Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης με θέμα “Ίσιωσε την πλάτη σου και κινήσου”. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης με θέμα “Ίσιωσε την πλάτη σου και κινήσου”.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Κάθε χρόνο την 16η Οκτωβρίου, άτομα από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να ενημερώσουν το κοινό για την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης. Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (π.χ. πόνος στην πλάτη ή στον αυχένα, σκολίωση, δισκοπάθεια, κλπ) αποτελούν συνήθη φαινόμενα και μπορούν να έχουν εμφανή αντίκτυπο στη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου, επηρεάζοντας την ικανότητά του να εργαστεί και να απολαύσει τις καθημερινές του δραστηριότητες και προκαλώντας ακόμα και διαταραχές στον ύπνο. Η Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης εορτάζεται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις». 

  • ·      Oκτώ στους δέκα ενηλίκους θα πονέσουν κάποια στιγμή της ζωής τους στη μέση, θα εκδηλώσουν δηλαδή οσφυαλγία.
  • ·      Πιο ευάλωτοι είναι οι παχύσαρκοι και όσοι κάνουν βαριές εργασίες, αλλά η οσφυαλγία παρουσιάζεται ακόμη και σε λεπτούς ή γυμνασμένους ανθρώπους.
  • ·      Συνήθως ο πόνος στη μέση εμφανίζεται απροειδοποίητα, π.χ. την ώρα που ανοίγετε το παράθυρο, μεταφέρετε τα ψώνια, σηκώνεστε από το κρεβάτι ή δένετε τα κορδόνια σας.
  • ·      Οι πόνοι και τα προβλήματα στην πλάτη είναι ο δεύτερος λόγος απουσίας από την εργασία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η λανθασμένη στάση του σώματος και η έλλειψη άσκησης μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στην πλάτη και άλλες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Ως εκ τούτου, το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Μέρα Σπονδυλικής Στήλης φέρει τον τίτλο «Ίσιωσε την πλάτη και περπάτα» και επικεντρώνεται στη σημασία της σωστής στάσης του σώματος και της σωματικής άσκησης/κίνησης για τη διατήρηση της υγείας της σπονδυλικής στήλης σε καλή κατάσταση.
Φορείς και οργανώσεις υγείας ανά τον κόσμο που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια, θα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, συμβουλές και εργαλεία για την πρόληψη πολλών τέτοιων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.
Παράθεση στοιχείων:

• Μέχρι και 80% του πληθυσμού θα υποφέρει από πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

• 50% του εργαζόμενου πληθυσμού θα βιώσει συμπτώματα πόνου στην πλάτη ή στον αυχένα, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

• Δραστηριότητες όπως η συλλογή ύδατος και η γεωργία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πόνου στη σπονδυλική στήλη.

• Η γήρανση αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες κινδύνου για πόνο στη σπονδυλική στήλη και οι σοβαρότερες συνέπειες της γήρανσης προβλέπονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

• Ο πόνος στην πλάτη ή στον αυχένα αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους λόγους αναρρωτικής άδειας απουσίας από την εργασία.

• Ο πόνος στην πλάτη αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό λόγο για επίσκεψη στο γιατρό. (Ο πιο συχνός λόγος είναι το κοινό κρυολόγημα).
Τα καλά νέα είναι ότι πολλά από αυτά τα κοινά προβλήματα μπορούν εύκολα να αποφευχθούν με την απόκτηση υγιών συνηθειών σχετικά με τη σπονδυλική στήλη!
Γι 'αυτό το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης “Ίσιωσε την πλάτη σου και κινήσου”, εστιάζοντας στη σημασία της σωστής στάσης του σώματος και της κίνησης στη διατήρηση της καλής υγείας της σπονδυλικής στήλης. Σκοπός είναι να φέρει τους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα - ασθενείς, παρόχους υπηρεσιών υγείας, οι οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης, των ενώσεων και των κυβερνήσεων για την άμβλυνση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος.

Οκτώ στους δέκα ενηλίκους θα πονέσουν κάποια στιγμή της ζωής τους στη μέση. Ποια τα αίτια; Απλοί τρόποι αντιμετώπισης, Medlabnews.gr (2011)

Διαβάστε επίσης





ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων