Εξώδικη διαμαρτυρία - κλήση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προς ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εξώδικη διαμαρτυρία - κλήση ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προς ΕΟΠΥΥ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΛΗΣΗ

Του Πανελληνίου Επαγγελματικού Σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ», που εδρεύει στην Αθήνα (Κηφισίας 18) και εκπροσωπείται νόμιμα

ΠΡΟΣ
cropped-enieoppy.jpg
Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής (Αποστόλου Παύλου 12) και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο του ΔΣ αυτού κ. Σωτήριο Μπερσίμη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα (Αριστοτέλους 17)

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

Θεωρούμε ανυπέρβλητο χρέος μας να διαμαρτυρηθούμε εκ μέρους του ιατρικού κόσμου που εκπροσωπούμε, έναντι στην ατέρμονη παρεμβατικότητα του Οργανισμού στην καθημερινή ιατρική πράξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η περιοριστική, λογιστική και οριζόντια αντίληψη στη θέσπιση κανόνων παροχής υπηρεσίας υγείας στους ασφαλισμένους, επιβάλλεται μονομερώς χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του Οργανισμού για οποιαδήποτε απρόσμενη δυσάρεστη συνέπεια, η οποία κατά νόμο βαραίνει τον θεράποντα ιατρό.

Ειδικότερα, θεωρούμε ανεφάρμοστες τις ανακοινώσεις σας ΔΒ3Β/899/23-6-2017 που τροποποιήθηκε με την ΔΒ3/ΟΙΚ.35399/22-8-2017, με οδηγίες επισκέψεων προς τους 5.500 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.

1. Σε πάνω από 30 νομούς της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών ΠΦΥ και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός κυρίως από αγροτικές περιοχές προγραμματίζει εγκαίρως επίσκεψη στον ιατρό της επιλογής του στις αρχές κάθε μήνα. Ένας κλινικός ιατρός μπορεί να εξετάσει, εφόσον υπάρχει ανάγκη, πάνω από τον μέσο όρο των 20 ασθενών την ημέρα ή σε σύνολο 100 την εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτή τη λογική ο 101ος ασθενής κάθε εβδομάδας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και επ’ αμοιβή. Σε αυτή την περίπτωση οφείλετε να ενημερώσετε σχετικώς τους ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν την επίσκεψη τους, ακόμα και πριν από την συμπλήρωση του μηνιαίου πλαφόν των 200 επισκέψεων.

2. Εφιστούμε επίσης την προσοχή σας στο αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι οι συμβάσεις μας και οι όροι τους, καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είναι νομικά προκαθορισμένα και δεν μπορούν να αλλάζουν με μία απλή ανακοίνωση ή ένα δελτίο τύπου.

3. Ο μέσος ενδεικτικός χρόνος επίσκεψης των 15 λεπτών θεσπίζει αντιεπιστημονικούς και ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρο(!) και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης θα φορτωθεί από την καταναγκαστική αυξημένη χρήση του και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή ιατρική πράξη. Αυτό που αποφύγατε να διευκρινίσετε στην τροποποιητική σας ανακοίνωση είναι τι αποτέλεσμα θα έχει στο τέλος του μήνα τυχόν μέση διάρκεια των επισκέψεων (έως 200) μικρότερη από τα 15 λεπτά. Μήπως ανάκληση πληρωμής για όλον το μήνα στον συμβεβλημένο ιατρό; Οι δε «κανόνες ορθής ιατρικής πρακτικής», τους οποίους επικαλείστε, είναι αόριστοι και στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετοι και δεν τεκμηριώνουν καμία απόφαση από την πλευρά σας.

4. Τα ιατρεία που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι ΙΔΙΩΤΙΚΑ και το ωράριό τους καθορίζεται από τους ιατρούς, με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών (ασφαλισμένων ή μη) που τα επιλέγουν. Αν όμως επιμένετε τόσο πολύ στην υποβολή ενδεικτικού ωραρίου, θα πρέπει να ενημερωθούν και οι ασφαλισμένοι ότι εκτός του δηλωθέντος ωραρίου αυτού η επίσκεψη θα είναι ιδιωτική και επ’ αμοιβή, με ευθύνη δική σας. Υπενθυμίζουμε ότι η παρούσα σύμβαση είναι κατά πράξη και περίπτωση. Η δήλωση ωραρίου παραπέμπει σε σταθερή εργασιακή σχέση με πάγια αντιμισθία και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

Η υπ’αριθ πρωτ: ΔΒ4Γ/12768 παροχή οδηγιών συνταγογράφησης πρέπει να αποσυρθεί άμεσα επειδή σε συνάδει με τις κείμενες δικαστικές αποφάσεις και ως εκ τούτου σας εκθέτει ως Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και υπογράφοντα τις οδηγίες αυτές. Αυτό που πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξετε είναι ότι ενώ σκορπάτε οδηγίες που δε συνάδουν με τις κείμενες δικαστικές αποφάσεις, παραβλέπετε τεχνηέντως να απαιτήσετε την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας περί υποχρεωτικής εκτέλεσης ιατρικής συνταγής από το φαρμακοποιό.

Με την δημοσίευση του ΦΕΚ 2195/Β/27-6-2017 του Υπουργείου Οικονομικών, παρατάθηκε η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα ακόμη έτος, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018. Η διαδικασία εκκαθάρισης των οφειλών αυτών, 7 χρόνια μετά ακόμη παραμένει στα αζήτητα. Αντιθέτως, η απαίτηση του Οργανισμού για είσπραξη και συμψηφισμό του clawback επανέρχεται στο προσκήνιο με επιβεβλημένη αμεσότητα. Για πολλοστή φορά, οι άδικες λεόντειες και μονομερείς ενέργειες εκ μέρους του Οργανισμού δεσπόζουν, υποχρεώνοντας τα συμβεβλημένα ιατρεία σε οικονομικό μαρασμό τρέποντας του ιατρούς σε άμεση και μαζική φυγή στο εξωτερικό.

Τέλος, μιλώντας την γλώσσα των αριθμών, σας αναφέρουμε ότι ο Σεπτέμβριος βρίσκει αρκετούς ιατρούς απλήρωτους για τις επισκέψεις του Μαρτίου, Απριλίου κλπ… Σε απλά μαθηματικά αυτό συνιστά ληξιπρόθεσμες οφειλές 2μηνών και πλέον γεγονός που επιτρέπει στους συμβεβλημένους την άμεση επίσχεση των ιατρικών τους υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ.

Κύριε Πρόεδρε, στον ΕΟΠΥΥ η απαραίτητη εξυγίανση θα προέλθει από κατάλληλα φίλτρα ηλεκτρονικού ελέγχου πραγματικού χρόνου (real time). Παρακαλούμε έστω και τώρα να αντιληφθείτε, ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις σας που είναι προϊόντα άγνοιας σας σχετικά με το λειτούργημα του ιατρού και την ιατρική επιστήμη, θα δημιουργήσετε τεράστια προβλήματα τόσο στους ιατρούς, όσο και στα εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Ζητάμε λοιπόν να αποσυρθούν οι εγκύκλιοι ΔΒ3Β/899/23-6-2017 που τροποποιήθηκε με την ΔΒ3/ΟΙΚ.35399/22-8-2017 και ΔΒ4Γ/12768 ως ανεφάρμοστες με βάση τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, της ιατρικής ηθικής και της ισότιμης εξυπηρέτησης των ασθενών από ιδιώτες συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση άρνησης της απόσυρσης των ως άνω οδηγιών, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών μας συμβεβλημένων ιατρών.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα προς αυτούς που απευθύνεται προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφοντας αυτήν στην περί επιδόσεως έκθεσή του.

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2017

Για την Εξωδίκως διαμαρτυρόμενη και καλούσα

Η Πρόεδρος του ΔΣ και νόμιμος εκπρόσωπος

Άννα Μαστοράκου

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων