Τα laser και η CAD CAM πρωτοπόρα τεχνολογία στην αντιμετώπιση της σκολίωσης (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τα laser και η CAD CAM πρωτοπόρα τεχνολογία στην αντιμετώπιση της σκολίωσης (video)

του Δημήτρη Παπαδόπουλου, M.D., ορθοπαιδικού, medlabnews.gr
Σκολίωση (από την αρχαία ελληνική λέξη σκολιός= στρεβλός) είναι η πλάγια κλίση του κορμού, σε ένα η περισσότερα επίπεδα.  
Ο χρόνος λες και είχε σταματήσει πριν 30 χρόνια. Η συντηρητική αντιμετώπιση παθήσεων όπως η σκολίωση είχε παραμείνει ίδια τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2006 για πρώτη φορά, το SPONDYLOS Laser Spine Lab® έφερε την νέα αντίληψη που επικρατεί σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της. Δηλαδή την τρισδιάστατη διόρθωση μιας τρισδιάστατης πάθησης.  Tην λέμε τρισδιάστατη πάθηση, γιατί η πλάγια κλίση που φαίνεται σε μια ακτινογραφία είναι οι δύο διαστάσεις. Η στροφή είναι η Τρίτη διάσταση. Και όλο αυτό σε 3 με 4 διαφορετικά αντίθετα μεταξύ τους επίπεδα. Δείτε την παρακάτω εικόνα

Γι αυτό τον λόγο διεθνώς άρχισαν να χρησιμοποιούνται κηδεμόνες όπως  ο ασύμμετρος κηδεμόνας RigoCheneau  σε συνδυασμό με ασύμμετρες ασκήσεις, όπως η γνωστή γερμανική μέθοδος Schroth.  

Η κατασκευή όμως ενός ασύμμετρου τρισδιάστατου κηδεμόνα απαιτεί τεχνολογικά εξελιγμένα εργαλεία, που το SPONDYLOS Laser Spine Lab®  εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δηλαδή την υψηλή ψηφιακή τεχνολογία.

Μέχρι το 2006 η κατασκευή των βοηθημάτων γινόταν εμπειρικά. Η λήψη μέτρων γινόταν με την εφαρμογή γύψινων επιδέσμων στο σώμα του ασθενούς και την λήψη ενός γύψινου εκμαγείου, με συνέπεια την ψυχολογική του επιβάρυνση και ταλαιπωρία.
Σήμερα γίνεται μέσω μιας τρίλεπτης σάρωσης του σώματος με μια δέσμη Laser και την απόκτηση ενός ψηφιακού εκμαγείου με ακρίβεια χιλιοστού.




Η επεξεργασία του γύψινου εκμαγείου γινόταν με το ξύσιμο του με ράσπες, στα σημεία, που εμπειρικά ο τεχνίτης με την πείρα του, αντιλαμβανόταν τις διορθώσεις, που έπρεπε να γίνουν, ώστε να λειτουργεί ο κηδεμόνας.
Σήμερα η επεξεργασία γίνεται σε CAD CAM
προγράμματα με υψηλή ακρίβεια, τρισδιάστατα, με την εισαγωγή των ακτινογραφιών στο ψηφιακό εκμαγείο, με αποτέλεσμα ένα πραγματικό σώμα με τον σκελετό του, ώστε με ειδικά ψηφιακά εργαλεία να γίνονται οι επιθυμητές διορθώσεις .


Το τελικό εκμαγείο δημιουργείται στον ψηφιακό παντογράφο Carver, που σκαλίζει το ψηφιακό εκμαγείο με μεγάλη ακρίβεια σε κυλίνδρους πολυουρεθάνης,
Η εφαρμογή του τηγμένου πολυπροπυλενίου σε κενό αέρος, συντελεί στην απόλυτη αποτύπωση του εκμαγείου. Με τα συστήματα ελέγχου, που στηρίζονται στην πιστοποίηση ISO 9001:2008, εξασφαλίζεται η εναρμόνιση με τα πρότυπα παραγωγής.


Στον επανέλεγχο η διορθωτική ικανότητα των κηδεμόνων στον ασθενή, ελέγχεται με τα μηχανήματα επιφανειακής τοπογραφίας Formetric 4D, Ortelius και SpineScan, χωρίς την συχνή χρήση επικίνδυνης ραδιενεργούς ακτινοβολίας .

Οι τεχνικές αυτές βοηθούν να κατασκευάζουμε κηδεμόνες μεγάλης ακρίβειας διόρθωσηςόχι μόνο στην ακτινογραφία που είναι 2 διαστάσεων, αλλά τρισδιάστατα
Οι παλαιοί  κηδεμόνες τύπου Boston ή DDB είναι κηδεμόνες συμμετρικοί και ο τύπος τους είναι ο ίδιος για κάθε τύπο σκολίωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις διορθώνουν λίγο την ακτινογραφία αλλά όχι το σώμα και τα αποτελέσματα τους είναι προσωρινά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ορθοπαιδικοί λένε ότι οι κηδεμόνες δεν διορθώνουν και στην καλύτερη περίπτωση σταματούν την επιδείνωση. Γιατί δεν αντιμετωπίζουν την σκολίωση σαν μια τρισδιάστατη πάθηση 3 ή 4 αντίθετων επιπέδων.
Τα αποτελέσματα  μας είναι εντυπωσιακά και όχι μόνο κατά την διάρκεια της θεραπείας, αλλά και μετά από το τέλος της.
Δυστυχώς η διόρθωση μιας σκολίωσης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για τον χειριστή των ψηφιακών εργαλείων. Απαιτεί μεγάλη γνώση της πάθησης και σωστή κατάταξη του τύπου της ώστε να κατασκευαστεί ο σωστός κηδεμόνας, που δεν είναι ίδιος με κανένα άλλο, εφ όσον κάθε σκολίωση έχει διαφορές, έστω και μικρές με κάποια άλλη
Επίσης με την λειτουργία του ερευνητικού μας
εργαστηρίου ψηφιακής τεχνολογίας φτιάξαμε δική μας τεχνολογία και εργαλεία (hardware και software) πρωτοποριακά διεθνώς, όπου με αισθητήρες στους κηδεμόνες συλλέγουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή τους λειτουργία και την βελτίωση των χαρακτηριστικών τους.



Λόγω της υψηλής ειδίκευσης και της επιστημονικής κατάρτισης  του, το SPONDYLOS Laser Spine Lab® δραστηριοποιείται μόνο στην Αθήνα και δεν μπορεί να έχει παραρτήματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
SPONDYLOS Laser Spine Lab
Μεσογείων 74, 115 27 – Αθήνα
Τηλ: 210 7488901
Fax: 210 7751658
website: www.spondylos.eu


Διαβάστε επίσης

Τι είναι η σκολίωση, ποιες οι αιτίες που την προκαλούν και πότε πρέπει να αντιμετωπίζεται;


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων