Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού

Η σοβαρή περιοδοντίτιδα μπορεί να αποτελεί πρόωρη ένδειξη για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ολλανδική επιστημονική έρευνα, ενώ αμερικανική μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι με την ίδια ασθένεια των ούλων κινδυνεύουν περισσότερο από ισχαιμικού τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Βίναντι Τίουβ του Ακαδημαϊκού Κέντρου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open Diabetes Research & Care», μελέτησαν στοιχεία για 313 μεσήλικες ανθρώπους, από τους οποίους οι 126 είχαν ήπια έως μέτρια περιοδοντίτιδα, οι 78 σοβαρή, ενώ οι 109 είχαν υγιή ούλα.
Το 8% όσων είχαν σοβαρή περιοδοντίτιδα, είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2, έναντι ποσοστού 4% μεταξύ όσων είχαν ελαφρό έως μέτριο πρόβλημα και 3% όσων είχαν υγιή ούλα.Οι αναλύσεις αίματος για γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1C), που μετρούν το μέσο επίπεδο σακχάρου στο σώμα κατά τους τελευταίους δύο έως τρεις μήνες, έδειξαν τα υψηλότερα επίπεδα σε όσους είχαν την πιο σοβαρή περιοδοντίτιδα. Στην ίδια ομάδα ανήκαν και τα περισσότερα άτομα με προ-διαβήτη.
Εξάλλου, σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς (18%) με σοβαρή περιοδοντίτιδα είχε μη διαγνωσμένο διαβήτη έναντι 10% στη λιγότερο σοβαρή μορφή της ασθένειας και 8,5% στους υγιείς.Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι σκόπιμο να διερευνά κανείς για διαβήτη που δεν έχει διαγνωσθεί ακόμη, σε άτομα που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια των ούλων. Η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και του προδιαβήτη μέσω του οδοντιάτρου μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για να αποφευχθούν μελλοντικές σοβαρές επιπλοκές στους διαβητικούς.
Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Σούβικ Σεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ν.Καρολίνα, που παρουσιάσθηκε σε διεθνές συνέδριο για τα εγκεφαλικά στις ΗΠΑ, αναδεικνύει την πιθανή σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και εγκεφαλικών. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 6.700 άτομα σε βάθος 15ετίας, στη διάρκεια της οποίας συνέβησαν 300 εγκεφαλικά. Οι άνθρωποι με σοβαρή περιοδοντίτιδα ήσαν 2,2 φορές πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό, εκείνοι με μέτρια περιοδοντίτιδα 2,1 φορές πιθανότερο, ενώ με ελαφριά περιοδοντίτιδα 1,9 φορές πιθανότερο.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων