Γνωρίζω το Στόμα μου και το Φροντίζω. Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε γερά δόντια και ούλα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γνωρίζω το Στόμα μου και το Φροντίζω. Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε γερά δόντια και ούλα

Γνωρίζω το Στόμα μου και το Φροντίζω
Συντάκτης Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός οδοντίατρος Μ.Sc., medlabnews.gr
Τα Δόντια μας
Τα πρώτα νεογιλά δόντια εμφανίζονται στο στόμα στους 6 μήνες και μέχρι τα 3 χρόνια 20 νεογιλά δόντια υπάρχουν στο στόμα. Στην ηλικία των 6 χρόνων βγαίνουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι και μέχρι τα 12 έχουν ανατείλει όλα τα μόνιμα δόντια εκτός από τους φρονιμίτες που καθυστερούν.
 
Νεογιλά , νεογιλά και πρώτοι μόνιμοι γομφίοι, όλα τα μόνιμα δόντια. 
Σε ένα παιδί του δημοτικού σχολείου τα νεογιλά δόντια σιγά-σιγά πέφτουν, 
ενώ τα μόνιμα ετοιμάζονται και ανατέλλουν. 

Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του παιδιού και για την ομαλή ανατολή των μονίμων.

Βασικές Αρρώστιες στο Στόμα μας
Τα δόντια μας καταστρέφονται από την τερηδόνα
Τερηδόνα σε νεογιλά δόντια.

Τερηδόνα σε μόνιμα δόντια.

Η τερηδόνα ξεκινάει σαν μία μικρή τρυπίτσα στο δόντι. Αν ο οδοντίατρος δεν καθαρίσει και δεν σφραγίσει το δόντι, η τερηδόνα προχωράει πιο βαθιά και καταστρέφει εντελώς το δόντι.

Εδώ βλέπουμε στη σειρά, μία μικρή τρυπίτσα, βαθύτερη τερηδόνα, νέκρωση του πολφού (εσωτερικού του δοντιού), απόστημα (φλεγμονή).
Η αρχική μικρή τρυπίτσα δεν παρουσιάζει πόνο και είναι εύκολο να σφραγιστεί. Αν αυτό δεν γίνει στην ώρα του, μετά τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα.
Τα ούλα μας μπορούν να γίνουν πολύ κόκκινα, να φουσκώσουν και να βγάζουν εύκολα αίμα. Τότε λέμε ότι έχουμε ουλίτιδα.


Πώς προκαλούνται αυτά τα άσχημα προβλήματα στο στόμα μας;
Μία λεπτή μεμβράνη γεμάτη από εκατομμύρια μικρόβια σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Ειδικά ακίνδυνα για το στόμα χρώματα τη βάφουν κόκκινη για να τη δούμε.
Η οδοντική μικροβιακή πλάκα που βρίσκεται κοντά στα ούλα κάνει ουλίτιδα. Όταν τρώμε τροφές που περιέχουν ζάχαρη, τα μικρόβια της πλάκας βγάζουν από τη ζάχαρη ένα οξύ που καταστρέφει τα δόντια και κάνει τερηδόνα. 

Έτσι λοιπόν αν κάποιο παιδί συνηθίζει να μασάει συνέχεια τσίχλες, καραμελίτσες, σοκολάτες, μπισκότα και άλλα παρόμοια τα δόντια του σίγουρα θα καταστραφούν. Καλύτερα ένα γλυκό μετά το φαγητό και αμέσως μετά βούρτσισμα των δοντιών.

Τι Μπορούμε να Κάνουμε για να Έχουμε Γερά Δόντια και Ούλα
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάθε πρωί-μεσημέρι και βράδυ προσεκτικά για να διώξουμε μακριά την οδοντική μικροβιακή πλάκα. 
Χρησιμοποιούμε μία βούρτσα με μικρό κεφάλι που να είναι μαλακή. Βάζουμε πάνω στη βούρτσα λίγη οδοντόκρεμα.
Βούρτσισμα εξωτερικών επιφανειών


Βούρτσισμα μασητικών επιφανειών.
Με τον ίδιο τρόπο βουρτσίζουμε τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Δεν ξεχνάμε να βουρτσίσουμε με τον ίδιο τρόπο και τα πάνω και τα κάτω δόντια.
Για να καθαρίσουμε ανάμεσα στα δόντια, χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα.

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το παιδί χρειάζεται να τρώει μία ποικιλία τροφών για να μεγαλώσει και να είναι υγιές. Χρειάζεται το γάλα με λίπος, τα δημητριακά, τα όσπρια τα πουλερικά και τα ψάρια, χρειάζεται το κόκκινο κρέας, άψητους ξηρούς καρπούς και πολλά λαχανικά και φρούτα.
Τη γλυκιά γεύση το παιδί μπορεί να την έχει από τα φρούτα πιο πολύ και λιγότερο από τα γλυκίσματα.
Ας προτιμήσουμε μερικές φορές ένα σπιτικό γλυκό μετά το φαγητό μας, και μην ξεχάσουμε μετά να καθαρίσουμε καλά τα δόντια μας. Ας προτιμήσουμε ένα φυσικό σπιτικό χυμό που είναι πολύ καλό για την υγεία μας και ας αποφύγουμε ένα αναψυκτικό του εμπορίου.
ΤΟ ΦΘΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ
Το φθόριο είναι μία ουσία που κάνει πιο γερά τα δόντια μας και πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα. Οι περισσότερες οδοντόκρεμες έχουν φθόριο (fluoride). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αραιά διαλύματα φθορίου ή ειδικούς τροχίσκους. Τροχίσκοι φθορίου.Προσοχή! Τα φθοριούχα διαλύματα δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα, αλλά το συμπληρώνουν.
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ
Καλό είναι να επισκεπτόμαστε τον οδοντογιατρό μας δύο φορές το χρόνο. Εκείνος με χαμόγελο και αγάπη θα κοιτάξει τα δόντια μας. Θα σφραγίσει τις μικρές τρυπίτσες αν υπάρχουν, πριν μεγαλώσουν και προχωρήσουν. Θα βάλει πυκνό φθόριο στα δόντια μας για να τα κάνει πιο γερά. Ο Ιατρός θα κοιτάξει με προσοχή μήπως κάποια άσχημη συνήθεια έχει κάνει τα δόντια μας στραβά.


Επίλογος
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟ


ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ



Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη, τηλ 210-8056112,
E-mail  gkoutsikakis@hotmail.com

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων