Οκτώ στους δέκα χρήστες επισκέπτονται ιστοσελίδες υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οκτώ στους δέκα χρήστες επισκέπτονται ιστοσελίδες υγείας

Ιδιαίτερη θέση στην ενημέρωση σχετικά με τα ιατρικά θέματα λαμβάνει το Διαδίκτυο, καθώς οκτώ στους δέκα χρήστες του δηλώνουν ότι συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας μέσα από ηλεκτρονικές ιστοσελίδες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκφράζεται σοβαρός προβληματισμός για την αξιοπιστία των πληροφοριών που αντλούνται από το Διαδίκτυο και είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 6% δηλώνει ότι εμπιστεύεται όσα διαβάζει σε ιατρικές ιστοσελίδες.
επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Ιδιαίτερη θέση στην ενημέρωση σχετικά με τα ιατρικά θέματα λαμβάνει το Διαδίκτυο, καθώς οκτώ στους δέκα χρήστες του δηλώνουν ότι συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας μέσα από ηλεκτρονικές ιστοσελίδες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκφράζεται σοβαρός προβληματισμός για την αξιοπιστία των πληροφοριών που αντλούνται από το Διαδίκτυο και είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 6% δηλώνει ότι εμπιστεύεται όσα διαβάζει σε ιατρικές ιστοσελίδες.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα πανελλήνιας έρευνας του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν-ELTRUN, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διεξήχθη το διάστημα Απρίλιος-Μάιος 2013 μεταξύ χρηστών Διαδικτύου και επαγγελματιών Υγείας, και η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 3ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο Τεχνολογίας και Ψυχικής Υγείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα (βασισμένα σε 1.024 ερωτηματολόγια) της έρευνας, οκτώ στους δέκα χρήστες του Διαδικτύου δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθούν και να συλλέξουν πληροφορίες που σχετίζονται με ιατρικά θέματα. Εξέχουσα θέση έχουν οι ηλεκτρονικές σελίδες (83%), ενώ σημαντικό μερίδιο έχουν και οι mobile εφαρμογές 22%. 
Ως μια νέα τάση που χρήζει περισσότερης ανάλυσης χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές το γεγονός ότι ένας στους τρεις χρήστες προτιμά να διαβάζει blogs/forums όπου συμμετέχουν ενεργά άτομα με παρόμοιο με το δικό τους πρόβλημα υγείας.
Εξι στους δέκα παραδέχονται ότι όταν αντιμετωπίζουν ένα απλό πρόβλημα υγείας ψάχνουν στις ιατρικές σελίδες για να βρουν τι σημαίνουν τα συμπτώματα, πριν επισκεφθούν τον γιατρό. 

Η έρευνα διερεύνησε και την άποψη των πολιτών για τη χρήση του Διαδικτύου ως μέσου πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες. Ετσι, το 64% δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να αποστείλει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του με ηλεκτρονικό τρόπο στον γιατρό του και το 47% ότι θα ήθελε να κανονίσει συνάντηση με τον γιατρό του μέσω κάποιας εφαρμογής. Επίσης, το 69% έχει επισκεφθεί γιατρό που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Εξ αυτών οι μισοί περιγράφουν ότι αισθάνονται πως ο γιατρός είναι συνέχεια δίπλα τους και αυτό μειώνει το άγχος τους. 
Από τους Έλληνες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ιατρικά θέματα πλέον τα 2/3 ψάχνουν σε ιατρικά sites να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τα συμπτώματα πριν επισκεφθούν ένα γιατρό, όπως προκύπτει από την έρευνα. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι 4/10 «επιβεβαιώνουν» τη διάγνωση / θεραπεία σε εξειδικευμένα ιατρικά sites μετά την επίσκεψη στο γιατρό. Η νέα τάση που χρίζει περισσότερο ανάλυση είναι ότι 1 στους 3 χρήστες προτιμά να διαβάζει blogs / forums όπου συμμετέχουν ενεργά άτομα με παρόμοια προβλήματα υγείας. Αυτό επιβεβαιώνει την γενικότερη τάση δημιουργίας μέσω του διαδικτύου νέων συνεργασιών / δυναμικών πέρα των γνωστών παραδοσιακών σχέσεων συναλλαγής / εμπιστοσύνης. Ωστόσο, όταν τίθεται θέμα εγκυρότητας των πληροφοριών που αντλούνται από το Διαδίκτυο, μόλις το 6% συμφωνεί ότι είναι αξιόπιστα όσα διαβάζει στις ιατρικές ιστοσελίδες. Προβληματισμό εκφράζουν και οι γιατροί, αφού μόνο ένας στους τρεις πιστεύει ότι οι ιατρικές ιστοσελίδες παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες και ότι μπορούν να δώσουν σωστές απαντήσεις σε ερωτήσεις ασθενών. Για  το λόγο αυτό το Εργαστήριο ELTRUN ξεκίνησε την καταγραφή / αξιολόγηση των ιατρικών sites με στόχο να ολοκληρώσει την σχετική μελέτη για 300 ιατρικά sites μέχρι τέλη Αυγούστου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων