Κάποτε, στις 7 Απριλίου, Γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και στην Ελλάδα. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κάποτε, στις 7 Απριλίου, Γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και στην Ελλάδα.


Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Κάθε χρόνο στον κόσμο γιορτάζεται στις 7 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948. Κάθε χρόνο, επιλέγεται ένα θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το οποίο αναδεικνύει κάποιον σημαντικό τομέα, άμεσης προτεραιότητας για τον ΠΟΥ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια παγκόσμια εκστρατεία, που καλεί όλους - από παγκόσμιους ηγέτες μέχρι τους πολίτες της κάθε χώρας - να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη πρόκληση για την υγεία που έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Εστιάζοντας σε νέα και αναδυόμενα θέματα υγείας, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας παρέχει μια ευκαιρία για να ξεκινήσει συλλογική δράση για την προστασία της ανθρώπινης ευημερίας.

Για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2012 αφορά τη διαδικασία της γήρανσης και της καλής κατάστασης σε προχωρημένη ηλικία και προωθείται με το σύνθημα «Η καλή υγεία προσθέτει ζωή στα χρόνια».

Ο ΠΟΥ, φέτος, καλεί σε δράση:


Η καλή υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία μπορεί να επιτευχθεί με:


Προώθηση της υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
Δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς τους ηλικιωμένους που θα ενισχύει την ευημερία τους και τη συμμετοχή τους
Παροχή πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, μακροχρόνιας περίθαλψης και παρηγορητικής φροντίδας.
Αναγνώριση της αξίας των ηλικιωμένων και παροχή βοήθειας ώστε να νιώθουν πλήρως αποδεκτοί και ενταγμένοι.


www.medlabnews.gr
Με τον συνταξιούχο να αυτοκτονεί στο Σύνταγμα, η Ελλάδα δεν μπορεί να συμμετέχει στο φετινό θέμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ημέρα Υγείας που είναι αφιερωμένη στα γηρατειά.

Δυστυχώς η υγεία στην Ελλάδα νοσεί και νοσεί βαριά. Η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη.
  • Με συντάξεις που μειώνονται,
  • Με 25% ανεργία,
  • Με παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα,
  • Με χιλιάδες ανθρώπους στα συσσίτια,
  • Με ηλικιωμένους να ψάχνουν στα σκουπίδια
  • Με χιλιάδες άστεγους
  • Με σύστημα υγείας σε πλήρη αποδιοργάνωση,
  • Με πόρους να περικόπτονται,
  • Με κλείσιμο ιδρυμάτων,
  • Με ενοποιήσεις φορέων
  • Με κινητοποιήσεις σε γιατρούς
  • Με κινητοποιήσεις σε φαρμακοποιούς


η υγεία των Ελλήνων επιδεινώνεται. Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο δοκιμάζουν σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσότερων Ελλήνων. Δυστυχώς η παρατεταμένη αυτή αβεβαιότητα έχει σκοτώσει το όπλο αυτής της κατάστασης, που είναι η ελπίδα. 
Από την άλλη η εξουσία χρησιμοποιεί συστηματικά την στρατηγική της ενοχοποίησης, κάνοντας ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Όλα αυτά τα χρόνια, παρά την παθογένεια του συστήματος και αφήνοντας την κατάσταση να διαιωνίζεται, έφτασε η υγεία των Ελλήνων να βελτιώνεται. Δόθηκε έμφαση στην πρόληψη, σε όλες τις ηλικίες. Όμως τα τελευταία πέντε χρόνια η υγεία υφίσταται μια τεράστια οπισθοδρόμηση.

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα και το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας ωθούν περισσότερους πολίτες στην κατάθλιψη και δυστυχώς πολλούς στην αυτοκτονία.

Οι περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες του δημοσίου υποδηλώνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους ή να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να πάρουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Έτσι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, σε αυτήν την δραματική κατάσταση,  να γιορτάζει τη στιγμή που η υγεία των πολιτών της επιδεινώνεται. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που οι ξεχασμένοι από το σύστημα ηλικιωμένοι και ανήμποροι πολίτες, υποφέρουν.

Στο μόνο που μπορεί να στηριχτούμε είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική βοήθεια, η ευσυνειδησία και ο πατριωτισμός των Ελλήνων. Και βέβαια  να στηριχτούμε στην ελπίδα, όχι για καλύτερες μέρες, αλλά ότι δεν θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα στην υγεία. 
Αξίζει να διαφυλάξουμε την υγεία μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα άλλα.



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων