Αυξήθηκαν κατά 13 δισ. δολ. τα κέρδη του Ζούκερμπεργκ μετά το σκάνδαλο με τα προσωπικά δεδομένα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αυξήθηκαν κατά 13 δισ. δολ. τα κέρδη του Ζούκερμπεργκ μετά το σκάνδαλο με τα προσωπικά δεδομένα

Εάν οι επενδυτές ανησυχούσαν για το σκάνδαλο διαρροής των προσωπικών δεδομένων που ενέπλεκε το Facebook, πλέον το έχουν ξεπεράσει

Εάν οι επενδυτές ανησυχούσαν για το σκάνδαλο διαρροής των προσωπικών δεδομένων που ενέπλεκε το Facebook, πλέον το έχουν ξεπεράσει. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε αύξηση 23% από τις 27 Μαρτίου, όταν διαπραγματευόταν σε ιστορικά χαμηλό.
Η καθαρή περιουσία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στον οποίο ανήκει το 16% του Facebook, αυξήθηκε επίσης. Ο 33χρονος διευθύνων σύμβουλος έχει περιουσία ύψους 74,2 δισ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, και είναι το πέμπτο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο. Κέρδισε 13 δισ. δολ. από τις 27 Μαρτίου.
Το Facebook βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν στα μέσα Μαρτίου δημοσιεύματα των New York Times και του Guardian αποκάλυψε πως μια εταιρεία, που συνδέεται με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Cambridge Analytica, παραβίασε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του κοινωνικού δικτύου του Ζούκερμπεργκ.
Μέσα σε δύο εβδομάδες από την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν 20%, συμπαρασύροντας περίπου 90 δισ. δολ. από την αξία του social site. Ο Ζούκερμπεργκ κατέθεσε ενώπιον των γερουσιαστών παραδεχόμενος πως δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει, μεταξύ άλλων.
Η υπόθεση Facebook-Cambridge Analytica άνοιξε μια ευρύτερη συζήτηση για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες τεχνολογίας. Ένα χαρακτηριστικό-κλειδί του Facebook -καθώς και άλλων ανταγωνιστών του- είναι πως συγκεντρώνει προσωπικά δεδομένα με σκοπό να στοχεύσει καλύτερα τις διαφημίσεις. Για πολλά χρόνια, οι εφαρμογές τρίτου μέρους (third party applications) αντλούσαν δεδομένα των χρηστών, ακόμη και αυτών που δεν είχαν κατεβάσει τέτοιες εφαρμογές.
Μετά τις αποκαλύψεις για την παραβίαση δεδομένων από την Cambridge Analytica, το Facebook ανακοίνωσε μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Πλέον δεν θα επιτρέπει τη διαφήμιση μέσω third party εφαρμογών, αλλά και ότι θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εκκαθαρίζουν το ιστορικό τους στην ψηφιακή πλατφόρμα. Ο Ζούκερμπεργκ υποστηρίζει ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου ενεργών διαδικτυακών κοινοτήτων.
Η εν λόγω υπόθεση συνέβη σε μια ιδιαιτέρως ταραχώδη εποχή για το Facebook. Το social media κατηγορούνταν για συμβολή στην παραπληροφόρηση και στη διάδοση ψευδών ειδήσεων κατά την προεκλογική αμερικανική περίοδο το 2016.
Παρ' όλα αυτά, η μετοχή του Facebook συνεχίζει την ανοδική πορεία και τώρα διαπραγματεύεται λίγο πιο χαμηλά από το ιστορικά υψηλό του. Οι επενδυτές είτε έχουν πεισθεί από τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν ή πιστεύουν ότι το πλήγμα που δέχτηκε το Facebook θα έχει πολύ μικρή επίδραση στην εταιρεία.
Ο Ζούκερμπεργκ ίδρυσε την επιχείρησή του στο φοιτητικό του δωμάτιο στο Χάρβαρντ. Η πλατφόρμα, που πλέον έχει πάνω από 2 δισ. ενεργούς χρήστες,  στην αρχή λειτουργούσε ως ψηφιακό εργαλείο για πανεπιστημιακά αθλητικά γεγονότα. Σήμερα, έχει πολύ περισσότερες μετοχές, όπως και περισσότερο έλεγχο.
Του Noah Kirsch

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων