Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τα μάτια μας, το καλοκαίρι; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τα μάτια μας, το καλοκαίρι;

Τους θερινούς μήνες η αυξημένη ηλιοφάνεια, η υπεριώδης ακτινοβολία και η ελάττωση των δακρύων λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, έχουν σαν συνέπεια να εμφανίζονται διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, δερματίτιδα βλεφάρων, φωτοτραυματισμός κ.α. Protect Your Eyes During Summe

της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγου, medlabnews.gr iatrikanea


Τους θερινούς μήνες η αυξημένη ηλιοφάνεια, η υπεριώδης ακτινοβολία και η ελάττωση των δακρύων λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, έχουν σαν συνέπεια να εμφανίζονται διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, δερματίτιδα βλεφάρων, φωτοτραυματισμός κ.α.
Ακόμη, είναι συχνές οι μολύνσεις των ματιών από τις ακάθαρτες πισίνες ή τη θάλασσα, από την κακή συντήρηση των φακών επαφής, από τα βρώμικα χέρια κ.α. 

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, προδιαθέτει:

  • Στις κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
  • Σε προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, την ακτινική κεράτωση για παράδειγμα.
  • Σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικο κυτταρικό καρκίνωμα που είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο.
  • Το μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο, είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς που έχουν προδιαθέση και που έχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
  • Σε σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία
  • Σε αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην Τρίτη ηλικία
Το νερό της θάλασσας γενικά δεν έχει σημαντικό αριθμό μικροβιακών σωματιδίων και δεν δημιουργεί μολύνσεις, εκτός εάν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη παραλία ή πλαζ ως μη κατάλληλη για κολύμβηση.

Η χρήση των φακών επαφής στη θάλασσα δεν είναι επικίνδυνη. Οι φακοί επαφής μπορούν να φορεθούν στη θάλασσα με ασφάλεια. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα μάτια μέσα στο νερό. Αν η μυωπία, υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που έχει κάποιος είναι πολύ αυξημένα, μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην έχει αρκετά καλή όραση για να συνεχίσει τη δραστηριότητά του ή για να μπορέσει να ξαναεπιστρέψει στο ζητούμενο σημείο στην παραλία. Όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα, οι φακοί επαφής είναι αφυδατωμένοι, καθώς το θαλασσινό νερό έχει περισσότερο αλάτι από την επιφάνεια των δακρύων. Συνεπώς είναι καλό να μην επιχειρήσουμε να βγάλουμε τους φακούς, αλλά να ρίξουμε τεχνητά δάκρυα, για να ενυδατωθούν άμεσα.

Στις πισίνες τα νερά είναι στάσιμα, οπότε υπάρχει κίνδυνος εκκόλαψης μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν στους φακούς επαφής και ανάλογα στον κερατοειδή, προκαλώντας πιθανόν κάποιες σοβαρές λοιμώξεις. Η πιο σοβαρή λοίμωξη είναι αυτή της ακανθαμοιβάδας. Η ακανθαμοιβάδα δεν είναι μικρόβιο, είναι πρωτόζωο, ένας μικρός δηλαδή οργανισμός, ο οποίος ζει σε στάσιμα νερά και μπορεί να επιμολύνει τους φακούς επαφής και τον κερατοειδή αν οι χρήστες φακών επαφής κολυμπούν με ανοιχτά τα μάτια. Βέβαια, η γνώση και η αντιμετώπιση της ακανθαμοιβάδας τα τελευταία 10 χρόνια έχουν προωθήσει πολύ καλύτερης αποτελεσματικότητας χημικά για τον καθαρισμό του νερού στις πισίνες και ο κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά.

Επίσης τα μάτια είναι ευαίσθητα στο χλώριο της πισίνας.

Στη χώρα μας και ιδιαίτερα μεταξύ των μηνών Μαϊου και Σεπτεμβρίου υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μυκητιάσεων που ευνοούνται από αυτές τις καιρικές συνθήκες. Οι μυκητιάσεις είναι πολύ σοβαρές μολύνσεις του κερατοειδή, επειδή δεν ανταποκρίνονται σε αντιβιοτική αγωγή και χειροτερεύουν με τη χρήση κορτιζόνης. Η άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση είναι και εδώ η καλύτερη λύση.
Στα φαρμακεία πωλούνται αντισηπτικά και αγγειοσυσταλτικά σκευάσματα για ήπιες περιπτώσεις. Οι λοιμώδεις επιπεφυκίτιδες θεραπεύονται με αντιβιοτικά κολλύρια, ενώ κολλύριο κορτιζόνης δίνεται μόνο έπειτα από εξέταση στον οφθαλμίατρο. Τέλος, οι ξηρές κερατοεπιπεφυκίτιδες αντιμετωπίζονται κυρίως με τεχνητά δάκρυα, ενώ οι αλλεργικές υποχωρούν με αντιισταμινικά κολλύρια. Ωστόσο, σε οποιαδήποτε περίπτωση ερεθισμού, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι επιβεβλημένη χωρίς καθυστέρηση.
Σημαντικό μέτρο - και όχι μόνο το καλοκαίρι- είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Μετά την πισίνα ή το μπάνιο στη θάλασσα, πρέπει να ξεπλένουμε τα μάτια μας με άθφονο καθαρό νερό (που ανακουφίζει και από ενδεχόμενες ενοχλήσεις)

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων