Δερματίτιδα σπαργάνων, εξάνθημα στην περιοχή της πάνας. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δερματίτιδα σπαργάνων, εξάνθημα στην περιοχή της πάνας.

Η δερματίτιδα στη περιοχή της πάνας είναι η συχνότερη δερματοπάθεια της βρεφικής και της νηπιακής ηλικίας μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής. Η μεγαλύτερη συχνότητα αφορά τις ηλικίες 9-12 μηνών. Εντοπίζεται στη κάτω κοιλιακή χώρα (υπερηβική χώρα) ,στη περιγεννητική περιοχή, στους μηρούς και στους γλουτούς.
της Κατερίνας Ζερβού, παιδίατρος, medlabnews.gr
Η δερματίτιδα στη περιοχή της πάνας είναι η συχνότερη δερματοπάθεια της βρεφικής και της νηπιακής ηλικίας μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής. Η μεγαλύτερη συχνότητα αφορά τις ηλικίες 9-12 μηνών. Εντοπίζεται στη κάτω κοιλιακή χώρα (υπερηβική χώρα) ,στη περιγεννητική περιοχή, στους μηρούς και στους γλουτούς. 


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ 

 Το κλειστό περιβάλλον που δημιουργεί η πάνα αυξάνει τη θερμότητα και την υγρασία της περιοχής και σε συνδυασμό με το αυξημένο pH των ούρων διασπάται η ουρία σε αμμωνία προκαλώντας έντονο ερεθισμό του δέρματος. 
Επίσης η δράση των ενζύμων των κοπράνων (πρωτεάσες-λιπάσες) προκαλεί περαιτέρω διάσπαση του φραγμού του δέρματος και τραυματισμό. 
Παράγοντες που συμβάλλουν στην επιδείνωση της δερματίτιδας είναι η τριβή στη περιοχή της πάνας συνήθως από το μπουσούλημα, ο ανεπαρκής καθαρισμός και περιποίηση της περιοχής και οι ερεθιστικές ουσίες που πιθανόν τοποθετούνται στη περιοχή όπως κρέμες ,σαπούνια κ.α. 
Η δερματοπάθεια μπορεί να οφείλεται και στο υλικό που είναι κατασκευασμένη η πάνα, οπότε θα πρέπει να αλλάξετε το είδος της πάνας. Η δερματοπάθεια της περιγεννητικής περιοχής πολλές φορές επιμολύνεται από μύκητες(Candida albicans) και βακτήρια. 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 

 Η δερματίτιδα στη περιοχή της πάνας εμφανίζεται με διάφορες μορφές ,οι πιο συχνές είναι :
1.Το παράτριμμα: το δέρμα είναι ερυθρό με υγρή επιφάνεια που οροροεί και επιδεινώνεται με το θερμό άμεσο περιβάλλον(πολλά ρούχα). 
 2.Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής:Ερυθρότητα του δέρματος που την δημιουργούν χημικές ουσίες ,σαπούνια,αντισηπτικά κ.α. 
 3.Η δερματίτιδα από τριβή: ο συχνότερος τύπος και εμφανίζεται στις περιοχές όπου η τριβή με τα σπάργανα είναι εντονότερη. 
 4.Η μυκητίαση της περιγεννητικής περιοχής, όπου η βλάβη έχει ζωηρό ερυθρό χρώμα με μικρά λευκά λέπια στα όριά της και άλλοτε μικρές βλατίδες,συνήθως η δερματοπάθεια αυτή συνοδεύεται απο έντονο κνησμό και ανησυχία(γκρίνια) του βρέφους. 


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 

 Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. 
 1.Το δέρμα στη περιοχή της πάνας πρέπει να είναι παραμένει καθαρό και στεγνό(χωρίς υγρασία) γιαυτό πρέπει να αλλάζεται ταχτικά το βρέφος και να το αφήνεται για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς πάνα για να αερίζεται και να στεγνώνει η περιοχή. 
 2. Αποφεύγουμε τη χρήση καθαριστικών(υγρά μαντηλάκια) και χρησιμοποιούμε σκέτο άφθονο νερό χωρίς σαπούνι για το καθαρισμό της περιοχής κάθε φορά που το μωράκι "λερώνεται¨, στεγνώνουμε πολύ καλά την περιοχή και ιδίως το δέρμα στις μηροβουβωνικές πτυχές σκουπίζοντας απαλά και χωρίς τριβή. 
 3. Η φαρμακευτική θεραπεία γίνεται πάντα με συμβουλή του παιδιάτρου, ανάλογα του τύπου της δερματοπάθειας. Για το απλό παράτριμμα χρησιμοποιούμε κρέμες που περιέχουν ψευδάργυρο ή κρέμες ενυδατικές που δημιουργούν μηχανικό φραγμό στο δέρμα και βοηθούν στην θεραπεία του ερεθισμού. Στη περίπτωση επιμόλυνσης με Candida albicans πρέπει να χορηγηθούν αντιφλεγμονώδεις ή αντιμυκητιασικές κρέμες Αντιμικροβιακές κρέμες χορηγούνται σε βακτηριακή επιμόλυνση.


Παιδίατρος Κατερίνα Ζερβού
ιατρείο Γ.Μπουσίου 14-16 Αμπελόκηποι
(πλησίον μετρό Κατεχάκη)
τηλ :2106996860,κιν:6986261626 

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων