Με μηδέν στο ταμείο ξεκίνησαν τη χρονιά τα νοσοκομεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Με μηδέν στο ταμείο ξεκίνησαν τη χρονιά τα νοσοκομεία

Η κατάσταση στα οικονομικά του ΕΣΥ είναι φέτος πιο δύσκολη. Και αυτό γιατί τα νοσοκομεία θα λάβουν 370 εκατ. λιγότερα σε σύγκριση με το 2017.
Με "μηδέν εις το πηλίκο” ξεκίνησαν και τη φετινή χρονιά τα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με την εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, η επιχορήγηση του ΕΣΥ ήταν μηδενική και στα ταμεία δεν έφτασε ούτε ένα ευρώ από τα περίπου 77 εκατ. ευρώ που είναι η μηναία επιδότηση (στο κονδύλι αυτό συμπεριλαμβάνεται η επιχορήγηση και των υγειονομικών περιφερειών, με την ετήσια επιδότηση από τα κρατικά ταμεία να ανέρχεται φέτος σε 930 εκατ.).
Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, η μηδενική επιχορήγηση δεν συνιστά "έκπληξη”, δεδομένου πως τον περσινό Ιανουάριο είχαν δοθεί μόλις 4 εκατ. ευρώ. Προβλέπουν μάλιστα πως οι καθυστερήσεις στην απόδοση της επιχορήγησης δεν θα εκλείψουν ούτε φέτος, ενώ η μειωμένη ρευστότητα των νοσοκομείων θα εξακολουθήσει να προκαλεί έντονες δυσλειτουργίες στην  επάρκεια υλικών και αναλωσίμων, στις επισκευές ιατρικών μηχανημάτων κ.ά.
Η κατάσταση στα οικονομικά του ΕΣΥ είναι φέτος πιο δύσκολη. Και αυτό γιατί τα νοσοκομεία θα λάβουν 370 εκατ. λιγότερα σε σύγκριση με το 2017. Η μείωση αφορά στην περικοπή της επιχορήγησης του ΕΣΥ από τον τακτικό Προϋπολογισμό, που από τα 1,3 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι, πέφτει στα 930 εκατ. Την ίδια ώρα, οι πιστώσεις για λειτουργικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές ) από τα 2,264 δισ. που ήταν το 2016, μειώθηκαν στα 2,058 δισ. ευρώ το 2017, ενώ αυτή τη χρονιά συρρικνώνονται στα 1,439 δισ.
Σε πρόσφατη έρευνα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων σημείωνε πως τα νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις σε όλους τους τομείς και πολλά εξ’ αυτών δεν διαθέτουν τα αυτονόητα, όπως χειρουργικά υλικά, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται ακόμη και προγραμματισμένες επεμβάσεις. Ελλείψεις καταγράφονται σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, μονάδες εντατικής θεραπείας (150 κλίνες εξοπλισμένες στα Δημόσια Νοσοκομεία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ), αλλά και σε γάζες και κλινοσκεπάσματα. 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα κυριάρχησαν και κατά τη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Όπως αναφέρθηκε, η πρωτοβάθμια περίθαλψη- παρά τα σχέδια και τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας- συνεχίζει να είναι ελλειμματική, τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, ενώ η δημόσια υγεία του πληθυσμού έχει υποστεί πλήγματα από τις ελλείψεις και τις αδυναμίες των υγειονομικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του υπουργείου περί προσλήψεων, σημειώνοντας πως πρέπει άμεσα να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, που υπολογίζονται σε εξήμισι χιλιάδες θέσεις ιατρών και πάνω από είκοσι χιλιάδες θέσεις νοσηλευτών.
Βασιλική Κουρλιμπίνη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων