Με password η παραλαβή των ιατρικών εξετάσεων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Με password η παραλαβή των ιατρικών εξετάσεων

Στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τους ιδιώτες γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα το θέμα του ιατρικού απορρήτου είναι ευαίσθητο.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, καθώς και ο ιατρικός φάκελος θεωρούνται απολύτως προσωπικά και αυστηρώς απόρρητα. Αποτελέσματα εξετάσεων, αντίγραφα ιατρικού φακέλου μπορούν να λαμβάνουν αυτοπροσώπως οι ασθενείς με επίδειξη ενός επίσημου εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους. Επίσης μπορούν να λαμβάνουν τις απαντήσεις των εξετάσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για την εξυπηρέτηση των ασθενών δεν είναι λίγοι οι γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα, που αποστέλλουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους πολίτες. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία καθώς χωρίς αναμονή στους χώρους υποδοχής των ιατρείων τα αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να είναι στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείου του ασθενούς αλλά και του θεράποντος ιατρού. Πόσες ώρες δεν χάθηκαν, για την εύρεση ενός ελεύθερου ραντεβού στον παθολόγο, για τη διάγνωση μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που πολλές φορές δεν χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής; Μέσω email δεν χάνεται χρόνος στις αναμονές.

Από τις 23 Μαΐου όμως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλάζει τον τρόπο που λαμβάνουν οι πολίτες τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όπως αναφέρει στην «Ε» εκ μέρους της Ένωσης Μικροβιολόγων Ιδιωτών Βιοπαθολόγων νομού Λάρισας, η ιατρός βιοπαθολόγος Ράνια Σουλτούκη «καλούμαστε σταδιακά μέχρι τις 23 Μαΐου να περάσουμε στους υπολογιστές μας ένα πρόγραμμα που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Η εξυπηρέτηση αυτή, που στέλνουμε τις εξετάσεις μέσω email δεν θα σταματήσει. Ίσα – ίσα θα μπουν κανόνες και δικλίδες ασφαλείας για την αποφυγή υποκλοπών. Ο καθένας θα μπαίνει με τον προσωπικό του κωδικό και μετά από άδεια του ίδιου θα μπορεί να βλέπει τα αποτελέσματα και ο θεράπων ιατρός».

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει αναφέρει και στο παρελθόν πως αποτελεί νόμιμο τρόπο η αποστολή αποτελεσμάτων ιατρικών εξετάσεων μέσω e mail. Ο ασθενής έχει δικαίωμα πρόσβασης στα ιατρικά αρχεία νοσηλευτικού ιδρύματος. Η αποστολή των αρχείων μπορεί να γίνει και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά τη συγκατάθεση του ίδιου.

Ζωή Παρμάκη

http://www.eleftheria.gr/

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων