ΕΕΚΕ: Ελεύθερη επιλογή & πρόσβαση στους ειδικούς ιατρούς χωρίς περιορισμό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΕΕΚΕ: Ελεύθερη επιλογή & πρόσβαση στους ειδικούς ιατρούς χωρίς περιορισμό

Υπόνοιες πολιτικών σκοπιμοτήτων γεννάει η μεροληψία της εξαίρεσης σύναψης συλλογικής σύμβασης των οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, από το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ). 

Παρότι η Ένωση κατατάσσει στα θετικά του νομοσχεδίου τις συλλογικές συμβάσεις των ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω του ΠΙΣ και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, επισημαίνει ότι ορθά έχει ζητηθεί από τους τελευταίους να περιληφθούν και οι οικογενειακοί ιατροί (παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι) στη συλλογική σύμβαση. 

«Πάγια θέση μας είναι οι συλλογικές συμβάσεις μέσω του ΠΙΣ και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων για όσους ιατρούς το επιθυμούν και η ελεύθερη επιλογή ιατρού κατά πράξη και περίπτωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕΚΕ κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος. 

Επανέλαβε δε ότι η Ένωση είναι κάθετα αντίθετη στην προσπάθεια ανάληψης τηςδιενέργειας ιατρικών πράξεων από φαρμακοποιούς και συνταγογράφησης απόεπαγγελματίες ΤΕ μαιευτικής. «Αν αυτό δεν είναι αντιποίηση επαγγέλματος τότε τι είναι; Πιστεύουμε ότι εδώ τον λόγο τον έχει η δικαιοσύνη που πρέπει να προσφύγουν ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι», τόνισε.

Το σημαντικότερο, όμως, ιδίως για τους ειδικούς, είναι η εφαρμογή του gatekeeping,αφού θεσμοθετείται ότι για να πάει ένας χρόνιος πάσχων σε ειδικό ιατρό για το πρόβλημα που έχει πρέπει να παραπεμφθεί από οικογενειακό ιατρό! «Με λίγα λόγια,ένας π.χ. χειρουργημένος με στεφανιαία νόσο (by pass) πρέπει, για τον τακτικό του ετήσιο έλεγχο, που προβλέπεται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και αναφέρεται και στα διαγνωστικά πρωτόκολλα, να επισκέπτεται πρώτα τον οικογενειακό του ιατρό για να πάρει παραπεμπτικό για να πάει στον καρδιολόγο.  Αδυνατούμε ειλικρινά να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα του μέτρου που το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τη δαπάνη με διπλές, άσκοπες επισκέψεις και ενδεχομένως τη νοσηρότητα από άστοχες ενέργειες».

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος ζητά, για άλλη μια φορά, την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου και διαβούλευση για ποιοτικές παροχές υγείας, για όλους τους ασθενείς, με πρωτεργάτες τους ιατρούς.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων