Η οικονομική κρίση κάνει επικίνδυνη την οδήγηση. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η οικονομική κρίση κάνει επικίνδυνη την οδήγηση.


Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr
Η καθημερινή πίεση, τα προβλήματα που είναι σημαντικά και απρόβλεπτα, η μελαγχολία και το στρες, έχουν αυξήσει τα τροχαία ατυχήματα δραματικά. Ακόμα και το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο που μπορεί να μεταδίδει κάποια ενοχλητική είδηση, επηρεάζει την συμπεριφορά του οδηγού. Αλλά ας δούμε τους λόγους που μπορεί να έχουν επίδραση στην συμπεριφορά του οδηγού περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
  
  • Ο εκνευρισμός από τις κακές ειδήσεις.γενικά και ειδικά.
  • Τα καθημερινά προβλήματα μπορεί να κάνουν τον οδηγό, να αφαιρεθεί από το τιμόνι
  • Η μελαγχολία που κυριεύει πολύ περισσότερο κόσμο
  • Ο θυμός με καθημερινά θέματα, κάνουν τον οδηγό να οδηγεί επιθετικά και να ξεσπά, στον δρόμο
  • Τα προβλήματα που στροβιλίζουν στο μυαλό του, μπορεί να τον κάνουν ευέξαπτο.
  • Η αϋπνία από την οποία ταλαιπωρούνται πολλοί, επιδρά στην αντίληψη και αργά αντανακλαστικά.
  • Τα πολλά θέματα που απασχολούν τον οδηγό, προκειμένου να τα προλάβει, τον κάνουν να οδηγεί γρήγορα αλλά επικίνδυνα και άτσαλα.
  • H χρήση αλκοόλ πριν την οδήγηση.
  • Η χρήση του κινητού έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα να αφαιρείται ο οδηγός, πολύ δε περισσότερο όταν ακούει κάτι που του προκαλεί αντιδράσεις.
  • Η οικονομική δυσπραγία αναγκάζει πολλούς οδηγούς να καθυστερούν την συντήρηση των αυτοκινήτων τους, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται επικίνδυνα στους δρόμους.
  • Η επικίνδυνη συμπεριφορά των άλλων οδηγών.


Το αποτέλεσμα είναι ότι η οδήγηση γίνεται μια περιπέτεια, για εμάς αλλά και τους άλλους. Το ενδιαφέρον είναι ότι ποσοστό 40% των οδηγών αισθάνονται ότι οι άλλοι οδηγοί έχουν γίνει πιο επιθετικοί στη συμπεριφορά τους και αγνοούν την δική τους κακή οδηγική συμπεριφορά.

Ακόμα και ήρεμοι άνθρωποι, υποκύπτουν στην οργή που προκαλεί η …περιπέτεια της οδήγησης. Οι τσακωμοί με άλλους οδηγούς ή πεζούς είναι  στο ημερήσιο πρόγραμμα.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να μην υποκύψει στην οργή, που οδηγεί και σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, όταν βρίσκεται στη θέση του οδηγού;
Είναι πολύ σημαντικό όταν μπαίνει κανείς στο αυτοκίνητο και πιάνει το τιμόνι, να αφήνει τις κακές σκέψεις έξω από το αυτοκίνητο. Το έντονο στρες φέρνει κούραση και η κούραση κάνει το οδηγό να οδηγεί επικίνδυνα.
Οπωσδήποτε βάζει την ζώνη ασφαλείας.
Είναι πολύ σημαντικό ο οδηγός μέσα στο αυτοκίνητο να νιώθει άνετα. Αρα, δεν πρέπει να οδηγεί κανείς με ρούχα, μπουφάν κλπ που κάνουν κακή την στάση του σώματος στο κάθισμα και περιορίζουν τις κινήσεις του οδηγού.
Επίσης πρέπει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου να είναι ρυθμισμένη έτσι ώστε ούτε κρυώνει ο οδηγός αλλά ούτε και να ζεσταίνεται υπερβολικά.
Άμα χρειαστεί πρέπει να χαλαρώσετε την γραβάτα σας και να ρυθμίσετε το κάθισμα για να είναι άνετη η θέση της οδήγησης.
Αποφύγετε την επιθετική οδήγηση, ιδιαίτερα όταν έχει κίνηση. Λόγω της κίνησης και της καθυστέρησης που μπορεί να έχετε αποφύγετε να χρησιμοποιείται το κινητό για να κερδίσετε χρόνο από την δουλειά σας. Αν πάλι είναι απαραίτητο καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ανοικτή ακρόαση ή συσκευή Bluetooth.
Όταν πάλι βλέπετε ότι το νούμερο που σας καλεί μπορεί να σας στρεσάρει, καλά θα κάνετε να μην απαντήσετε και να πάρετε όταν θα έχετε σταματήσει.
Προσέχετε τις λακκούβες και διάφορα εμπόδια στον δρόμο που μπορεί να επηρεάσουν την οδήγησή και να προκαλέσουν ζημιές στο αυτοκίνητο.

Αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά και αισθάνεστε κουρασμένοι καλά θα κάνετε να μην χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο σας, αλλά συγκοινωνία. Η στέρηση ύπνου συσχετίζεται με σημαντικό κοινωνικό, οικονομικό και σχετιζόμενο με την υγεία κόστος, σε μεγάλο βαθμό διότι προκαλεί διαταραχή της απόδοσης των γνωστικών λειτουργιών λόγω της αύξησης της τάσης προς ύπνο και της αστάθειας στις νευροσυμπεριφορικές λειτουργίες κατά την εγρήγορση. Οι γνωστικές λειτουργίες που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την απώλεια ύπνου περιλαμβάνουν την ψυχοκινητική και γνωστική ταχύτητα, την προσοχή και τη συγκέντρωση, τη μνήμη εργασίας και τις ανώτερες γνωστικές ικανότητες.

Μην επηρεάζεστε από την συμπεριφορά των άλλων οδηγών. Μπορεί να έχουν σοβαρότερα προβλήματα από εσάς και να έχει επηρεάσει την οδήγησή τους και την συμπεριφορά τους.

Αν είστε εκνευρισμένοι, καλό είναι  να μην βάλετε ειδήσεις αλλά μουσική. Η μουσική έχει παρατηρηθεί ότι επιδρά πολύ θετικά στην συμπεριφορά του οδηγού.

Τέλος μπορεί να μην φτάνουν τα χρήματα σας για ένα πλήρες σέρβις του αυτοκινήτου σας αλλά θα πρέπει να δώσετε σε δύο πράγματα μεγάλη προτεραιότητα. Το πρώτο είναι τα λάστιχα του αυτοκινήτου που πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και το δεύτερο είναι τα φρένα.
ΠΗΓΕΣ:
Journal of Sleep Research.
American Automobile Association

Διαβάστε επίσης:




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων