ζευγαριών να γεννήσουν το παιδί τους στο σπίτι φαίνεται να είναι αρκετά επικίνδυνη. Η μελέτη που έγινε και συμπεριέλαβε 14.000.000 τοκετούς στις ΗΠΑ, έδειξε ότι ο κίνδυνος να πεθάνει ένα νεογνό, που γεννήθηκε στο σπίτι από μαία, είναι 4πλασιος συγκριτικά με τον κίνδυνο που είχαν τα μωρά που γεννηθήκαν στο μαιευτήριο!!! Επιπλέον, ο κίνδυνος για πρώιμο νεογνικό θάνατο ήταν 7πλασιος για τα μωρά που γεννηθήκαν στο σπίτι. Η μελέτη αυτή έγινε από το Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκε πριν από τον προηγούμενο μήνα στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων, ίσως το πιο έγκυρο ιατρικό γυναικολογικό περιοδικό στον Κόσμο.
Ο μεγάλος αριθμός των τοκετών που μελετήθηκαν δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Ο καθηγητής James Byrne, του Stanford University School of Medicine, California, εξηγεί ότι, όπως είναι λογικό, «ο αυξημένος κίνδυνος για θάνατο των νεογνών που γεννιούνταν στο σπίτι οφείλεται σε κάποιο βαθμό στο γεγονός ότι όταν τα μωρά αυτά χρειαστούν ιατρική παρέμβαση, όπως επείγουσα βοήθεια από νεογνολόγο ή εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτός δεν υπάρχει στο σπίτι».
Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το παιδί τους, περίπου 7πλασιο, φαίνεται να έχουν οι γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά και επιλεγούν να το κάνουν αυτό στο σπίτι. Παρόμοια ιδιαιτέρα αυξημένο κίνδυνο φαίνεται να έχουν και τα μωρά που βρίσκονται σε παράταση εγκυμοσύνης, έχουν δηλαδή ξεπεράσει τουλάχιστον την 41η εβδομάδα κύησης.
Τα αποτελέσματα αυτής τις μελέτης συμφωνούν με εκείνα παλαιότερης έρευνας, που έδειξε ότι τα παιδιά που γεννώνται στο σπίτι έχουν 10πλασιο κίνδυνο να μην έχουν μπορέσει να ανασάνουν και να ανανήψουν, ακόμα και μετά από 5 ολόκληρα λεπτά από τον τοκετό, γεγονός που συνήθως προκαλεί μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες στο μωρό. Η μελέτη αυτή, που είχε δημοσιευτεί στο ίδιο περιοδικό πριν από 1 περίπου χρόνο, επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο τοκετός στο σπίτι έχει σημαντικούς κινδύνους για θάνατο ή μόνιμη εγκεφαλική αναπηρία στο μωρό.
Ο δρ. Amos Grünebaum, υπεύθυνος για τους τοκετούς στο Cornell University, στη Νέα Υόρκη, συστήνει ότι «πρέπει να αποφεύγεται ο τοκετός εκτός μαιευτηρίου. Στην περίπτωση που το ζευγάρι επιμένει στην αρχική του σκέψη, πρέπει να έχει ενημερωθεί πολύ καλά για τους κινδύνους μιας τέτοιας απόφασης».
Όπως αναφέρει και ο δρ. Frank Chervenak, Διευθυντής εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, «μπορεί να υπάρξουν κάποιες απρόσμενες επιπλοκές που να απαιτούν άμεση χειρουργική παρέμβαση. Αν η περίπτωση αυτή τύχει σε έναν τοκετό που γίνεται στο σπίτι, τότε συνήθως ο χρόνος που χάνεται μέχρι να φτάσει το νεογνό ή η έγκυος στο νοσοκομείο μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή τουλάχιστον μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες».
Οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν ότι όσα λέγονται περί ασφάλειας του τοκετού στο σπίτι, δεν είναι πραγματικότητα. Επιχειρήματα τύπου «έτσι γεννούσαν και οι γιαγιάδες μας» είναι μάλλον επιπόλαια και φέρνουν το επίπεδο της Υγείας δεκαετίες πίσω. Με την πρόοδο της Ιατρικής, και τα μέσα που σήμερα διαθέτουμε, χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη το κατά πόσο θέλουμε να γυρίσουμε σε εποχές που οι γυναίκες έκαναν 8 παιδιά και ζούσαν μόνο τα 4 ή 5 από αυτά. Η φυσικότητα ενός τοκετού δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια ασφάλειας για την Υγεία της μητέρας και του παιδιού. Φυσικά η τελική απόφαση, αλλά και η ευθύνη, ανήκουν στους γονείς. Καθήκον των Γυναικολόγων είναι να πούμε την αλήθεια στο ζευγάρι για τους κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ενός τοκετού στο σπίτι, με στόχο να προστατεύσουμε τη Ζωή και την Υγεία των αθώων παιδιών που έρχονται στον Κόσμο.
Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Director EURAPAG (European Association of
Paediatric and Adolescent Gynaecology)

Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου “HEALTHY LADY”
Τρίπολη: Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) τηλ 2710 222225
Αθήνα: Μουσών 1 (Λεωφ. Κηφισίας & γέφ. Κατεχάκη) τηλ 210 6919219
Γλυφάδα: Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) τηλ 210 9680885
Email: info@healthylady.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων