728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

21/9/14

Ξεχνάτε, χάνετε τις λέξεις, χάνετε πράγματα; Μήπως πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για Alzheimer;

Eπιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
Αν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παρακάτω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξή τους, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.
Στο παρελθόν, η απώλεια της μνήμης εθεωρείτο φυσιολογική συνέπεια των γηρατειών. Σήμερα η άποψη αυτή θεωρείται λανθασμένη. Είναι γεγονός ότι η ικανότητα να συγκρατούμε πληροφορίες στη μνήμη μας ελαττώνεται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να δυσκολεύονται να θυμηθούν πρόσφατα γεγονότα και ονόματα προσώπων. Αυτές όμως οι δυσκολίες είναι τόσο ήπιες, ώστε δεν δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.


Συμπτώματα της νόσου Alzheimer:

  • Κοινά συμπτώματα της νόσου Alzheimer είναι οι διαταραχές του λόγου, οι προοδευτικές αλλαγές προσωπικότητας, συμπεριφοράς και κινητικής δραστηριότητας.
  • Συμπτώματα του πρώτου σταδίου είναι η εξασθένιση της κριτικής ικανότητας, της μάθησης και αφομοίωσης νέων πληροφοριών, η λησμοσύνη, η μειωμένη επίγνωση, οι ήπιες δυσκολίες στην εύρεση λέξεων, οι διαταραχές προσωπικότητας, οι δυσκολίες να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σεκαθημερινά προβλήματα, η αδυναμία εκτέλεσης υπολογισμών, η απώλεια ή λανθασμένη τοποθέτηση αντικειμένων, η επανάληψη ερωτήσεων ή προτάσεων και ένας μικρού βαθμού αποπροσανατολισμός, η άγνοια των κανόνων κοινωνικής αγωγής, το ότι το άτομο γίνεται παθητικό και ανταποκρίνεται λιγότερο απ' ό,τι συνήθως ή γίνεται και καχύποπτο και ευέξαπτο και παρουσιάζει προβλήματα συγκέντρωσης.
  • Συμπτώματα του δευτέρου σταδίου είναι η σοβαρή δυσκολία στο χειρισμό σύνθετων ζητημάτων, η επιδείνωση της μνήμης, η όλο και περισσότερο άστοχη χρήση λέξεων, η απώλεια των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης, οι αλλαγές στην προσωπικότητα και η ανάπτυξη εκνευρισμού, η αδυναμία να αναγνωρίσει οικεία αντικείμενα, μακρινά μέλη της οικογένειας ή φίλους, η δυσκολία στην επικοινωνία, η απώλεια των ικανοτήτων προσανατολισμού, η αδυναμία να βρει το δρόμο σε γνωστά μέρη και η εμφάνιση ψευδαισθήσεων.
  • Συμπτώματα του τρίτου σταδίου είναι ότι ο ασθενής καταλήγει κλινήρης, έχει ακράτεια, δεν καταλαβαίνει και δε μιλά.
Ο ηλικιωμένος πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί όταν οι δυσκολίες μνήμης γίνουν εντονότερες και επηρεάζουν την καθημερινότητά του. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι πάσχει από Άνοια. Η πιο συχνή μορφή Άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία αρχικά εκδηλώνεται με απώλεια μνήμης και σταδιακά οδηγεί τον ασθενή στο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και να είναι πλήρως εξαρτημένος από τον άνθρωπο που τον φροντίζει.
Το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι η έγκαιρη διάγνωσή της. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα της θεραπείας. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα τα οποία καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και εξασφαλίζουν στον ασθενή πολλά και καλά χρόνια ζωής. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές μη φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να κρατήσουν τις νοητικές λειτουργίες του ασθενούς σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν πιστεύετε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε είναι εντονότερες από το φυσιολογικό για την ηλικία σας, απευθυνθείτε άμεσα είτε στον οικογενειακό σας γιατρό είτε σε γιατρό ειδικευμένο σε προβλήματα μνήμης. Αυτός θα σας ενημερώσει για τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνετε, θα αξιολογήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και θα σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Πηγή
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Ξεχνάτε, χάνετε τις λέξεις, χάνετε πράγματα; Μήπως πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για Alzheimer; Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ - donate
Αν εκτιμάτε ότι το έργο μας είναι σημαντικό για εσάς και θέλετε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, μπορείτε να μας βοηθήσετε, με ό,τι μπορεί ο καθένας και ας είναι ένα ευρώ. 
Και εμείς θα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο χρήσιμοι και να υλοποιούμε νέες ιδέες.

Μέσω Paypal με απόλυτη ασφάλεια

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του medlabnews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ή επανεκπομπή τους, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.