Νέας γενιάς αποτελεσματικό φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση και με καινοτόμο τρόπο χορήγησης | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Νέας γενιάς αποτελεσματικό φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση και με καινοτόμο τρόπο χορήγησης

Πρόσφατα εντάχθηκε στην θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μια ιντερφερόνη που αποδεδειγμένα ελαττώνει σε στατιστικά σημαντικό βαθμό τις υποτροπές, τον κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας και τις βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως απεικονίζονται στη μαγνητική τομογραφία. Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη βήτα-1α εμφανίζει ένα προφίλ ασφάλειας αντίστοιχο του εδραιωμένου προφίλ ασφάλειας των ιντερφερονών.

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι με σιγουριά, μετά τον καρκίνο και το έμφραγμα, μία από τις πιο πολυσυζητημένες ασθένειες. Είναι μια συχνή νευρολογική πάθηση -ακόμα και στην Ελλάδα- και τα τελευταία εκατό χρόνια αποτελεί ένα από τα κύρια πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος για τη νευρολογία σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. 

Πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλλει διάφορα μέρη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (νωτιαίος μυελός, εγκεφαλικό στέλεχος και παρεγκεφαλίδα) και χαρακτηρίζεται από παρουσία πολλών πλακών που είναι διάσπαρτες σε όλο το μήκος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ).

Πρόσφατα εντάχθηκε στην θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μια ιντερφερόνη που αποδεδειγμένα ελαττώνει σε στατιστικά σημαντικό βαθμό τις υποτροπές, τον κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας και τις βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως απεικονίζονται στη μαγνητική τομογραφία. Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη βήτα-1α εμφανίζει ένα προφίλ ασφάλειας αντίστοιχο του εδραιωμένου προφίλ ασφάλειας των ιντερφερονών. 
H πεγκιντερφερόνη βήτα-1α είναι η μόνη πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης.
Η πεγκιντερφερόνη βήτα-1α φαίνεται να δρα σταματώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού από το να προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των υποτροπών που παρουσιάζονται και να καθυστερήσει τις αναπηρικές επιδράσεις της ΣΚΠ. Η θεραπεία με πεγκιντερφερόνη βήτα-1α μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της επιδείνωσης, παρότι δεν θεραπεύει την ΣΚΠ.

Η πεγκυλίωση αυξάνει το μέγεθος του μορίου, παρατείνοντας τη διάρκεια κυκλοφορίας του στον οργανισμό. Επιτρέπει έτσι μεγαλύτερη διάρκεια ημιζωής, σταθεροποιεί το μόριο βελτιώνοντας τη διαλυτότητά του και το θωρακίζει από ένζυμα του οργανισμού που προσπαθούν να το διασπάσουν σε μικρότερα σωματίδια, μειώνοντας έτσι το ρυθμό απέκκρισης του μορίου από τον οργανισμό. Η πεγκυλίωση είναι μια εδραιωμένη επιστημονική διαδικασία που εφαρμόζεται για περισσότερα από 20 χρόνια.


Η πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη βήτα-1α αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη της τελευταίας δεκαετίας στον τομέα των ιντερφερονών. Προσφέρει στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ισχυρή αποτελεσματικότητα, ένα προφίλ ασφάλειας αντίστοιχο του εδραιωμένου προφίλ ασφάλειας των ιντερφερονών και σημαντικά λιγότερες ενέσεις συγκριτικά με τις άλλες διαθέσιμες θεραπείες με ιντερφερόνη, με μια εύκολη στη χρήση συσκευή αυτοχορήγησης

Όμως δεν σταματά η καινοτομία της στην δράση στην ΣΚΠ αλλά γίνεται κάθε δεκαπέντε μέρες (κάθε δύο εβδομάδες) και όχι μέρα παρά μέρα, που γίνονται άλλα φάρμακα. Επίσης χορηγείται υποδόρια και όχι ενδομυϊκά με μία εξαιρετικά εύχρηστη πένα. Η πένα διαθέτη ακουστική ένδειξη για να καταλάβει ο ασθενής ότι έγινε όλη η δόση του φαρμάκου καθώς και ένδειξη χρωματική. 

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η πεγκιντερφερόνη βήτα-1α μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου (έως 25 °C) για έως 30 ημέρες. Έτσι διευκολύνει τον ασθενή αν πρόκειται να ταξιδέψει ή να είναι για πολλές ημέρες εκτός σπιτιού, να έχει το φάρμακο μαζί του και να το κάνει όποτε πρέπει.
Οι συσκευασίες μπορεί να βγουν από το ψυγείο και στη συνέχεια να επανατοποθετηθούν στο ψυγείο για περισσότερες από μία φορές εάν χρειάζεται.

Πίσω από την πεγκιντερφερόνη βήτα-1α βρίσκεται η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία GENESIS Pharma.  Η GENESIS Pharma παρακολουθεί τις επιστημονικές εξελίξεις 19 χρόνια τώρα και διαθέτει σήμερα εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, μέσα από την μακροχρόνια και αποκλειστική συνεργασία με την Biogen, τη διεθνή εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο θεραπειών για τη νόσο και ιδιαίτερα εκτεταμένο πλάνο R&D σε παγκόσμιο επίπεδο. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων