Αυξημένη κίνηση για αντιγριπικό εμβολιασμό από Θεσσαλονικείς. Υπάρχει επάρκεια εμβολίων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αυξημένη κίνηση για αντιγριπικό εμβολιασμό από Θεσσαλονικείς. Υπάρχει επάρκεια εμβολίων

Αυξημένη κίνηση από ασθενείς που σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης καταγράφεται φέτος στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός, πηγαίνουν στα φαρμακεία για να κάνουν το αναγκαίο αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που απλώς επιθυμούν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και κάνουν το εμβόλιο προληπτικά.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσης Ευγενίδης η κίνηση έχει αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι, γεγονός που αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο θόρυβος που προκλήθηκε με την φετινή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και των κρουσμάτων γρίπης της περσινής χρονιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων. Από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥΦΑ), τα φαρμακεία της πόλης προμηθεύτηκαν 115.000 αντιγριπικά εμβόλια για την περίοδο 2017-2018.
Στη φετινή παραγγελία, εκτός από το κλασικό τριδύναμο εμβόλιο, περιλαμβάνονται και καινούργια, πιο εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης. Το τριδύναμο και τα τετραδύναμα εμβόλια έχουν ένδειξη για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών, ενώ για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών ένδειξη έχει μόνο το τριδύναμο εμβόλιο από το οποίο χορηγείται η μισή δόση.
«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη. Οι πολίτες –κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού- δεν πρέπει να ξεχάσουν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου 15 ημέρες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό», τονίζει ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει ότι «ευτυχώς, χάρη στην παρέμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, λύθηκε και το σοβαρό πρόβλημα που είχε προκύψει με τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων. Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρούσε τα δύο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά, ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση. Το αποτέλεσμα ήταν να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής του από το άλλο όμοιο».
Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2017-2018) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009. Όσον αφορά στο κόστος του, η λιανική τιμή του τριδύναμου εμβολίου είναι 5,70 ευρώ, ενώ του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,70 έως 13,70 ευρώ. Όλα χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Η εποχική γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα, αλλά και το πιο συχνό αίτιο θανάτου από νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Παγκοσμίως προκαλεί επιδημίες κάθε έτος με 250.000– 500.000 θανάτους ετησίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου κατ’ εκτίμηση νοσεί το 3%-5% του πληθυσμού κάθε χρόνο, αναμένονται περίπου 40.000 θάνατοι/έτος.
Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι το μοναδικό μέτρο που μπορεί αποδεδειγμένα να προφυλάξει από τη νόσο με το ποσοστό προφύλαξης να κυμαίνεται από 40%-60%. Ακόμα όμως και στην περίπτωση νόσησης σε εμβολιασθέντα άτομα, η κλινική εικόνα είναι ηπιότερη και αποτρέπεται στη συντριπτική πλειοψηφία η ανάγκη για νοσηλεία.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων