21 συμβουλές και καλές συνήθειες για καταπληκτικά δόντια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

21 συμβουλές και καλές συνήθειες για καταπληκτικά δόντια

Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον πρωί και βράδυ με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Χρησιμοποιήστε μαλακιά ή μέτρια οδοντόβουρτσα με μικρό κεφάλι. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί όμως είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος
του Γιώργου Κουτσικάκη, Χειρουργού Οδοντιάτρου Μ.Sc., medlabnews.gr iatrikanea

Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Τα περισσότερα τα γνωρίζετε. Δεν βλάπτει όμως μία υπενθύμιση.

1.  Βουρτσίστε  τα  δόντια σας τουλάχιστον πρωί και βράδυ με φθοριούχο οδοντόκρεμα.  Χρησιμοποιήστε μαλακιά ή μέτρια οδοντόβουρτσα με μικρό κεφάλι. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί όμως είναι ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος
2.  Διαιτητικές  συνήθειες  Προσέξετε τι τρώτε και τί πίνετε και πόσο συχνά. Προσέξτε  τη ζάχαρη που είναι κρυμμένη σε πολλά τρόφιμα. Αποφύγετε να τρώτε κάθε λίγο και λιγάκι ώστε να μπορεί το στόμα με το σάλιο να ‘’συνέλθει ‘’μεταξύ των γευμάτων. Το τυρί κάνει καλό
3. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα. Η βούρτσα αφήνει  τις ενδιάμεσες επιφάνειες των δοντιών ακαθάριστες.  Αν με το νήμα δυσκολεύεστε χρησιμοποιήστε βουρτσάκια ή ειδικές οδοντογλυφίδες μεσοδοντίων διαστημάτων.
4. Στοματικό διάλυμα. Χρησιμοποιήστε  το εάν και εφόσον ο οδοντίατρος σας το έχει συνταγογραφήσει και για το διάστημα που σας το έχει συστήσει. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη βούρτσα και το νήμα.
5.   Φθόριο. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες εφ’ όσον υπάρχει αυξημένη τάση στην τερηδόνα. Γίνετε με τοπική εφαρμογή από τον οδοντίατρο, με στοματικό διάλυμα και με φθοριούχο οδοντόκρεμα.
6.   Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Ειδικά μετά το γεύμα  καθαρίζει το στόμα, προκαλεί έκκριση σάλιου και αν περιέχει ξυλιτόλη έχει και αντιμικροβιακή δράση.
7.  Κάνετε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.  Μόνο εκείνος μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα πριν προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Μη θεωρήσετε ότι όλα πάνε καλά αν δεν αισθάνεστε κανένα πόνο. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των δοντιών και των ούλων θα δώσουν σημάδια όταν θα έχει γίνει σοβαρή ζημιά.
8.   Μην καθυστερείτε την οδοντιατρική θεραπεία αν σας το πει ο οδοντίατρός σας. Η καθυστέρηση θα χειροτερέψει τα πράγματα. Για παράδειγμα ένα δόντι που χρειάζεται ένα απλό σφράγισμα αντιμετωπιστεί εγκαίρως αποφεύγεται μελλοντική ενδοδοντική θεραπεία η εξαγωγή.
9.   Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν έχετε προσθετικές εργασίες στο στόμα όπως  γέφυρες, εμφυτεύματα, μερικές οδοντοστοιχίες κ.λ.π.  Απαιτείται καλή στοματική υγιεινή και καθαρισμός για να μην παραβλάπτονται τα παρακείμενα δόντια και ούλα και για να μακροημερεύουν οι κατασκευές. Το ίδιο ισχύει όταν έχετε ορθοδοντικές συσκευές (σιδεράκια).
10. Χρησιμοποιείστε αποκαλυπτικά δισκία της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Υπάρχουν και ανάλογα διαλύματα. Βάφουν τη μικροβιακή πλάκα και έτσι μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο της στοματικής υγιεινής.

11. Αφήστε το φθόριο της οδοντόκρεμας να δράσει πάνω στα δόντια σας. Μην ξεπλένετε ζωηρά το στόμα σας.
12. Καθαρίστε τη γλώσσας   μαλακά σαν μέρος της στοματικής σας υγιεινής. 
13.  Αποφύγετε το κάπνισμα. Βλάπτει πολύ. Ποτέ δεν είναι αργά και μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια γι’ αυτό.
14. Με μέτρο το αλκοόλ. Πολλά αλκοολούχα ποτά περιέχουν ζάχαρη ή είναι πολύ όξινα. Επίσης στεγνώνουν το στόμα και το κάνουν πιο ευάλωτο σε βλάβες.  Ο συνδυασμός καπνού και οινοπνεύματος σε ποσότητες είναι καταστροφικός.
15. Αν το στόμα σας είναι στεγνό (ξηροστομία) ζητήστε από τον οδοντίατρός σας βοήθεια.
16. Αν διαπιστώσετε ότι ματώνουν τα ούλα σας, αυτό είναι σήμα ότι  πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας.
17. Αν επιθυμείτε καθαρά και λευκά δόντια συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.
18. Αν σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας τη νύχτα ή πολύ συχνά σε στιγμές έντασης τη μέρα, ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας κατασκευάσει ένα νάρθηκα προστασίας.
19. Βουρτσίστε τα νεογιλά δόντια των παιδιών σας και καθοδηγήστε τα μεγαλώνοντας να τα βουρτσίζουν μόνα τους.

20.  Αν φοράτε οδοντοστοιχίες  διατηρήστε τις καθαρές και καλύτερα να τις βγάζετε  το βράδυ. Υπάρχουν ειδικά δισκία για τον καθαρισμό και την απολύμανση των οδοντοστοιχιών. Να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρός σας για έλεγχο τόσο της οδοντοστοιχίας όσο και του βλεννογόνου του στόματος  ακόμα και για πιθανά πρώιμα σημάδια καρκίνου.
21. Αν νιώθετε κακοσμία  αυτό μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας ή τερηδόνας. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. 

Γιώργος Κουτσικάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος Μ.Sc.
 τηλ 210-8056112
Διεύθυνση Οδοντιατρείου :  Υψηλάντου 11, Πεύκη


Διαβάστε επίσης


Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων