Πρεμιέρα χθες του Μανδραγόρα, από την θεατρική ομάδα των φαρμακοποιών Αθήνας-Πειραιά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρεμιέρα χθες του Μανδραγόρα, από την θεατρική ομάδα των φαρμακοποιών Αθήνας-Πειραιά

Μια ξεχωριστή πρεμιέρα είχαμε χθες. Και ήταν ξεχωριστή γιατί οι ηθοποιοί είναι φαρμακοποιοί και δημοσιογράφοι (συντάκτες υγείας). Πρόκειται για την θεατρική ομάδα των φαρμακοποιών Αθήνας-Πειραιά «Ψυχής Ίαμα». Το έργο η κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλι «Μανδραγόρας»

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, medlabnews.gr
Μια ξεχωριστή πρεμιέρα είχαμε χθες. Και ήταν ξεχωριστή γιατί οι ηθοποιοί είναι φαρμακοποιοί και δημοσιογράφοι (συντάκτες υγείας). Πρόκειται για την θεατρική ομάδα των φαρμακοποιών Αθήνας-Πειραιά «Ψυχής Ίαμα».

Το έργο η κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλι «Μανδραγόρας». Το έργο πέρα όμως απ’ την κωμωδία έχει κι ένα περιεχόμενο αλληγορικό, παραβολικό και μέσα από μια κοινωνική αλληγορία  αποκτάται ένα περιεχόμενο ακόμα και πολιτικό.  Ο Μανδραγόρας του Ν. Μακιαβέλι είναι ένα παιχνίδι πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τη λειτουργία για την επίτευξη των στόχων τους.  
Ο Μανδραγόρας γράφτηκε λίγα χρόνια (1518μ.Χ.) μετά τον «Ηγεμόνα» και πραγματεύεται τον έρωτα, την πλάνη, την απάτη και την αυταπάτη, θίγοντας αιώνιες αλήθειες που «τυραννούν» τον βίο των ανθρώπων.  Ο θεατής παρακολουθεί τις εκπλήξεις και τις κωμικές ανατροπές που γίνονται σ’ ένα πλαίσιο χαριτωμένο και απολαυστικό και πολλές φορές σατιρικό. 

Είναι η ιστορία του Καλλίμαχου, ενός 30άρη Φλωρεντινού που ζει στο Παρίσι. Εκεί ακούει έναν συμπατριώτη του να εγκωμιάζει την ομορφιά κάποιας Λουκρητίας. Επιστρέφει στη Φλωρεντία όπου βλέποντας την κοπέλα αποφασίζει να την κάνει δική του με κάθε θυσία. Τα γεγονότα όμως δεν είναι διόλου απλά. Η ωραία και μυαλωμένη Λουκρητία είναι μια παντρεμένη αμέμπτου ηθικής. Ο Καλλίμαχος εξασφαλίζει τη βοήθεια του παράσιτου Λιγούριου, άσσου στις μηχανορραφίες, ο οποίος έχει κοινωνική συναναστροφή  με τον Νικία, σύζυγο της Λουκρητίας.
Το ανδρόγυνο δεν έχει αποκτήσει παιδιά και ο μεσόκοπος Νικίας το φέρει βαρέως πιστεύοντας πως η γυναίκα του είναι στείρα. Τότε ο Καλλίμαχος υποδυόμενος έναν σπουδαίο «εκ Παρισίων» γιατρό του προτείνει ένα θαυματουργό ελιξίριο για τη Λουκρητία από μανδραγόρα, ώστε να τη γιατρέψει μέσα σε μια νύχτα από την υποτιθέμενη στειρότητά της.  Όμως προειδοποιεί τον Νικία πως ο πρώτος άνδρας που θα κοιμηθεί μαζί της θα πεθάνει μέσα σε μια βδομάδα.  Με χρήματα του Νικία και του Καλλίμαχου ο Λιγούριος εξασφαλίζει τη συνενοχή του Αδελφού Τιμόθεου, ενός διεφθαρμένου μοναχού. Εκείνος  θα κάμψει τις  όποιες αντιστάσεις της Λουκρητίας με …θεολογικού τύπου επιχειρήματα και θα την πείσει να πιει το ελιξίριο και να κοιμηθεί αμέσως μετά μ’ έναν ξένο για να μην βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του συζύγου της. Συγχρόνως ο Νικίας πείθεται από τον Λιγούριο και την  ίδια νύχτα μεταμφιεσμένοι και αγνώριστοι θα πιάσουν έναν ανυποψίαστο περαστικό.

Καθώς εξελίσσεται η ιστορία είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ποιος είναι πιο πονηρός από τον άλλον. Όλα τα πρόσωπα ωθούνται από τις επιθυμίες τους: ο Νικίας θέλει να αποκτήσει παιδί, ο Λιγούριος πουλάει εκδούλευση για οικονομικό όφελος,  ο Καλλίμαχος προσπαθεί να κερδίσει τη Λουκρητία  και ο Αδελφός Τιμόθεος, ξεπερνώντας τους πάντες σε πανουργία εκμεταλλεύεται την κατάσταση από κάθε πλευρά. Με μοναδική εξαίρεση την Λουκρητία όλοι ανταγωνίζονται χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και δολοπλοκίες. Έτσι στήνεται ένας ολόκληρος μηχανισμός για την κατάκτηση ενός στόχου! 
Ο στόχος μπορεί να είναι η γυναίκα, η εξουσία και πάντως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;  

Όλοι τους ήταν υπέροχοι. Οι πολύμηνες και πολύωρες πρόβες είχαν αποτέλεσμα εξαιρετικό και όλοι τους είχαν επαγγελματική άψογη εμφάνιση. Παρά το τρακ της πρεμιέρας όλα κύλησαν άψογα. Τα σκηνικά επιβλητικά και τα κουστούμια εποχής και πλούσια. 

Στην πρεμιέρα παραβρέθηκαν πολλοί συνάδελφοι, γνωστοί και φίλοι, και το θέατρο ήταν κατάμεστο τόσο, που ούτε σκαλοπατάκι δεν έμεινε κενό. Την παράσταση παρακολούθησε η Κάρμεν Ρουγγέρη που συνεχάρη στο τέλος τους ηθοποιούς για την καταπληκτική τους εμφάνιση.

Παίζουν οι: Μάνος Κωνσταντινίδης, Μάριος Τζανακάκης, Παναγιώτης Ζερβογιάννης, Νίκος Γράβαρης, Χαϊγκουή Κουντακτζιάν, Πέτρος Κασαρτζιάν, Τώνια Καμπανάρου και ο Χαράλαμπος Πετρόχειλος. Σκηνοθεσία: Τόνια Μάνεση Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Τόνιας Μάνεση και της Φλωρέττας Μαργιώλη. Η μουσική ανήκει στον Κώστα Γαρδίκη, ενώ τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Νίκος Γράβαρης. Το μουσικό κομμάτι της εισαγωγής είναι του Μάνου Τσίτουρα. Τέλος, ο έμμετρος πρόλογος και οι στίχοι των τραγουδιών της παράστασης είναι του Μανόλη Μαυρολέων

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Οι επόμενες παραστάσεις είναι στις 22, 27 και 29 Ιουνίου του Α' κύκλου και προλαβαίνετε δεν προλαβαίνετε!!!
Στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα (Νέο Φάληρο, Σταθμός ΗΣΑΠ) 

Τηλεφωνήστε τώρα 6945068288 και κλείστε τις θέσεις σας 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)
Β' κύκλος Παραστάσεων από Οκτώβριο




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων