Φρούτα και λαχανικά: Σύμμαχοι καλής υγείας και ευεξίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φρούτα και λαχανικά: Σύμμαχοι καλής υγείας και ευεξίας

Γράφει η Βασιλική Σκρέτα,  Διαιτολόγος – Σύμβουλος Διατροφής, medlabnews.gr

Όλοι θέλουμε να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, ενέργεια, καλή υγεία και ευεξία. Ας δούμε, λοιπόν, πως η  κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συντελεί σ’ αυτό και γιατί θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Θα αποκτήσουμε, έτσι,  έναν καλό οδηγό για την υγεία μας.

Στα  φρούτα και τα λαχανικά συνευρίσκονται θρεπτικά συστατικά, όπως, υδατάνθρακες, βιταμίνες , ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές  ουσίες. Πρόκειται , δηλαδή, για έναν ιδανικό συνδυασμό ενέργειας και όλων  των απαραίτητων  στοιχείων, τα οποία δρώντας  συνεργατικά , συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση της ενέργειας αυτής από τον  οργανισμό. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό συντελεί στη σωστή ενυδάτωση του σώματος, προϋπόθεση απαραίτητη για την ισορροπία του.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή βιταμινών, όπως  β- καροτίνη, τοκοφερόλη, βιταμίνη C και φλαβονοειδών. Η αντιοξειδωτική τους  δράση μας προστατεύει από τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης,  τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και γενικότερα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας σε άριστη κατάσταση.  Η περιεκτικότητά τους, επίσης, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ,  συντελεί στην  καλή λειτουργία των νεύρων και των μυών και επιπλέον παρέχει προστασία  από καρδιαγγειακά νοσήματα, λόγω της μείωσης της ομοκυστεϊνης,  που προκαλεί ή ύπαρξη του φυλλικού.

Οι φυτοχημικές ουσίες, όπως το λυκοπένιο στη ντομάτα, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ, η β- κρυπτοξανθίνη στον ανανά και το πορτοκάλι, οι ανθοκυανίνες στις μελιτζάνες ,τα κεράσια και  τα σταφύλια και η αλισίνη στο σκόρδο και το κρεμμύδι, βοηθάνε στην προστασία βασικών οργάνων, μεταξύ των οποίων η καρδιά, τα μάτια, το συκώτι, τα νεφρά και προσδίνουν λάμψη και ζωντάνια στο δέρμα μας.
Τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στην προστασία έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου και άλλων ασθενειών. Και ενώ οι διαφημίσεις αφθονούν για τα συμπληρώματα που υπόσχονται τα θρεπτικά οφέλη των φρούτων και λαχανικών σε μορφή χαπιού ή μορφή σκόνης, η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Ένα ημερήσιο δοσολογικό σχήμα των συμπληρωμάτων διατροφής δεν πρόκειται να έχει την ίδια επίδραση που έχει μία σωστή διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών δεν προέρχονται από μία βιταμίνη μόνο  ή ένα απομονωμένο αντιοξειδωτικό. Τα οφέλη για την υγεία από τα φρούτα και τα λαχανικά προέρχονται από πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά  που δρουν  συνεργατικά.  Δεν είναι δυνατό να διασπαστούν και να συγκεντρωθούν εκ νέου ώστε να αναπαραχθούν  σε μορφή χαπιού.

Επιπλέον, οι άφθονες φυτικές ίνες που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλαπλές δράσεις, καθώς  συμβάλλουν στην  καλή λειτουργία του εντέρου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, ρυθμίζουν τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος και συντελούν στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής)  χοληστερόλης.

Επιπρόσθετα, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά  έχουν  λίγες θερμίδες,  χαμηλά έως καθόλου λιπαρά και οι φυτικές ίνες που περιέχουν, προσδίδουν όγκο στα γεύματά μας και  δημιουργούν εύκολα την αίσθηση του κορεσμού. Συνεπώς, η χρήση τους σε δίαιτες απώλειας βάρους συμβάλλει δραστικά στην επίτευξη του στόχου για μείωση των περιττών κιλών και αποτελεί μια καλή εναλλακτική για σνακ στο ενδιάμεσο των γευμάτων.

Στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και  λαχανικών την ημέρα και να  επιλέγουμε ποικιλία χρωμάτων, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη κάλυψη και  ισορροπία των θρεπτικών ουσιών. Στην πράξη, αν  συνοδεύουμε το κάθε μας κύριο γεύμα με μία μεγάλη πολύχρωμη σαλάτα και καταναλώνουμε στο ενδιάμεσο των  γευμάτων 2 – 3 διαφορετικά φρούτα καθημερινά, έχουμε πετύχει το στόχο μας.

Διαβάστε επίσης




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων