Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καπνίσματος Joint Action on Tobacco Control | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καπνίσματος Joint Action on Tobacco Control

Με εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 12 Δεκεμβρίου, άρχισε το Joint Action on Tobacco Control (JATC), ένα σημαντικότατο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά του καπνίσματος για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στην Ευρώπη, με επικεφαλής της ομάδας συντονισμού τον καθηγητή Πνευμονολογίας Δρ Παναγιώτη Μπεχράκη.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στο χαιρετισμό που απηύθυνε υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την πρωτοβουλία JATC, καθώς και ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην καρδιά του αντικαπνιστικού αγώνα που είναι η ενημέρωση.
«Η σημασία αυτού του τριετούς προγράμματος είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο έχει στοχεύσει στην καρδιά του αντικαπνιστικού αγώνα, που είναι η ενημέρωση. Η ενημέρωση των ανθρώπων και ιδίως των νέων ανθρώπων. Πριν απ’ όλα η ενημέρωση των ανθρώπων για τις επιπτώσεις του καπνίσματος για τον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και για το κόστος που έχει για το Κοινωνικό Σύνολο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Οταν λοιπόν προειδοποιούμε τους νέους ανθρώπους για το τι τους περιμένει -τι μας περιμένει όλους για το μέλλον- μπορούμε να τους εξηγήσουμε ότι είναι μια πραγματική άσκηση το να αντισταθείς στο κάπνισμα που σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις άλλες, μεγαλύτερες, προκλήσεις».
Με δηλώσεις του στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ», ο Δρ Παναγιώτης Μπεχράκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό καπνιστών που συνολικά αγγίζει το 27,3% και που αποδεικνύει την αλλαγή νοοτροπίας των Ελλήνων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του καπνίσματος αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς», προσθέτοντας ότι στον αντικαπνιστικό αγώνα πρέπει να συμπεριληφθεί και η αντιμετώπιση της «επιδημίας του ατμίσματος», το οποίο όπως είπε «δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται».
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων από τον Δρα Ξενοφώντα Μουσά, Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος, ο οποίος παρουσίασε και μοντέλο του μηχανισμού, κατασκευασμένο από τον μαθηματικό Διονύση Κριάρη.
Η ειδική εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και παρευρέθηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, βουλευτές, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων.
    Joint Action on Tobacco Control (JATC):
Καλύτερος έλεγχος των προϊόντων καπνού - Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας 

Τo Joint Action on Tobacco Control είναι ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, το οποίο  χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και αναμένεται να εφαρμοστεί από 48 φορείς, σε 31 χώρες. Στόχος του είναι η υποστήριξη και σωστή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αδειοδότηση, χρήση και κυκλοφορία των προϊόντων καπνού στα κράτη-μέλη της Ευρώπης.  

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας με τον συντονισμό του Joint Action on Tobacco Controlαναλαμβάνει να εξασφαλίσει την καλή συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των χωρών, αλλά και να επιβλέψει την ορθή τήρηση των κανόνων, στη διαδικασία εισαγωγής, από τους κατασκευαστές προϊόντων καπνού (καπνοβιομηχανίες), όλων των δεδομένων και συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα τους (συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων), σε μια κοινή βάση δεδομένων, την πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα EUCEG.

Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων θα αποτελέσει τη βάση για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, που θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να κάνει βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς αδειοδότησης και κυκλοφορίας καπνικών προϊόντων, αλλά και να εκδώσει νέες ρυθμιστικές οδηγίες.

Η σωστότερη και πιο επιστημονική προσέγγιση στην επιτήρηση των προϊόντων καπνού, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική προστασία  της δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων πολιτών. 


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων