Θα αποζημιώνεται η ψηφιακή μαστογραφία και ο Προγεννητικός έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Θα αποζημιώνεται η ψηφιακή μαστογραφία και ο Προγεννητικός έλεγχος από τον ΕΟΠΥΥ


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr
Σε αναπροσαρμογή τιμών προχώρησε το Υπουργείο μετά από τον σάλο που δημιουργήθηκε με την εξέταση της Διαγνωστικής Αρθροσκόπησης που ενεπλάκη το όνομα του πρώην Αν. Υπουργού κ. Σαλμά. 

Παράλληλα για πρώτη φορά θα αποζημιώνονται οι εξετάσεις της Ψηφιακής Μαστογραφίας και εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Βέβαια είναι εύκολο να ακολουθεί το Υπουργείο μια πολιτική παροχολογίας αφού έχει κλειδωμένο προϋπολογισμό με αποτέλεσμα όποια απόφαση για κοστολόγηση νέων εξετάσεων, είναι σίγουρο ότι γίνεται σε βάρος των παρόχων, αφού από τον ίδιο κουβά χωρίς να γεμίσει με πρόσθετα κονδύλια, θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα ακριβές στο κόστος τους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι πάροχοι, που έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Μάρτιο θα πρέπει να επωμιστούν και ένα πρόσθετο κόστος. Πολιτική με ξένες τσέπες λοιπόν κάνει το Υπουργείο. Μάλιστα μιλώντας ότι το κάνει για το καλό των οικονομικά αδύναμων, βάζει τους γιατρούς παρόχους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ασφαλισμένους που αυτή την στιγμή αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τη συμμετοχή τους. 

Συγκεκριμένα το Δελτίο τύπου του Υπουργείου λέει:

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνεπής στην προσπάθεια εξοικονόμησης και ορθολογικής αξιοποίησης δημόσιων πόρων, προχωρά στην κοστολόγηση και την ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ανακοστολόγηση της «Διαγνωστικής Αρθροσκόπησης», η οποία είχε κοστολογηθεί αρχικά από το ΚΕΣΥ, το 2014, ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ), στα 1.500 €. Με την ανακοστολόγηση η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 € για την ιατρική αμοιβή και 150 € για τα αναλώσιμα.
Μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, η οποία ανακοστολογήθηκε από τα 800 € στα 400 € είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET-CT).
Όσο αφορά στην κοστολόγηση, είναι η πρώτη φορά που κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών οι σημαντικότερες είναι οι:
Ψηφιακή Μαστογραφία
Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου
Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση
HPV
Αξονική Στεφανιογραφία
Κολπικό Υπερηχογράφημα
PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1

Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, προχωρά στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία διασφαλίζουν την ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων