Σωματική άσκηση, πρωινό και καλός ύπνος: Λύνουν το γρίφο της οριστικής απώλειας βάρους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σωματική άσκηση, πρωινό και καλός ύπνος: Λύνουν το γρίφο της οριστικής απώλειας βάρους

Του Γιάννη Γεωργίου, medlabnews.gr

Φως στα μυστικά της διατήρησης του σωματικού βάρους έρχεται να ρίξει η επιδημιολογική μελέτη, MedWeight που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και συμπληρώνει πλέον δύο έτη ζωής, η οποία μελετά σε βάθος χρόνου τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Μπορεί για όσους έχουν χάσει σωματικό βάρος η διατήρηση της απώλειας των περιττών κιλών να φαντάζει σημαντικά δύσκολη, ωστόσο, η μελέτη αποκαλύπτει κάποια πρώτα μυστικά της επιτυχίας: αυξήστε τη σωματική άσκηση, τρώτε πρωινό κάθε ημέρα, καταναλώνετε σνακ ανάμεσα στα γεύματα όπως φρούτα, φυσικούς χυμούς, γιαούρτι και …κοιμηθείτε καλά! 

Αν και μυστικές συνταγές δεν υπάρχουν, και είναι γνωστό ότι η βασική αρχή στον έλεγχο βάρος είναι η ισορροπία στο ενεργειακό ισοζύγιο (θερμίδες που προσλαμβάνουμε σε σχέση με θερμίδες που "καίμε"), η μελέτη MedWeight, φαίνεται να δίνει απαντήσεις στο δυσεπίλυτο γρίφο της διατήρησης του χαμένου σωματικού βάρους. Άλλωστε, όπως αποδεικνύουν όλες οι διαθέσιμες μελέτες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που καταφέρνουν να χάσουν τα περιττά κιλά, λίγοι είναι αυτοί που τα διατηρούν σε βάθος χρόνου. Εξάλλου, για να θεωρηθεί επιτυχής η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, το ζητούμενο δεν είναι να σημειωθεί απλά η απώλεια βάρους, αλλά και να επιτευχθεί η διατήρησή της μακροχρόνια.
Από τα μέχρι σήμερα ευρήματα της μελέτης, που επιχειρεί να φωτίσει εκείνες τις συμπεριφορές, οι οποίες συμβάλλουν στη μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας των κιλών, οι υψηλής έντασης φυσικές δραστηριότητες και το περπάτημα συμβάλλουν στην επιτυχή διατήρηση της απώλειας βάρους. Αντίθετα, η πρόσληψη λιπαρών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών, δηλαδή των συστατικών της διατροφής που δίνουν θερμίδες, δεν διαφέρει ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν βάρος στο παρελθόν και είτε το διατήρησαν είτε το επανέκτησαν.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη MedWeight διερευνά τις διατροφικές συνήθειες, την άσκηση και γενικά τη σωματική δραστηριότητα, τις συνήθειες ύπνου, την κοινωνική υποστήριξη και άλλα χαρακτηριστικά των ατόμων που έχασαν βάρος στο παρελθόν και είτε το διατήρησαν είτε το επανέκτησαν.

Ερευνών συνέχεια
Η ελληνική μελέτη MedWeight στηρίζεται στη λογική της αντίστοιχης αμερικανικής επιδημιολογικής έρευνας, National Weight Control Registry, με επικεφαλής τον καθηγητή J. Hill από το πανεπιστήμιο του Colorado, η οποία ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, το 1994. Ο διεθνούς φήμης καθηγητής μάλιστα θα βρεθεί στην Ελλάδα και θα μεταφέρει στο ελληνικό κοινό την εμπειρία και τα αποτελέσματα της 20ετούς μελέτης κατά τη διάρκεια του 8ου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (European Federation of the Associations of Dietitians-EFAD), που φέτος πραγματοποιείται στις 9-12 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων