728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

7/4/14

Κάποτε στην Ελλάδα γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.


του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Κάθε χρόνο στον κόσμο γιορτάζεται στις 7 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948. Κάθε χρόνο, επιλέγεται ένα θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το οποίο αναδεικνύει κάποιον σημαντικό τομέα, άμεσης προτεραιότητας για τον ΠΟΥ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια παγκόσμια εκστρατεία, που καλεί όλους - από παγκόσμιους ηγέτες μέχρι τους πολίτες της κάθε χώρας - να επικεντρωθούν σε μια συγκεκριμένη πρόκληση για την υγεία που έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Εστιάζοντας σε νέα και αναδυόμενα θέματα υγείας, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας παρέχει μια ευκαιρία για να ξεκινήσει συλλογική δράση για την προστασία της ανθρώπινης ευημερίας.


Με την Εκθεση - σοκ της UNICEF όπου αναφέρει ότι κινδυνεύουν από τη φτώχεια ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, και με την γυναίκα που πεθαίνει επειδή δεν έχει να πάρει τα φάρμακά της, 
δυστυχώς η υγεία στην Ελλάδα νοσεί και νοσεί βαριά. Η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη.
 • Με συντάξεις που μειώνονται,
 • Με 30% ανεργία,
 • Με παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα,
 • Με χιλιάδες ανθρώπους στα συσσίτια,
 • Με ηλικιωμένους να ψάχνουν στα σκουπίδια
 • Με χιλιάδες άστεγους
 • Με σύστημα υγείας σε πλήρη αποδιοργάνωση,
 • Με πόρους να περικόπτονται,
 • Με κλείσιμο ιδρυμάτων,
 • Με ενοποιήσεις φορέων
 • Με κινητοποιήσεις σε γιατρούς
 • Με κινητοποιήσεις σε φαρμακοποιούς

η υγεία των Ελλήνων επιδεινώνεται. 

Ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο δοκιμάζουν σημαντικά τους δείκτες υγείας των περισσότερων Ελλήνων. Δυστυχώς η παρατεταμένη αυτή αβεβαιότητα έχει σκοτώσει το όπλο αυτής της κατάστασης, που είναι η ελπίδα. 
Από την άλλη η εξουσία χρησιμοποιεί συστηματικά την στρατηγική της ενοχοποίησης, κάνοντας ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Όλα αυτά τα χρόνια, παρά την παθογένεια του συστήματος και αφήνοντας την κατάσταση να διαιωνίζεται, έφτασε η υγεία των Ελλήνων να βελτιώνεται. Δόθηκε έμφαση στην πρόληψη, σε όλες τις ηλικίες. Όμως τα τελευταία πέντε χρόνια η υγεία υφίσταται μια τεράστια οπισθοδρόμηση.

Τα σκληρά οικονομικά μέτρα και το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας ωθούν περισσότερους πολίτες στην κατάθλιψη και δυστυχώς πολλούς στην αυτοκτονία.

Οι περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες του δημοσίου υποδηλώνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους ή να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να πάρουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Έτσι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, σε αυτήν την δραματική κατάσταση,  να γιορτάζει τη στιγμή που η υγεία των πολιτών της επιδεινώνεται. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που οι ξεχασμένοι από το σύστημα ηλικιωμένοι και ανήμποροι πολίτες, υποφέρουν.

Στο μόνο που μπορεί να στηριχτούμε είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική βοήθεια, η ευσυνειδησία και ο πατριωτισμός των Ελλήνων. Και βέβαια  να στηριχτούμε στην ελπίδα, όχι για καλύτερες μέρες, αλλά ότι δεν θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα στην υγεία. 
Αξίζει να διαφυλάξουμε την υγεία μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα άλλα.

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αφιερωμένη στις νόσους που μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω διαβιβαστών
 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Κάποτε στην Ελλάδα γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides